Vo svete zavádzajú pasy pre genderovo neutrálnych: Pohlavie X už pozná 9 krajín

2017-09-06 12:00:00 |   |    | 

Komunita LGBTI oslavuje ďalšie malé víťazstvo, možnosť označiť svoje pohlavie neutrálnym X najnovšie zaviedla Kanada. Krajín, kde sa ľudia nedelia len na mužov a ženy, je tak už deväť.



 

Tretia kategória pohlavia, označená ako X s významom „nešpecifikovaná“, má chrániť práva Kanaďanov identifikovať svoje pohlavie podľa vlastného rozhodnutia. „Všetci Kanaďania by sa mali cítiť bezpečne, byť sami sebou, žiť podľa svojej genderovej identity a vyjadriť pohlavie, ktoré si vybrali,“ zdôvodnil zmenu v dokladoch kanadský minister pre migráciu Ahmed Hussen. Tento krok je súčasťou širšej snahy o zrovnoprávnenie lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov.

Kanada však nie je v tejto oblasti priekopníkom. Tretiu možnosť označenia pohlavia na pase či občianskom preukaze povoľuje aj ďalších osem krajín. Okrem Austrálie, Nového Zélandu, Dánska a Malty sú v tejto oblasti prekvapivo liberálni aj v Bangladéši, Indii a Nepále. V júni vydali prvý pas s písmenom X aj v Pakistane. „Mužom aj ženám bola ich identita daná, ale nám bolo toto právo odobraté. Sme šťastní, že si čoraz viac ľudí uvedomuje, že by sme tiež mali mať vlastnú identitu,“ povedala jeho držiteľka, prominentná aktivistka Farzana Jan.

Právnička Adrienne Smithová, ktorá sa špecializuje na problémy komunity LGBTI  však varovala, že v mnohých krajinách môže označenie X spôsobiť komplikácie a dokonca držiteľov takýchto pasov dostať do väzenia. Aktivisti však napriek možnému riziku zmeny vítajú. „Kanada urobila významný a pozitívny prvý krok tým, že priznala, čomu musia čeliť hermafroditi a transsexuáli.“ povedala Helen Kennedy z kanadskej organizácie za práva LGBTI.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
1.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa