Horúca novinka na rok 2018: Airbus predstavil lietajúci taxík

2017-11-08 00:00:01 |   |    | 

Budúcnosť je tu. Najväčší svetový výrobca civilných dopravných lietadiel ukončil testovanie pohonného systému CityAirbusu, prvého mestského lietajúceho taxíka. Rýchla, cenovo dostupná a ekologická doprava vzduchom by sa už onedlho mohla stať súčasťou bežného života.



 

Spoločnosť Airbus v tomto roku predstavila viacero noviniek v oblasti individuálnej leteckej dopravy. Odborníkov i laickú verejnosť najviac zaujal projekt CityAirbusu, ktorý je schopný vertikálneho príletu aj odletu. S kapacitou štyroch pasažierov a rýchlosťou 120 km/h ponúkne rýchlu, cenovo dostupnú a ekologickú alternatívu najmä pri preprave na miesta ako sú letiská či železničné stanice.

Inovatívne štvorvrtuľové riešenie podľa dizajnérov významne prispieva k bezpečnosti pasažierov a sľubuje aj nízku hlučnosť. Ekologický je aj pohon na elektrické motory značky Siemens. Prvé lety CityAirbusu sú po sérii ďalších testov na plánované na záver roka 2018, pasažierom by tieto vozidlá mali slúžiť od roku 2023. V snahe uľahčiť získanie certifikátov aj podporu verejnosti ich budú spočiatku obsluhovať profesionálni piloti, neskôr sa predpokladá, že ich budú môcť viesť aj samotní majitelia.

Odvážnym projektom Airbusu je aj tzv. Pop.Up, teda kombinácia pozemného a vzdušného vozidla, kde sa jedna prepravná kapsula s dĺžkou 2,6, výškou 1,4 a šírkou 1,5 metra bude dať pripojiť k dvom rôznym pohyblivým modulom. Obe budú riadené autopilotom a ovládateľné prostredníctvom mobilnej aplikácie. V nej si cestujúci zadá cieľ cesty a systém na základe analýzy dopravnej situácie, času a nákladov navrhne najlepší spôsob prepravy. Po príjazde na miesto určenia sa modul s kapsulou automaticky vráti k určenej nabíjacej stanici, kde bude čakať na ďalších pasažierov.

Odvážny projekt je však zatiaľ len hudbou budúcnosti, bližšie informácie k nemu zatiaľ Airbus nezverejnil. Slovenský AeroMobil by sa mal pritom na cesty a do vzduchu dostať už v roku 2020.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Airbus
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa