Sklamanie v Egypte: V Tutanchamónovej hrobke sa skryté miestnosti nenachádzajú

2018-05-08 12:00:00 |   |    | 

V hrobke faraóna Tutanchamona sa nenachádzajú nijaké predtým neznáme pohrebné komory. Nové radarové analýzy vyvrátili tézu o dvoch ďalších takýchto komorách v blízkosti miesta posledného odpočinku známeho egyptského faraóna, oznámilo v nedeľu podľa BBC egyptské ministerstvo pre starožitnosti.



 

Tutanchamon, 12. faraón 18. dynastie, vládol v Egypte v rokoch 1332 až 1323 pred n.l., pričom v čase smrti mal len 19 rokov. Hoci "chlapec na tróne" ani zďaleka nepatril medzi významných faraónov, vo svete ho preslávila takmer neporušená hrobka, ktorú v roku 1922 objavil v Údolí kráľov britský archeológ Howard Carter.

Na rozdiel od mnohých ďalších faraónskych hrobiek táto nebola po svojom objavení vyplienená, ale obsahovala takmer 5400 neporušených predmetov, z ktorých mnohé boli zo zlata.

Hľadanie skrytých priestorov sa začalo v roku 2015, keď renomovaný britský archeológ Nicholas Reeves pri skúmaní podrobných skenov Tutanchamonovej hrobky objavil pod sadrou nejasné stopy pripomínajúce dvere. Podľa Reevesovej teórie by Tutanchamon mohol byť pochovaný vo vonkajšej komore hrobky, ktorá v skutočnosti určená kráľovnej Nefertiti.

Túto tézu však teraz podľa ministerstva pre starožitnosti vyvrátili nové radarové skeny talianskeho tímu vedeného Francescom Porcellim z Polytechnickej univerzite v Turíne.

Pozostatky kráľovnej Nefertiti sa doteraz nenašli. Jej svetoznáma busta je vystavená v Berlíne. Nefertiti bola jednou z manželiek Tutanchmonovho otca faraóna Achnatona. Za jeho vlády sa stal Egypt monoteistickou krajinou, v ktorej bol uctievaný boh slnka Aton.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa