Trvalo udržateľný turizmus: Cestujte tak, aby ste planétu nezaťažovali

2018-05-24 12:00:00 |   |    | 

Pri cestovaní si rád všímam rôzne grafity na budovách jednotlivých miest. V Lisabone ma raz zaujal jeden nahnevaný, ale v mnohom pravdivý odkaz: „Najväčším znečistením našej planéty sú turisti.“ V jednej vete sa skrýva podstata nášho sebeckého správania, pri ktorom nemyslíme na budúce generácie, ale ani na seba. Ak budeme naďalej ignorovať tento alarmujúci stav, o pár rokov sa už bude ťažko cestovať aj nám. Túto problematiku rieši trvalo udržateľný turizmus, ktorý nás učí, ako sa správať počas dovolenkovania.



 

Zmeňte váš postoj

Všetko to je v našej hlave. Pokiaľ sa nenaučíme myslieť inak a neprestaneme sa správať prehnane konzumne, neurobíme nič ani s našim postojom k cestovaniu. Obyvatelia veľkých miest sa začínajú búriť proti veľkému návalu turistov. Počas minulého leta to bolo veľmi viditeľné najmä v Španielsku, kde boli kvôli tomu zaznamenané viaceré incidenty. Tí im síce donesú peniaze a prácu, ale cena za to je privysoká. Vo vychytených lokalitách sa zvyšuje drobná kriminalita, dovolenkári sú hluční a sú ich plné ulice. Domáci sa tak stávajú väzňami vo svojej domovine, čo im postupne odčerpáva silu a trpezlivosť.

Vhodným riešením by bolo prerozdelenie turistov do viacerých lokalít. Ľuďom však nemôžete rozkázať, kde majú dovolenkovať, ale môžete šikovne presmerovať ich pozornosť vďaka správnemu marketingu. Vo vašich rukách je jedna oveľa účinnejšia zbraň. Zmeňte svoje správanie a urobte prvý dôležitý krok. Na dovolenkách sa správajte s ohľadom k domácim obyvateľom. Zmierte sa s národnostnými rozdielmi a nevyvolávajte hádky len preto, že trebárs Španieli sú hlučnejší a temperamentnejší alebo Portugalčania majú na všetko čas. Vy ste na návšteve u nich a keď ich chcete spoznať, nemôžete ich nútiť prispôsobovať sa vám. Premýšľajte viac ekologicky a eticky a buďte uvedomelejší pri celom plánovaní dovolenky.

 

Uvážlivá voľba dopravy

Začnite hneď pri spôsobe dopravy. V našom prípade nemusíte chodiť napríklad na dovolenku do Nemecka letecky, môžete využiť ekologickejšie vlaky. Z Viedne vám chodí niekoľko priamych spojov denne, ktorými sa dostanete do viacerých veľkých miest. Cena je niekedy porovnateľná ako pri lietadle, cesta síce trvá o niečo dlhšie, ale uvidíte toho viac a oddýchnete si. Vlaková doprava je popri elektromobiloch k prírode najšetrnejším spôsobom prepravy. Uprednostnite ju preto aj pred autobusmi. Snažte sa na mieste neprenajímať si auto. Využite miestne spoje, aby ste do ovzdušia nepúšťali viac škodlivín. Malé prispôsobenie časovému harmonogramu kompenzujete oddychom počas cesty. Pokiaľ je to možné, požičajte si v meste bicykel a premiestňujte sa medzi jednotlivými atrakciami týmto spôsobom.

 

Pozrite sa na odpadky okolo vás

Je naozaj strašné, ako ľahostajne sa staviame k odpadkom. Stačí sa pozrieť po uliciach miest, ale aj po prírode, koľko smetí sa nachádza okolo vás. Naozaj vás nestojí veľa úsilia to, aby ste chvíľu poniesli prázdnu fľašu a hodili ju do smetiaka. Pokiaľ je možné, snažte sa odpad separovať a uvedomelo sa správajte aj pri výbere niektorých jednorazových pomôcok, ktoré zbytočne zaťažujú prostredie. Keď sa vyberiete na túru alebo vychádzku v prírode, vezmite si so sebou vrecko a pozbierajte po ceste aspoň nejaké smetie. Neriešte, či to urobili turisti alebo domáci, zamerajte sa na dobrý pocit, ktorý z toho máte. Alebo naozaj chcete, aby sme v budúcnosti aj v parkoch sledovali malé nelegálne skládky z odpadu, ktorý sme vyhodili po ceste?

 

Uprednostnite ekologické hotely

Hľadajte ubytovacie zariadenia, ktoré sa správajú šetrne k životnému prostrediu. Tie môžu mať elektrinu zo solárnych panelov, vlastnú čističku, dôsledne separujú odpad a používajú prírodné čistiace prostriedky. Existuje niekoľko takýchto krokov, vďaka ktorým aj oni prispievajú k lepšiemu stavu životného prostredia. Niektoré z nich nájdete priamo pod označením trvalo udržateľného turizmu, iné sa pýšia titulom bio alebo eko.

 

Podporujte domácu výrobu

Trvalo udržateľný turizmus sa nezameriava len na životné prostredie. Ďalším bodom je podpora domácich podnikateľov. Pokiaľ je to možné, vždy ich uprednostnite pred veľkými firmami. Takto dávate prácu priamo im a podporujete ich tradičnú výrobu. Napríklad ak ste hladní, nechoďte do nejakej svetovej známej siete, ale do podniku s miestnou gastronómiou. Namiesto veľkých hotelových spoločnosti sa ubytujte v nejakom lokálnom penzióne. Kupujte radšej originálne remeselnícke suveníry ako masovo vyrábané predmety. Známym nedonesiete tri veci, ale jednu a tá bude originálna a kvalitná.

 

Zachovanie typickej kultúry

Ďalším problémom je zachovanie tradičnej kultúry. Vždy, keď sa objaví nejaká nová zaujímavá destinácia, tak každého láka na domáce podniky, typickú architektúru a charakteristické zvyky. No čím viac turistov tam prichádza, tým viac sa im prispôsobujú, aby sa u nich cítili ako doma. Časom sa potom stáva, že jednotlivé destinácie sa zlievajú dokopy a odlišuje ich iba historická časť miest alebo prírodné zákutia. Preto vždy podporujte atrakcie a organizácie, ktoré sa snažia prezentovať domácu kultúru a bojujú za jej uchovanie. Uprednostnite ich pred vodnými parkmi a zábavnými centrami. Nenechajte sa zlákať pozlátkom a choďte po originalite. A najmä nevyžadujte od domácich, aby kvôli vám zmenili svoj naturel, typickú kuchyňu a zvyky, ktoré majú v bežnom živote. Chceme predsa spoznávať originálny a pestrý svet a nie naklonované destinácie.

 

Pomoc zo strany podnikateľov

Takéto veľké zmeny sa nedokážu udiať bez symbiózy na oboch stranách. Keby sa o to nezaujímali aj miestni podnikatelia a nesnažili sa bojovať proti masovému tlaku niektorých turistov, nedokázali by uchovať to pravé čaro ich krajiny alebo regiónu. Sledujte preto recenzie a hľadajte práve takéto miestne služby, aby ste vytvorili to správne spojenie, ktoré nám ochráni cestovanie v jeho plnej kráse.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: TASR/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa