Paríž zasiahlo 30-ročné sneženie: FOTO Eiffelovku zavreli, na Montmartri sa lyžuje

2018-02-08 00:00:00 |   |    | 

Len pred pár dňami hrozili Parížu záplavy a dnes už čelí iným ťažkostiam. Tento týždeň zasiahlo hlavné mesto Francúzska intenzívne sneženie, aké si tu nepamätajú od roku 1987. Pre nepriaznivé počasie dokonca uzavreli Eiffelovu vežu, najslávnejší symbol mesta.



 

Výdatné sneženie od utorka večera paralyzuje dopravu na mnohých miestach v metropolitnej oblasti Paríža, kde žije okolo 12 miliónov ľudí. Mnohí z nich mali problém dostať sa do práce alebo dopraviť svoje deti do školy. Uviedol to v stredu spravodajský web France Info.

Podľa služby Météo-France v Paríži od utorka večera napadlo 12 centimetrov snehu a v niektorých oblastiach Ile-de-France až 20 centimetrov. Druhý stupeň varovania pred snežením, mrazom a  poľadovicou vyhlásili v stredu v celkovo 25 departementoch Francúzska.

Železničná spoločnosť SNCF v stredu upozornila cestujúcich na veľké meškanie svojich vlakov a vyzvala ich, aby sa na cestu vydávali len v nutných prípadoch. V Paríži a okolí sú problémy aj v prímestskej doprave, v sieti vlakov RER, ako aj na električkových tratiach. Autobusová doprava tiež kolabuje.

Veľké problémy v parížskej oblasti sú v cestnej doprave, kde je nedostatok snežných pluhov. Okrem toho mnohí vodiči jazdia autami s letnými pneumatikami. Ministerstvo vnútra vo svojom vyhlásení zo stredy rána vyzvalo motoristov z Ile-De-France, aby sa vlastným autom na cesty vydávali len v nevyhnutných prípadoch. Situáciu na cestách označilo za "veľmi komplikovanú" a "výnimočnú".

Táto situácia sa dotkla aj tisícok turistov. Známe pamiatky sú pod snehom a jeden zo symbolov Paríža a Francúzska - Eiffelova veža - bola včera v dôsledku silného sneženia už druhý deň uzavretá pre verejnosť.

Správca tejto pamätihodnosti ešte v utorok ráno rozhodol, že na Eiffelovu vežu bude púšťať len tých návštevníkov, ktorí majú rezervácie do reštaurácií na plošinách veže. Aj toto opatrenie platilo len dve hodiny, potom ho pre veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky tiež zrušili a vežu uzavreli pre verejnosť úplne.

Niektorí si však netypickú situácia vychutnávajú na maximum a turistické atrakcie premenili na improvizované zimné športoviská. Celé rodiny sa sánkovali pred moderným symbolom mesta La Grande Arche v štvrti La Défense a pred Chrámom najsvätejšieho Ježišovho srdca (Basilique du Sacré-Cœur) na Montmartri sa dokonca sppúšťali na lyžiach s snowboardoch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA / AP
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa