Vláda pripravuje zavedenie rekreačných poukážok a zvažuje zníženie DPH na ubytovacie služby

2018-04-19 16:00:00 |   |    | 

Vládna Slovenská národná strana (SNS) chce diskutovať so svojimi koaličnými partnermi o zníženej 10-% dani z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby či o cestovných šekoch pre zamestnancov. Prípravu zavedenia rekreačných poukážok už potvrdilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby, v prípade zníženia DPH je potrebná zhoda všetkých zainteresovaných strán.



Takmer všetky štáty v Európskej únii už totiž podľa národniarov podobné nástroje podpory domáceho cestovného ruchu majú. Zníženú DPH na ubytovacie služby napríklad podľa nich dlhodobo využívajú aj susedné štáty ako Rakúsko, Maďarsko, Česká republika či Poľsko. Zníženie DPH v turizme je podľa SNS funkčným nástrojom podpory domácej ekonomiky, ktorý má výhody a rýchle výsledky. Podporí sa tak rozvoj v mikroregiónoch, zvýši sa zamestnanosť, bude to systémová a cielená podpora domáceho cestovného ruchu aj kúpeľníctva.

 

Pri cestovných šekoch sa chce vládna strana inšpirovať modelom stravných lístkov. Do Zákonníka práce chce presadiť možnosť cestovného šeku v hodnote 500 eur, prípadne do výšky minimálnej mzdy. Zavedenie šekov už potvrdilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. "Sme veľmi radi, že v súčasnosti sa cestovnému ruchu u nás naďalej darí. Aby sme umožnili samotným Slovákom viac cestovať a spoznávať našu krajinu, ako jeden zo systémových nástrojov na podporu domáceho cestovného ruchu pripravujeme zavedenie rekreačných poukážok s hodnotou do výšky 500 eur," uviedla hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.

Zo systému by mohli podľa jej slov profitovať všetci zúčastnení. "Podnikatelia v sektore turizmu vrátane všetkých infraštruktúr spojených s cestovným ruchom môžu očakávať rast návštevnosti a vyššiu obsadenosť aj mimo sezóny, zvýšenú spotrebu služieb a tovarov i vyššie príjmy," doplnila.
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa