Slovenský raj: Po šiestich rokoch obnovia lanovku na Geravy

2017-11-09 08:00:00 |   |    | 

Slovenský raj je krásny kút nášho Slovenska. Známa je najmä severná časť, ale nádherný je i jeho juh, kde sa nachádzajú Dedinky a ďalšie atraktívne turistické lokality. Žiaľ, od roku 2011 turistická návštevnosť klesala, najmä kvôli odstaveniu lanovky na Geravy. To by sa malo čoskoro zmeniť.



 

Krajská organizácia cestovného ruchu, Región Turizmus, už avizovala obnovu lanovky. Začať by sa s ňou malo už na budúci rok v lete. „Akčný plán ráta s obnovou lanovky na Geravy, sám som si bol situáciu pozrieť v auguste tohto roka. Vítam preto všetky koordinované iniciatívy, ktoré urýchlia výstavbu lanovky, ideálne dvojsedačkovej tak, aby spolu s ďalšími aktivitami podporila rozvoj cestovného ruchu a zamestnanosti v regióne,“ uviedol splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.



Zložitosť procesov v rámci pripravovanej obnovy lanovky si uvedomujú všetky kooperujúce strany: „Je to postupný proces a my sme na jeho začiatku. Pozitívnou informáciou je, že na vybudovanie novej lanovky zastupiteľstvo KSK jednohlasne odsúhlasilo 400-tisíc eur, ďalšie financie do tejto lokality prisľúbil Úrad vlády SR. Sústredíme sa však na postupné vybudovanie infraštruktúry a samotná lanovka je jedným z dielikov pomyselnej mozaiky. Prvým krokom je rekonštrukcia Kopaneckej cesty spájajúcej severný a južný Slovenský raj, ktorá sa začne v najbližších dňoch“ uviedol prednosta KSK Ondrej Bernát.

Rekonštrukciu Kopaneckej cesty by mala spoločnosť Inžinierske stavby, a.s. ukončiť ešte pred najbližšou letnou turistickou sezónou a stáť bude 496.000 eur. Medzi ďalšími plánovanými krokmi je aj sprevádzkovanie kyvadlovej verejnej dopravy medzi severnou a južnou časťou Slovenského raja, ktorá by premávala práve po Kopaneckej ceste. „Toto komplexné poňatie riešenia daného územia ukazuje svoj zmysel zvlášť v kontexte problémov s návštevnícky presýtenou severnou časťou Slovenského raja,“ doplnila výkonná riaditeľka Košice Region Turizmus Lenka Vargová Jurková.

 

(mik)

Foto: Miro Vacula

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Miro Vacula

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa