Kultúrne barbarstvo: V Nemecku zbúrali historický kostol, dôvod ľudí pobúril

2018-01-11 00:00:01 |   |    | 

Vyše sto rokov sa v ňom veriaci utiekali k Bohu, teraz musel ustúpiť ťažbe uhlia. Začiatkom týždňa prišli do nemeckej dediny Immerath ťažké stroje a napriek nesúhlasu množstva aktivistov aj domácich obyvateľov zrovnali historický kostol sv. Lamberta so zemou.



 

Immerath je malá farmárska dedina v západnom Nemecku, asi 100 kilometrov  južne od Kolína nad Rýnom. V minulosti v nej žilo asi 1200 obyvateľov, v ostatných rokoch sa však postupne menila na mesto duchov a zostalo tu len zopár vytrvalcov. Pozemkov sa totiž zmocnil nemecký energetický koncern RWE, ktorý tu otvoril povrchovú baňu Garzweiler, kde sa má do roku 2045 ťažiť lignit. O desať kilometrov dal postaviť novú verziu dediny a do nej premiestnil miestnu nemocnicu aj domy. Sťahovaniu sa nevyhli ani zosnulí - po desaťročiach (a v niektorých prípadoch dokonca stáročiach) vykopali ich ostatky z tunajšieho cintorína a presunuli spolu so živými obyvateľmi. Celá obec Immerath bude i spolu s okolím pohltená do konca tohto roka, zničenie kostola teda bolo už len otázkou času.

Predpokladá sa, že prvý svätostánok stál na tomto mieste už v 12. storočí. Spočiatku sa jednalo o jednoloďovú stavbu v románskom slohu, ktorú však o dve storočia neskôr po bokoch rozšírili a vznikol trojloďový priestor. Keď vzhľadom k nárastu počtu obyvateľov prestal ich potrebám postačovať, rozhodla sa obec v roku 1886 vybudovať nový svätostánok. Kolínsky architekt Erasmus Schüller (1861 - 1890) predstavil niekoľko návrhov, napokon zvíťazila neorománska verzia, ktorý vychádzala zo stredovekej podoby svätostánku. 17. apríla 1888 sa začalo s búraním starého kostola a 2. septembra položili základy nového. Architekt Schüller počas výstavby zomrel, od roku 1890 preto na ňu dozeral kolínsky architekt Theodor Roß. Trojloďový kostol s dvojvežovou fasádou vysvätili 9. júla 1891.

Počas druhej svetovej vojny bola vo februári 1945 stavba značne poškodená, v nasledujúcich rokoch preto prešla rozsiahlou rekonštrukciou. V súvislosti s presídľovaním obyvateľstva však kostol 13. októbra 2013 odsvätili a prestali sa v ňom slúžiť omše. Na 8. január 2018 naplánovala energetická spoločnosť RWE jeho zbúranie.

S tým však nesúhlasili nielen obyvatelia starého aj nového Immerathu, ale aj aktivisti z environmentálnej organizácie Greenpeace. Tí kostol v nedeľu obsadili v snahe zabrániť demolácii a zdôrazniť požiadavku, aby Nemecko do roku 2030 zastavilo ťažbu a používanie uhlia a lignitu. Podľa polície bolo obvinených 14 protestujúcich, z ktorých sa niekoľko pripútalo reťazami k buldozérom. Aktivisti tiež rozvinuli na fasáde kostola transparent s nápisom "Kto ničí kultúru, ničí aj ľudstvo". Napriek tomu v pondelok a utorok kostol za prítomnosti niekoľkých stoviek divákov zbúrali. RWE síce postavila jeho zmenšenú repliku na námestí v neďalekom mestečku, to je však len veľmi slabá náplasť na zničenie pamiatky, ktorá pre miestnych tak veľa znamenala.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa