Diela inkvizítorov aj ich obetí: Apponyiovská knižnica uvádza unikátnu výstavu

2018-03-05 16:00:00 |   |    | 

Diela inkvizítorov i autorov označených za kacírov predstavuje výstava Guttenbergova knižnica, ktorá sa vo štvrtok začala v Apponyiovskej knižnici v Oponiciach v okrese Topoľčany. Návštevníci môžu obdivovať 18 vzácnych zväzkov kníh z 15. a 16. storočia. Väčšinu z nich zapožičala zo svojich archívov Slovenská národná knižnica v Martine. Výstava potrvá do 16. marca tohto roka.



 

K najvzácnejším vystaveným knihám patrí najstaršia kniha z fondu Slovenskej národnej knižnice Praeceptorium divinae (Precepter božieho zákona) od teológa Johannesa Nidera z roku 1464. Podľa vedúcej oddelenia historických fondov Slovenskej národnej knižnice Jany Cabadajovej sa práve na základe tohto diela rozpútal tri storočia trvajúci hon na čarodejnice. „Pasáže z tejto knihy sa chytili žiaci Nidera Heinrich Kramer a Jacob Sprenger, stala sa základom ich diela Malleorum maleficarum, známym ako Kladivo na čarodejnice,“ povedala Cabadajová. „Nider a jeho dvaja žiaci prispeli k odsúdeniu 12 miliónov ľudí, najmä žien, do plameňov poslali majstra Jana Husa aj Janu z Arku, ktorých diela môžu tiež vidieť návštevníci výstavy,“ skonštatoval správca Apponyiovskej knižnice Peter Králik. Na výstave nechýbajú ani knihy Mikuláša Kopernika, Erazma Rotterdamského či Hartmana Schedela.

Apponyiovskú knižnicu v Oponiciach založil v roku 1744 gróf Juraj Apponyi. V súčasnosti je v správe Slovenskej národnej knižnice. Do jej fondu patrí 9000 titulov a 12.000 zväzkov písaných v desiatich jazykoch. Medzi najvzácnejšie z nich patrí dielo Sokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1508. Okrem ďalších diel obsahuje knižnica vzácne aktá pápežov a koncilov, dielo Giordana Bruna z roku 1585, prácu Isaaca Newtona zo začiatku 18. storočia, listy Galilea Galileiho univerzite v Pise, verše Michelangela Buonarrotiho, diela Machiavelliho či Pietra Arutina z prvej polovice 16. storočia, Berniniho, Borrominiho, Leonarda da Vinciho či Systém rastlín od Carla Linného.

V knižnici sa nachádzajú prvé vydania románov Alexandra Dumasa, Charlesa Dickensa, Honoré de Balzaca, Viktora Huga i tvorba Kanta, Fichteho, Schillera, Goetheho či Rousseaua. „V minulosti mala knižnica aj 400 prvotlačí, dnes už nemá ani jednu. Všetky boli predané na aukcii v Prahe, Londýne a vo Viedni. Väčšina vzácnych kníh opustila Slovensko a je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa niektorá z nich ešte vrátila,“ povedal Králik.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa