Izrael začína s odmínovaním územia, kde bol podľa Biblie pokrstený Ježiš

2018-03-30 12:00:00 |   |    | 

Izraelské ministerstvo obrany začalo minulý týždeň s odstraňovaním nášľapných mín, ktoré boli nastražené pred viac ako 50 rokmi na mieste, kde bol podľa kresťanskej tradície pred 2000 rokmi pokrstený Ježiš.



Lokalita Kasr al-Jahúd sa nachádza na západnom brehu Jordánu a ide o miesto, kde podľa Nového zákona Ján Krstiteľ vodou z rieky pokrstil Ježiša. Lokalita bola pod správou Jordánska od roku 1948, keď Izrael vznikol, až do arabsko-izraelskej vojny v roku 1967, po ktorej židovský štát toto územie - pravý breh rieky Jordán - anektoval a nastražil tam nášľapné míny, aby takto posilnil a chránil svoje štátne hranice.

Odhaduje sa, že v tejto lokalite sa nachádza okolo 3000 mín a ďalších výbušnín, ktoré budú teraz zneškodnené izraelskými bezpečnostnými zložkami a britskou charitatívnou organizáciou HALO Trust, venujúcou sa práve likvidácii nášľapných mín. K miestu Ježišovho krstu v rieke Jordán každoročne prichádzajú tisíce pútnikov a turistov z celého sveta. Oblasť okolo tohto biblického miesta, v ktorého blízkosti sa nachádza aj mnoho chrámov, zostáva pre verejnosť uzavretá práve kvôli nebezpečenstvu v podobe mín.

"Odmínovanie týchto pozemkov, ako aj rozhodnutie vrátiť ich cirkvám je projekt, na ktorý sme veľmi hrdí," uviedol podľa agentúry DPA Marcel Aviv, riaditeľ izraelskej služby na likvidáciu mín. Podľa organizácie HALO Trust bude odmínovaných zhruba milión metrov štvorcových územia, čo si vyžiada náklady vo výške 1,5 milióna dolárov a asi dva roky času. Organizácia HALO Trust spresnila, že na tento účel sa jej podarilo zozbierať už takmer milión dolárov.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa