Rozdeľovanie Afriky je len začiatok, svet čakajú obrovské zmeny

2018-05-25 16:00:00 |   |    | 

Koncom marca sa na vedeckých serveroch objavili nové dôkazy, ktoré svedčia o postupnom rozdeľovaní Afriky na dve časti. Proces, ktorý súvisí s pohybom litosférických dosiek pozdĺž tektonických zlomov, je známy už dlho, prekvapivé je, ako ľahko sú zmeny viditeľné aj v priebehu niekoľkých rokov. Jasným dôkazom postupného rozdeľovania africkej pevniny je podľa vedcov aj obrovská prasklina, ktorá sa nedávno objavila na juhozápade Kene a tiahne sa v dĺžke niekoľkých kilometrov.



Webstránka Science Alert dáva tieto udalosti do širších súvislostí a píše, že hoci zlom, ktorý sa objavil v Keni, je dôsledkom veľmi postupného posúvania podložia (rýchlosťou niekoľko centimetrov ročne), v dlhodobom horizonte je prejavom procesu, na ktorého konci bude o 10 miliónov rokov rozdelenie afrického kontinentu na dve časti.

Podobným procesom, ktorý sa dá pozorovať aj na kratšej časovej ploche, je napríklad postupné posúvanie austrálskeho kontinentu smerom na sever.

Ak sa posunieme v čase ešte ďalej, o 50 miliónov rokov narazí väčšia, západná časť bývalého afrického kontinentu do Európy. A v ešte vzdialenejšom horizonte čaká kontinenty návrat do podobnej podoby, v akej boli na začiatku, keď pred stámiliónmi rokov tvorili jediný prakontinent Pangea.

O 250 miliónov rokov by mali byť opäť takmer všetky súčasné kontinenty (s výnimkou Austrálie a Antarktídy) "v kope", tvoriac kontinent, ktorý americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už na prelome tisícročí pomenoval Pangea Ultima. V strede tohto "superkontinentu" bude obrovské more. To však bude zároveň miniatúrne oproti súčasnému Atlantickému oceánu, z ktorého vznikne.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
4.4/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa