Zajtra je Hodina Zeme: Pripojte sa k ochrane našej planéty aj vy

2018-03-23 16:00:00 |   |    | 

Už zajtra, v sobotu 24.3., sa Slovensko zapojí po deviaty raz do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného prostredia HODINA ZEME. Presne o 20:30 na hodinu zhasnú svetlá, a to doslova. Významné metropoly na svete vrátane Bratislavy tak podporia veľkú myšlienku na ochranu našej planéty.



 

Hodina Zeme neznamená len zhasínanie svetiel na hodinu raz za rok, ide o podporu myšlienky a uvedomelosť ľudí, ako naša planéta trpí, keď sa voči prírode nesprávame zodpovedne. Príroda je základom nášho života a od prírodných zdrojov, ktoré nám planéta poskytuje, sme priamo závislí. V súčasnosti tlačí ľudstvo prírodné systémy na okraj a Hodina Zeme je preto šancou využiť silu jednotlivcov a požadovať zmenu v myslení a konaní.

Mestá, inštitúcie a firmy sa týmto symbolickým gestom aktívne vyjadrujú a podporujú zmeny v oblasti ochrany životného prostredia a chcú inšpirovať ľudí, aby žili zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode. HODINA ZEME nám pripomína, že nielen raz za rok, ale každú minútu, deň, týždeň… vieme byť ohľaduplnejší k našej planéte, a vieme sa správať ekologicky. Pri bežných rozhodnutiach by sme všetci mali mať vždy na mysli, aké má naše správanie vplyv na našu Zem. Nestojí to nič, ide len o naše rozhodnutie v danú chvíľu, či zvoliť ekologickejšie riešenie,“ vysvetľuje Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko (Svetový fond na ochranu prírody).

Prvý ročník HODINY ZEME sa konal v roku 2007 v Sydney v Austrálii, kde sa na hodinu do tmy ponorila slávna budova austrálskej opery a do kampane sa zapojilo vyše 2 milióny ľudí. Odvtedy tento projekt podporili tie najväčšie metropoly po celom svete a poslednú marcovú sobotu sa spája myšlienka so skutkom a v danú hodinu vypnú tieto mestá centrálne svetlá. Číslo 187 je minuloročný počet zapojených krajín, ktoré vyjadrili svoje odhodlanie napraviť klimatické zmeny a pomôcť našej planéte.

V minulom roku kampaň u nás podporilo takmer 50 slovenských miest, 40 pamiatok, 70 organizácií a 30 škôl. Od roku 2011 koordinovali Hodinu Zeme na Slovensku členovia Sekcie ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenský zväz astronómov. Od roku 2016 sa pridala WWF Slovensko. „Radi by sme aj v tomto roku vyzvali mestá, obce, inštitúcie, školy a jednotlivcov, aby podporili projekt symbolickým zhasnutím svetiel počas Hodiny Zeme a poukázali, že im problémy súvisiace s budúcnosťou našej planéty nie sú ľahostajné“, hovorí Bc. Jaroslav Merc zo Slovenského zväzu astronómov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa