Banská Štiavnica zmení tvár: Jedna z dominánt dostane inú farbu

2017-06-20 12:00:00 |   |    | 

Jedno z našich najkrajších miest Banská Štiavnica bude už čoskoro vyzerať inak. Horný kostol na kalvárii totiž čaká rekonštrukcia, ktorej súčasťou bude aj zmena farby fasády. V týchto dňoch sa s obnovou tejto pamiatky z roku 1751 začína.



 

"Príprava na opravu Horného kostola trvala tri roky. Bolo potrebné vyriešiť statiku, strechy, výskum fresiek, kamenných článkov. Hlavne vnútri sme začali fresky pomaly reštaurovať," priblížil správca kalvárie a predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharík.

Obnova kostola by mala trvať dva roky. Zrekonštruovaná bude podľa Macharíka fasáda, vnútorné sochy, fresky a hlavne veľký vstupný portál, ktorý bol zničený zásahom delostreleckého granátu na jar 1945. O tejto skutočnosti vypovedajú aj šrapnely, ktoré našli vo fasáde kostola.

"V týchto dňoch sa nám na kalvárii objavili nečakané nálezy. Sú to šrapnely z delostreleckého granátu. Kalvária bola pravdepodobne zasiahnutá tromi delostreleckými granátmi ešte v apríli 1945, keď sa oslobodzovala," podotkol Macharík s tým, že nájdených ich bolo približne 50. Streľba úplne zničila aj jednu kaplnku a ťažko narušila vstupný portál.

Po dokončení bude kostol prístupný verejnosti, v akom režime, ešte zatiaľ podľa Macharíka nie je doriešené. Slúžiť sa tu budú aj príležitostné bohoslužby. V budúcnosti bude trvalo sprístupnená jedna veža kostola, odkiaľ je výhľad na banskoštiavnický vulkán. Podľa Macharíka by tu mohla vzniknúť tiež malá prírodovedná expozícia. Pred vandalmi chcú kostol chrániť kamerovým systémom.

Iná bude zrejme aj farba fasády kostola. "Dnes vidíme kostol poslednýkrát v tomto starom šate, ktorý je tu v tejto podobe od roku 1979, kedy sa kostol maľoval. Bol namaľovaný nie úplne šťastnou farebnou kombináciou, takže teraz riešime, ako bude vyzerať po novom. Bude trochu iný," prezradil Macharík.

Rekonštrukcia kostola bude podľa jeho slov stáť približne 400.000 eur. Polovicu zaplatí Nadácia VÚB, zvyšné prostriedky budú hľadať z iných zdrojov. Predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch, ktorá je partnerom obnovy už od roku 2008, podporila rekonštrukciu kalvárie už celkovou sumou vo výške približne 770.000 eur. Resch zároveň uviedol, nadácia pri obnove pamiatky pomáha nielen finančne, ale aj vlastnými rukami, prostredníctvom dobrovoľníctva.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa