Eurostar spúšťa priame vlakové spojenie medzi Londýnom a Amsterdamom

2018-02-13 08:00:00 |   |    | 

Nadnárodná železničná spoločnosť Eurostar, využívajúca tunel pod Lamanšským prielivom, oznámila, že spustí priame spojenie medzi Londýnom a Amsterdamom. Informovala o tom v piatok stanica BBC.



 

Rýchlovlaky budú premávať medzi britskou metropolou a holandským hlavným mestom dvakrát denne od 4. apríla, pričom cesta bude trvať tri hodiny a 41 minút. Zo začiatku však bude fungovať iba jednosmerné spojenie z Londýna.

Pasažieri cestujúci počas tohto obdobia opačným smerom budú musieť prestupovať v belgickom Bruseli, kde absolvujú i pasovú kontrolu, ktorá súvisí s prebiehajúcim procesom vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Eurostar uviedol, že toto opatrenie je iba dočasné a pasová kontrola bude neskôr vybavovaná hneď v Amsterdame. Trvať by malo do konca roku 2019; oficiálnym termínom takzvaného brexitu je prelom marca a apríla budúceho roku.

Priame vlakové spojenie medzi týmito mestami pred piatimi rokmi plánovala aj nemecká štátna prepravná spoločnosť Deutsche Bahn, ale od zámeru ustúpila. Snahy Eurostaru tiež sprevádzali mnohé technické i byrokratické problémy.

Linka bude čeliť konkurencii zo strany leteckých spojov, ktorých je medzi Londýnom a Amsterdamom približne 70 za deň. Eurostar však stavia na cene - cena jednosmerného lístka sa má začínať na 35 librách (v prepočte 39,40 eurách). Podľa spoločnosti nová služba skráti aj čas medzi Londýnom a Bruselom o 17 minút - na jednu hodinu a 48 minút.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA / AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa