Fascinujúce divadlo, aké sa často nevidí: Filipínska sopka Mayon chrlí popol a lávu

2018-01-25 11:35:30 |   |    | 

Na Zemi existuje viac ako 1500 potenciálne aktívnych sopiek, dejiny zaznamenali erupciu asi 500 z nich. Väčšina sa nachádza v takzvanom Ohnivom kruhu, ktorý sa v ostatnom čase ohlasuje veľmi intenzívne.



 

Ohnivý kruh sa tiahne po okrajoch Tichého oceánu v dĺžke približne 40 tisíc kilometrov a zasahuje od Antarktídy cez Nový Zéland, Indonéziu, Filipíny, Japonsko, Rusko, Kanadu, USA a Mexiko až po Čile. Je to pás, kde sa stretávajú tektonické dosky, ktoré do seba narážajú. V dôsledku toho tu často dochádza k zemetraseniam a sopečným výbuchom. V Ohnivom kruhu sa nachádza asi 452 činných sopiek a odohráva sa tu približne 90 percent všetkej sopečnej aktivity.

Okrem troch sa všetkých 25 najväčších sopečných výbuchov za ostatných 11 700 rokov stalo práve v tejto oblasti a Ohnivý kruh o sebe dáva vedieť aj v týchto dňoch. Koncom novembra vychrlila štvorkilometrový stĺp popola sopka Agung, najvyšší vrch na Bali (3142 m) a šestnásť zranených si len pred dvomi dňami vyžiadala erupcia sopky Kusacu-Širane v Japonsku. Najväčšie prírodné divadlo si však pripravila sopka Mayon na Filipínach.

Vulkán Mayon sa nachádza v provincii Albay na severozápade Filipín, približne 340 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Týči sa do výšky  2462 metrov nad zálivom Albay a kvôli svojmu klasickému kužeľovitému tvaru sa stal vyhľadávanou turistickou atrakciou.

Mayon patrí k najaktívnejším sopkám  na Filipínach. Prvé záznamy o erupcii pochádzajú z roku 1616, sopka sa však každých pár rokov prebúdza. V priebehu ostatných 500 rokov na ňom zaznamenali asi 50 erupcií, naposledy pred štyrmi rokmi.

Pri výbuchu  v roku 1814 zahynulo asi 1200 ľudí a mesto Cagsawa sa ocitlo pod nánosmi vulkanického bahna, z ktorého doteraz vytŕča zvonica tamojšieho kostola, v máji 2013 tam náhla erupcia sopečného popola usmrtila piatich horolezcov.

Aby sa situácia neopakovala, filipínske úrady evakuovali tisíce ľudí, keď ešte 13. januára začala sopka Mayon chrliť popol a paru. Úrady hovoria, že v núdzových príbytkoch je aktuálne až 61 tisíc obyvateľov.

Situácia sa pritom neupokojuje, sopka vychrlila tento týždeň fontány červenej horúcej lávy a sopečný popol. Sopka vyvrhuje lávu do výšky 700 metrov nad svoj kráter.

Mohutný stĺp vulkanického popola dosahoval podľa Filipínskeho inštitútu seizmológie a vulkanológie v utorok krátko pred svitaním výšku tri kilometre. V pondelok na poludnie miestneho času bola zaznamenaná najsilnejšia erupcia odvtedy, ako sa sopka pred viac ako týždňom prebudila.

V dôsledku aktivity sopky Mayon zvýšili filipínske úrady varovanie pred nebezpečnou erupciou na štvrtý z piatich stupňov. V najbližších hodinách alebo dňoch tak môže nastať explozívna erupcia charakterizovaná početnými otrasmi a pyroklastickými prúdmi.

Sú to pohyblivé, skvapalnené zmesi žeravých plynov, úlomkov magmy a sopečného popola s teplotou od 100 do 800 stupňov, pohybujúce sa dolu vulkanickým svahom rýchlosťou aj niekoľkých stoviek kilometrov za hodinu, ktoré zničia všetko, čo sa im ocitne v ceste.

Veľvyslanectvo SR na Filipínach odporúča cestovateľom vyhnúť sa bezprostrednej blízkosti sopky Mayon v súlade s pokynmi miestnych orgánov a monitorovať situáciu prostredníctvom overených zdrojov.

Viac FOTOgrafií nájdete v našej galérii.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa