Nevšedný úkaz: Amsterdam mrzne, kanály sú plné korčuliarov

2018-03-03 15:43:37 |   |    | 

Popri negatívnych javoch ako dopravné komplikácie či zvýšený počet úmrtí v dôsledku zimy prináša mrazivé počasie, ktoré v posledných týždňoch opanovalo väčšinu európskeho kontinentu, aj svoje pozitíva. V holandskom Amsterdame napríklad zamrzla veľká časť mestských vodných kanálov, z čoho sa tešia najmä korčuliari.



 

Turistom v Amsterdame sa v týchto dňoch ponúka netradičný pohľad - kanály sú plné korčuliarov aj ľudí, ktorí na ich zamrznutom povrchu venčia psy. K situácii, aká sa v Amsterdame vyskytuje naozaj len veľmi výnimočne, dopomohlo aj rozhodnutie radnice zakázať na časti kanálov premávku lodí a zamknúť stavidlá.

Najviac vhodný pre zimné radovánky je kanál Prinsengracht, ktorý je najdlhším zo štyroch hlavných amsterdamských kanálov. Úrady však upozorňujú, že korčuľovanie či prechádzanie sa po zamrznutom povrchu kanálov nie je úplne bez rizika - nie na všetkých miestach je totiž ľadová pokrývka dostatočne silná, a na niektorých chýba úplne.

Hlavné mesto Holandska už niekoľko dní trápia kruté zimy. Ako sme sa presvedčili na vlastnej koži, hoci na fotografiách vyzerá situácia malebne, studený vietor v Amsterdame tento týždeň spôsobil, že pešia prehliadka mesta bola prakticky vylúčená. Turisti hľadali útočisko v múzeách, obchodoch, reštauráciách, ale aj na výletných lodiach, ktoré sú vykurované. Podobne ako väčšina múzeí je aj plavba vyhliadkovou loďou s kartou I amsterdam bezplatná. Podľa najnovších správ však už ani tie nepremávajú.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: SITA, ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa