Slávnemu Stonehenge hrozí vyradenie zo zoznamu UNESCO

2018-02-12 08:00:00 |   |    | 

Prehistorická lokalita Stonehenge, nachádzajúca sa v anglickom grófstve Wiltshire, by mohla prísť o svoj zápis v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, varovali historici. Dôvodom sú plány na výstavbu tunela v blízkosti tohto slávneho kruhu z monolitov na Salisburskej planine.



 

Ako informovala spravodajská stanica Sky News, na základe najnovších návrhov chce spoločnosť Highways Agency vybudovať takmer tri kilometre dlhý tunel so zámerom zmierniť dopravu na hlavnej ceste A303, ktorá prechádza neďaleko Stonehenge a býva často sužovaná veľkými dopravnými zápchami.

Spoločnosť ubezpečuje, že navrhovaný tunel bude dostatočne hlboko a nedôjde k žiadnemu poškodeniu tejto starodávnej pamiatky, ktorej vznik sa kladie do doby bronzovej (3000-2000 rokov pred Kristom). Poslednú podobu projektu privítali kultúrne inštitúcie English Heritage, Historic England a National Trust.

Stále však panujú obavy ohľadom návrhu na prepojenie dvoch vedľajších ciest, ktoré budú tvoriť novú trasu pre vozidlá blízko Stonehenge po výstavbe tunela. "Ide o jedinečnú generačnú príležitosť zjednotiť túto starodávnu krajinu a umožniť ľuďom prechádzať sa po chodníkoch našich predkov, vychutnať si tento monument a okolitú prírodu bez dopravného ruchu," uviedli vo vyhlásení vyššie uvedené vládne pamiatkové inštitúcie.

Niektorí historici však varujú, že Stonehenge by mohlo byť vyradené zo zoznamu UNESCO, ak bude vláda presadzovať navrhovaný dopravný projekt. Iní vyjadrujú obavy aj o osud neďalekých lokalít ako Blick Mead, ktorá je jediným miestom v Británii so stopami ľudského osídlenia z obdobia už 8000 rokov pred n.l.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, TASR/AP, SITA/AP

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa