Kúsok Chorvátska u nás: Bratislavu zdobí obria kraslica

2018-03-26 16:00:00 |   |    | 

V chorvátskej Koprivnici a Križevci majú zaujímavú tradíciu. Každý rok pred Veľkou nocou tam domáci ľudoví umelci zdobia obrovské veľkonočné vajcia. Tie potom skrášľujú námestia nielen v Chorvátsku, ale aj v iných európskych mestách. Tento rok sa jedna z takýchto kraslíc dostala aj do Bratislavy. Vidieť ju môžete na Hviezdoslavovom námestí.



 

Už po 11. krát organizuje Turistická organizácia Koprivnicko-križevatskej župy výstavu obrích pomaľovaných veľkonočných vajec s výškou až dva metre, ktoré sa nazývajú „Pisanica od srca“ („Kraslica od srdca“).  Ich výzdoba trvala celý rok a podieľalo sa na nej osem ľudových umelcov.

Už od počiatku projektu však nezostávali vajcia len v tomto regióne. Jednotlivé kusy putovali do ďalších chorvátskych miest, ale aj ďalej do Európy. Tam majú kraslice predstavovať nielen symbol každodenného života a tradícií regiónu, ale aj „priateľstvo, lásku a radosť z Veľkej noci“. V minulosti ich už mohli vidieť v Mníchove, Ríme, New Yorku, Prahe, Viedni, Miláne, ba aj vo Vatikáne, tento rok zdobí jedno z chorvátskych vajec aj Bratislavu.

"Je to prvá takáto kraslica na Slovensku a som rád, že môže byť práve na najkrajšom bratislavskom námestí. Verím, že urobí Staromešťanom a návštevníkom Starého Mesta radosť. Dúfam, že ako symbol jari konečne privolá jar aj do Bratislavy," uviedol pri jej nedeľnom odhalení starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook / Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa