A predsa prišli: Čerti vyvolali v Piešťanoch davový ošiaľ FOTO

2017-12-18 00:00:00 |   |    | 

Petíciu proti, petíciu za a rokovanie poslancov mestského zastupiteľstva vyvolal v Piešťanoch pochod čertov - krampus, ktorý pripravil organizátor vianočných trhov B &R Group v nedeľu 17. decembra. Jeho snahou bolo priniesť Piešťancom i návštevníkom kúpeľného mesta podujatie, ktoré sa zatiaľ na Slovensku nekonalo, no má stáročnú tradíciu v krajinách Európy a je všade bohato navštevované.



 

U časti predovšetkým veriacich obyvateľov to ale vyvolalo negatívne reakcie, podpisovou akciou žiadali zákaz podujatia. V reakcii na to vznikla následne petícia priaznivcov za uskutočnenie pochodu. Čertom sa venovalo vo štvrtok 14. decembra  i mestské zastupiteľstvo. Pochod sa napriek všetkému uskutočnilí ako bol naplánovaný, na trase z Auparku na Winterovu ulicu a späť.

Tradícia pochodu čertov vznikla v rakúskych Alpách, kde čerti raz do roka schádzajú z hôr do údolí potrestať vinníkov. Rozšírila sa však aj do Nemecka, Maďarska, Slovinska, Talianska, Chorvátska či Česka. Tam sa jeden pochod uskutočnil už na konci novembra v Brne a už tretí rok čertov privítali aj v meste Židlochovice na južnej Morave. Tam si ho objednala pre pobavenie svojich obyvateľov priamo radnica.

Vedúca odboru kultúry a školstva na tamojšom mestskom úrade Martina Bartáková pre TASR uviedla, že s tým majú veľmi dobré skúsenosti, i keď je akcia náročná na organizáciu. "Zainteresovali sme všetky bezpečnostné zložky, zhruba okolo sto ľudí," uviedla. Snaha sa však vyplatila, tento rok sa došlo na sprievod čertov pozrieť a trochu sa báť podľa jej slov okolo 15.000 ľudí, čo podporilo aj cestovný ruch.

"Prišli z celých Čiech, dokonca vieme o dvoch autobusoch zo Slovenska," dodala Bartáková. Chodia rodiny aj s deťmi, sprievod asi 120 masiek čertov a ich sprievodcov zaznamenávajú do svojej pamäte stovky mobilov. "Trasa je u nás dlhá okolo 1,5 kilometra, všade je veľa záujemcov, ktorí sa z akcie tešia," informovala.

Členovia mestského zastupiteľstva v Piešťanoch v emotívnej a dlhej diskusii k pochodu čertov argumentovali ochranou bezpečnosti a psychického zdravia svojich detí a občanov, poukazovali na nevhodnosť zaradenia akcie počas adventu a hlasovaním zaviazali primátora, aby podnikol kroky, vedúce k neuskutočneniu podujatia.

Primátor Miloš Tamajka uviedol, že organizátor podujatia splnil svoju ohlasovaciu povinnosť a samospráva nie je v zmysle zákona v postavení, aby mohla akciu zrušiť.

Organizátor vianočných trhov Ján Románek je z celej veci a reakcie časti Piešťancov prekvapený. Pre TASR povedal, že do piatka (15. 12.) nedostali z radnice žiadny oficiálny dokument, týkajúci sa pochodu čertov. "Nepredpokladali sme, že nevinné detinské divadielko môže vyvolať takú vlnu emócií, ktoré často nemajú racionálny základ, respektíve vyplývajú zo šírenia dezinformácií," uviedol. Dodal, že majú veľa podporovateľov, v meste i na sociálnej sieti, ktorí sa na podujatie tešili, a ktorých nemohli sklamať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa