Slovenská jabloň z Bošáce je 6. najkrajším stromom v Európe, zvíťazil portugalský dub

2018-03-22 16:00:00 |   |    | 

Víťazom súťaže Európsky strom roka 2018 sa stal strom z Portugalska. Oznámili to v stredu v Bruseli organizátori v poradí už ôsmeho ročníka tejto internetovej súťaže. Súťažný strom zo Slovenska obsadil šieste miesto.



 

Výsledky oznámili na pôde Európskeho parlamentu (EP) pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov. Organizátorom súťaže je Environmental Partnership Association (EPA), konzorcium šiestich nadácií z Bulharska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú komunitné projekty zamerané na ochranu životného prostredia. Tento rok boli do súťaže, v ktorej sa dalo hlasovať od 1. do 28. februára, zapojené stromy z 13 krajín. Slovensko sa uchádzalo o priazeň hlasujúcich "nezlomnou jabloňou" z Bošáce. Organizátori z EPA uviedli, že stromy zapojené do súťaže získali takmer 200.000 hlasov.

Najväčšiu priazeň si získal Spievajúci korkový dub z Portugalska (26.606 hlasov). Na druhom mieste sa umiestnili Staroveké bresty Cabeza Buey zo Španielska (22.323) a ako tretí zabodoval Dub Staršina z lesa Belgorod v Rusku (21.884). Jabloň z Bošáce s počtom 12.249 hlasov obsadila šieste miesto.

 

Víťazné stromy

1. Spievajúci korkový dub, Portugalsko

Spievajúci dub vďačí za svoje meno spevu vtákov, ktoré v hojnom počte sedia na jeho vetvách. Tento korkový dub, ktorý bol zasadený v roku 1783 v Águas de Moura,  bol zbavený kôry už viac ako dvadsaťkrát. Okrem toho, že prispieva k rozvoju odvetvia spracovania korku, má mimoriadny význam pre ekosystém a v boji proti klimatickým zmenám. Tento 234-ročný strom je od roku 1988 klasifikovaný ako "strom verejného záujmu" a je zaregistrovaný v Guinnessovej knihe rekordov ako "najväčší korkový dub na svete".
 
2. Staroveké bresty Cabeza Buey, Španielsko
Týchto sedem starých brestov je považovaných za posledné bresty v španielskej oblasti Estremadura. Napriek hrozbe holandskej choroby brestov (choroba, ktorá zabila viac ako 1 milión stromov v Španielsku a viac ako 1 miliardu na svete) sa tieto stromy podarilo zachovať. Stromy rastú v okolí svätyne Panny Márie Belen, ktorá je od roku 1650 pútnickým miestom a je výnimočná svojou veľkou umeleckou historickou hodnotou a templárskym pôvodom.
 
3. Dub, ktorý sa nazýva "Dub Staršina z lesa Belgorod", Ruská federácia
Tento dub rastie v chránenej oblasti. Je to národná prírodná pamiatka, ktorá bola svedkom mnohých historických udalostí. Strom je predmetom obdivu detí, je pre ne symbolom priateľstva, dobrého zdravia a pamäti ich predkov. Konajú sa tu aj flash-moby - tanečníci sa postavia okolo stromu do tvaru veľkého srdca a všetkým ľuďom na Zemi posielajú mier a dobro.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa