Unikátny pohľad do zákulisia: Takto bojuje so snehom bratislavské letisko

2018-02-07 12:00:00 |   |    | 

Do Bratislavy dnes zavítala poriadna zima a husté sneženie komplikuje dopravu nielen na cestách, ale aj vo vzduchu. Ako však informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, letecké spoločnosti sú na nástrahy počasia pripravené. Pozrite sa, ako so snehom bojuje bratislavské letisko.



 

V studenom počasí využívajú letecké spoločnosti služby odnámrazovania lietadiel a o čistenie vzletovo-pristávacích dráh sa starajú technici zimnej údržby. Niekedy však ani to nestačí a kvôli snehu a nízkej viditeľnosti sú letiská nútené rušiť lety. V Bratislave zatiaľ takáto situácia nenastala všetky lety sú zatiaľ vybavované včas podľa platného letového poriadku.

 

Odnámrazovanie lietadiel

Odnámrazovanie lietadiel poskytujú leteckým dopravcom špeciálne školení zamestnanci Letiska Bratislava na vyžiadanie kapitána lietadla, ak teplota vzduchu poklesne k bodom mrazu v kombinácii zo zvýšenou vlhkosťou vzduchu. V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti.

V prvej fáze odnámrazovania sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu (tzv. „de-icing“ lietadla), v druhej fáze prebieha postrek lietadla protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. V oboch prípadoch je kvapalina následne odsávaná špeciálnym zariadením.

 

Starostlivosť o prevádzkové plochy

Spolu o 832 445 m2 prevádzkových plôch Letiska M. R. Štefánika v Bratislave sa starajú technici zimnej údržby. V období snehových zrážok majú na starosti fúkanie, zametanie, pluhovanie, frézovanie či posyp letiskových dráh. Letisko disponuje desiatkou kusov špeciálnej letiskovej mobilnej techniky. K dispozícii sú letiskové zametače, ťahače, snehové frézy, sypače, postrekovač či traktory.

Letisko vďaka nim zabezpečuje čistenie dvoch vzletovo-pristávacích dráh 13-31 a 04-22, rolovacích dráh A, B, C, D, F, G, GG, čistenie vybavovacích plôch, vnútorných, objazdových a iných prístupových komunikácií. Zamestnanci technickej údržby aktívne komunikujú so zamestnancami letiskového dispečingu, ktorí v pravidelných intervaloch špeciálnou technikou vykonávajú merania klzkosti povrchu vzletových a pristávacích dráh a tým posudzujú prevádzkyschopnosť letiska. Na odnámrazovanie prevádzkových plôch má Letisko M. R. Štefánika k dispozícii desiatky ton močoviny, Transheatu a stovky kilogramov technickej soli.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Letisko M. R. Štefánika

Hodnotenie článku:
2.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa