Bratislava realizuje kroky k rekonštrukcii Michalskej veže

2018-01-30 16:00:00 |   |    | 

Hlavné mesto už realizuje prvé kroky k rekonštrukcii Michalskej veže, ktorá patrí medzi dominanty Bratislavy. Aktuálne sa pripravuje realizácia pamiatkových podkladov a súťaž na výber zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Nasledovať bude povoľovacie konanie a verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác. Pre TASR povedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.



 

Technický dozor nad rekonštrukciou Michalskej veže zabezpečí príspevková mestská organizácia Generálny investor Bratislavy. Termín spustenia prác však ešte známy nie je. "Začiatok stavebným prác závisí od viacerých faktorov, ako vyjadrenie k projektovej dokumentácii, stavebné konanie, proces verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby," podotkla Onufer.

Náklady na rekonštrukciu majú byť jasné až po spracovaní projektovej dokumentácie. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal však už minulý rok v júni avizoval, že chcú na tento účel vyčleniť aspoň milión eur, lebo je to starý historický objekt.

Michalskú vežu čaká podľa hlavného mesta komplexná obnova. Zreštauruje sa fasáda interiérových omietok a historického krovu. Obnovené budú tiež okná, ciferník hodín, zvony a kovové prvky. "Reštauráciou prejde aj socha archanjela Michaela, kamenný erb a kartuša na fasáde," spresnila hovorkyňa. V rámci rekonštrukcie sa zrealizuje aj stavebnotechnická obnova technických rozvodov, dreveného schodištia či ochodze veže.

V Michalskej veži sa nachádza v súčasnosti Múzeum zbraní. Venované je histórii opevnenia mesta, vystavené sú tu chladné zbrane, vojenská i turnajová výzbroj. Z najvyššieho poschodia je vchod na ochodzu veže, odkiaľ je výhľad na historickú časť Bratislavy a jej okolie.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa