Najkontroverznejšia výstava sveta dorazila ku nám: V Bratislave uvidíte vypreparované ľudské telá

2017-08-09 12:00:00 |   |    | 

Už 10. augusta otvorí svoje brány jedinečná výstava o ľudskom tele v Incheba Expo Bratislava. Návštevníkov láka nielen na dokonale presné exponáty vyrobené z reálnych ľudských tiel, ale predovšetkým na osobný výklad medikov a interaktívnu zónu.



 

Výstava Body The Exhibition prešla v rôznych formách celý svet. Súčasná podoba výstavy je doposiaľ najobsiahlejšia, aká kedy v Európe bola. Návštevníkov nečaká len výstava dokonalých anatomických exponátov, ale tiež interaktívna zóna. Firma JVS GROUP, ktorá výstavu na Slovensko priváža, zamestnáva na výstave viac než 150 medikov. Sú to študenti lekárskych fakúlt, ktorí majú úspešne zloženú skúšku z anatómie, to znamená, že sú absolventi minimálne II. ročníka. „Chceme, aby si každý z výstavy odniesol nielen nové vedomosti, ale aj nejakú praktickú zručnosť, ktorá sa môže v každodennom živote hodiť,“ hovorí slovenská zástupkyňa JVS GROUP Zuzana Benediktová. Návštevníci sa tak pod vedením medikov naučia na špeciálnych trenažéroch, ako poskytnúť masáž srdca alebo odhaliť rakovinový nádor v prsníku.

Veľká časť laickej aj odbornej verejnosti však s vystavovaním ľudských tiel nesúhlasí. „Je škoda, že niektorí lekári vystupujú proti našej výstave a prirovnávajú ju k morbídnemu divadlu. Trochu mi to pripomína búrlivé reakcie na prvú verejnú pitvu, ktorú už v roku 1600 uskutočnil slovenský lekár Ján Jesenius na Staromestskom námestí v Prahe. On za svoje pokrokové názory nakoniec zaplatil životom. To našťastie našim medikom, ktorý na výstave pracujú, rozhodne nehrozí,“ komentuje negatívne reakcie niektorých lekárov Havelková. Dodáva, že Body The Exhibition je určená primárne pre laikov, ktorí sa chcú dozvedieť viac o fungovaní ľudského tela a veľký úspech zožala prednedávnom v Českej republike, kde ju okrem desiatok tisícov dospelých návštevníkov videlo viac než 40-tisíc študentov so svojimi pedagógmi.

Práve u našich susedov však v súvislosti s výstavou silno rezonoval príbeh Číňana Huanga Wanqinga, podľa ktorého je exponátom na výstave Body The Exhibition aj telo jeho brata, ktorý zmizol pred štrnástimi rokmi. Podľa organizácie Ľudské práva bez hraníc na výstave pracujú s tzv. "nevyžiadanými" (teda neidentifikovanými a nepochovanými) telami. Hovorkyňa výstavy v Prahe Květa Havelková však odmietla, že by sa medzi ľudskými exponátmi nachádzali politickí väzni.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský chcel napriek tomu koncom júna výstavu zakázať a telá pochovať na cintoríne. So svojou žiadosťou však na polícii neuspel a exponáty sa mohli presunúť do Bratislavy.

Vstupenky sa dajú zakúpiť v predpredaji aj na mieste, posledný vstup je možný do 18:30 hod. V pracovné dni stojí vstupenka pre dospelého 14 eur, v sobotu a nedeľu je to o dve eurá viac. Študenti, seniori nad 65 rokov a deti od 6 do 15 rokov majú zľavu. Výstava potrvá podľa informácií na stránke výstaviska Incheba Expo Bratislava do 7. januára 2018.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: SITA / AP / Vadim Ghirda
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa