Svazijský kráľ zmenil názov krajiny, mýlili si ju vraj so Švajčiarskom

2018-04-20 12:17:06 |   |    | 

Svazijsko je jednou z najmenších krajín v Afrike. Po skončení druhej búrskej vojny bolo v rokoch 1903-1967 britským protektorátom, nezávislosť získala krajina opätovne 6. septembra 1968. Pod týmto názvom ju však už poznať nebudeme, Svazijsko sa vracia k pôvodnému názvu eSwatini, ktorý znamená "krajina Svazijčanov", tamojšieho etnika žijúceho čiastočne aj na území Juhoafrickej republiky.



 

Svazijský kráľ Mswati III. zmenil názov svojho kráľovstva. Malý štát na juhu Afriky bude používať svoj historický názov eSwatini. Absolutistický panovník zmenu názvu krajiny oznámil v stredu počas osláv 50. výročia jej nezávislosti a zároveň jeho 50. narodenín. Mnohé africké krajiny sa po vyhlásení nezávislosti "vrátili k svojim starobylým, pôvodným názvom," vyjadril sa kráľ, ktorý historický názov krajiny v minulosti viackrát použil pri otvorení zasadnutí parlamentu a rôznych iných podujatiach. "Oddnes nás už nebudú volať Svazijsko," dodal.

Mswati III. argumentoval nečakanú zmenu názvu aj zamieňaním Svazijska so Švajčiarskom. Krajiny majú v angličtine totiž podobné názvy - Swaziland (Svazijsko) a Switzerland (Švajčiarsko). "Kedykoľvek ideme do zahraničia, ľudia o nás hovoria ako o Švajčiarsku," vysvetlil.

Svazijsko, ktoré sa bude i v angličtine oficiálne uvádzať ako eSwatini namiesto Swaziland, je jednou z posledných absolutistických monarchií sveta. Kráľ Mswati III. je pri moci 32 rokov; na trón nastúpil ako 18-ročný. Je známy skutočnosťou, že má 15 manželiek. Ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International, Freedom House, Human Rights Watch či Reportéri bez hraníc ho obviňujú z politiky, ktorá pošliapava ľudské práva a demokraciu.

Podľa redaktorky BBC Nomsy Maseko oznámenie o zmene názvu niektorých ľudí v krajine rozhnevalo. Podľa nich by sa mal kráľ skôr sústrediť na tamojšiu stagnujúcu ekonomiku. Zatiaľ nie je jasné, koľko bude zmena názvu kráľovstvo stáť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP
Zdroj: TASR, SITA, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa