V Rakúsku zaznamenali rekordný úbytok ľadovcov

2018-04-23 16:00:00 |   |    | 

Ľadovce v Rakúsku sa v rokoch 2016 a 2017 skrátili priemerne o 25,2 metra, čo predstavuje rekordný úbytok v takmer 60-ročnej histórii meraní. Vyplýva to zo správy o stave ľadovcov, ktorú prezentoval geológ Andreas Kellerer-Pirklbauer a o ktorej obsahu informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.



 

Podľa toho istého zdroja zaregistrovali iba jediný ľadovec, a to Simonykees ležiaci na východe spolkovej krajiny Tirolsko, ktorý sa v skúmanom období nezmenšil.

Hlavným dôvodom úbytku ľadových más je mimoriadne teplé vlaňajšie leto, vyhlásil geológ a dodal, že priaznivý účinok na stav ľadovcov nemala ani predošlá teplá zima, ktorá bola chudobná na snehové zrážky. Negatívne ho ovplyvnil aj malý objem zrážok - od konca apríla 2017 zaznamenali v mnohých lokalitách iba polovičné alebo dvojtretinové množstvo oproti dlhodobému priemeru.

Spomínaný priemerný úbytok 25,2 metra je nielen výrazne nad vlaňajšou hodnotou (14,2 metra), ale aj nad priemerným úbytkom v ostatnom desaťročí (16,5 metra).

Iný odborník Gerhard Karl Lieb z Univerzity v Grazi naznačil, že ani budúcnosť rakúskych ľadovcov nie je veľmi ružová. Úbytok bude podľa jeho názoru pokračovať, nič na tom nezmení ani uplynulá zima bohatá na zrážky, i keď väčšie množstvo snehu situáciu, prirodzene, trochu zlepšuje. Rozhodujúcu úlohu zohráva však leto, zdôraznil a dodal, že pre ľadovce v Rakúsku by bolo ideálne upršané leto s nízkymi teplotami v horských dolinách.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa