Peru: Kamionista poškodil vzácne obrazce na plošine Nazca

2018-02-01 16:00:00 |   |    | 

Jainer Flores vošiel kamiónom v sobotu do verejne neprístupnej časti plošiny, na ktorej sú obrazce zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na mieste zostali stopy po pneumatikách a čiastočne poškodené tri z línií, ktoré sú súčasťou geoglyfov znázorňujúcich imaginárne postavy, zvieratá či rastliny.



 

Peruánske geoglyfy - tzv. Nazca lines - vznikli v púšti neďaleko pobrežia pred asi 2000 rokmi a zobrazujú zvieratá, rastliny, bájne tvory a geometrické vzory. Patria k svetovému dedičstvu UNESCO a sú jednou z popredných turistických atrakcií Peru. Zhruba 300 figurálnych obrazcov sa nachádza asi 385 kilometrov juhovýchodne od metropoly Lima. Geoglyfy sú plne rozoznateľné len zo vzduchu.

Aj kvôli tomu prišlo pred pár dňami k ich poškodeniu. 40-ročný šofér Jainer Jesús Flores Vigo zišiel z diaľnice a pneumatikami rozbrázdil časť plošiny s veľkosťou asi 50 krát 100 metrov. Podľa Ministerstva kultúry vozidlo poškodilo tri geoglyfy.

Šofér bol údajne v týchto miestach po prvýkrát a cestu opustil kvôli mechanickému problému. Argentínske noviny Clarín však špekulujú, že skutočným dôvodom mohla byť snaha vyhnúť sa plateniu poplatku za užívanie Panamerickej diaľnice.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa