Letisko M. R. Štefánika v Bratislave otvorilo pozorovateľňu lietadiel pre verejnosť a spotterov

2018-04-24 08:00:00 |   |    | 

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vytvorilo v blízkosti dráhy 31 miesto pre pozorovanie príletov a odletov lietadiel. Vyhliadka so schodmi a lavičkou umiestnená za oplotením letiska je určená pre verejnosť, rodiny s deťmi a nadšencov fotografovania lietadiel, ktorí tak môžu odteraz pohodlne sledovať prílety neďaleko letiskovej plochy. Miesto je prístupné pre peších či cyklistov cestou z Leknovej ulice popri Malom Dunaji v mestskej časti BA-Vrakuňa, resp. z Majerskej ulice.



 

Vyšli sme v ústrety nadšencom fotografovania lietadiel, tzv. spotterom, ktorí nás o vytvorenie miesta vhodného na fotografovanie lietadiel dlhodobo žiadali. Vyhliadku, okrem kovovej konštrukcie, vytvorili naši zamestnanci svojpomocne s využitím nepoužívaných betónových panelov,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

Vyhliadka má rozmery 6x3 m, vysoká je 1,5 m. Prispôsobená je tak, aby dospelá osoba mohla vidieť a fotografovať lietadlá nad výškou oplotenia letiska, zároveň však rešpektuje výšku povolenú Dopravným úradom vzhľadom na ochranné pásma letiska.

Je pre nás dôležité, aby sme mohli fotografovať lietadlá bez oplotenia v zábere. Práve na dráhu 31 najčastejšie lietadlá v Bratislave pristávajú. Oceňujeme preto tento krok letiska, s ktorým sme nedávno dohodli aj umiestnenie 25 priezorov v oplotení letiska pre zjednodušenie fotografovania lietadiel,“ doplnil Juraj Ondruš, predseda občianskeho združenia Airliners.sk, ktoré združuje nadšencov letectva.

Fotograf lietadiel Juraj Ondruš: Na letisku trávime celé hodiny (ROZHOVOR)

Verejnosť bude môcť na bratislavskom letisku najčastejšie spozorovať Boeing 737-800 s kapacitou 189 cestujúcich na palube (Ryanair, Pobeda, Smartwings, flydubai – 174 cestujúcich), ale tiež Airbus A320 (Wizz Air, Air Cairo), Airbus A321 či lietadlá typu ATR 42 (České aerolínie), alebo Embraer E90 (Georgian Airways).

Presná mapa miesta je zverejnená na webe letiska www.bts.aero.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. (BTS)
Zdroj: Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. (BTS)

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa