Strach na Malorke: Dovolenkárov ohrozuje jedovatá medúza

2018-05-23 12:00:00 |   |    | 

Malorka sa teší mimoriadnej obľube turistov a každé leto sem cestuje aj množstvo Slovákov. Tento rok by však pri mori mali byť opatrnejší, pri populárnej pláži Ciudad Jardin neďaleko hlavného mesta Palma sa objavila mimoriadne nebezpečná medúza.



 

Medúza mechúrová, Physalia physalis alebo aj Portugalská galeóna (Portuguese man o’ war) vyzerá ako bublina plávajúca na hladine mora, ľahko ju spoznáte najmä podľa charakteristického hrebeňa. Pôvodne pochádza z Karibiku a veľmi rozšírená je aj v Austrálii, kde má každoročne na svedomí asi 10 tisíc popŕhlení. Jej chápadlá dosahujú obvykle dĺžku okolo 10 metrov, výnimočne to však môže byť až päťkrát viac.

Ich dotyk prirovnávajú k zásahu bičom, ktorý spôsobuje bolestivé podráždenie pokožky, trvajúce mnoho hodín. Jed, ktorý v medúze zostáva dokonca aj niekoľko dní po smrti, môže spôsobiť horúčku, kŕče, zníženie funkcie pľúc či srdca a v prípade alergie môže viesť až k smrti. Mimoriadne nebezpečné je stretnutie s týmto tvorom najmä pre deti a starších ľudí.

Hoci v minulosti sa medúzy mechúrové v Európe v podstate nenachádzali, dnes na ne môžete natrafiť pri pobreží Atlantiku či v okolí Madeiry a ich pohyb zaznamenali aj v Španielsku, vo Francúzsku či vo Veľkej Británii. Včera na Portugalskú galeónu upozornili aj na obľúbenom ostrove Malorka.

Stránka tiesňovej linky Baleárskych ostrovov zverejnila na sociálnych sieťach informáciu, že situáciu pozorne sledujú už niekoľko týždňov, odkedy nebezpečnú medúzu zaregistrovali vo vodách neďaleko ostrovov Ibiza a Formentera.

Úrady po náleze medúzy vyzvali, aby boli ľudia pri kúpaní obzvlášť opatrní a podľa denníka Diario de Mallorca dokonca zvažujú zákaz vstupu do mora. Len minulý týždeň z rovnakého dôvodu uzavreli vyše 100 kilometrov pláží pri španielskom meste Alicante.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa