Letná dovolenka: Odborníci zverejnili, ktoré krajiny sú tento rok najvýhodnejšie

2018-06-08 12:00:00 |   |    | 

Najobľúbenejšou zahraničnou destináciou pre letnú dovolenku Slovákov je už tradične Chorvátsko. Podľa analýzy Poštovej banky je však pre dovolenkárov zlou správou to, že voči chorvátskej kune bolo euro v máji medziročne slabšie. Zmena však bola len nepatrná - o pol percenta. Turisti sa preto výrazne drahších nákupov počas leta nemusia obávať.



 

"Rovnako ako pred rokom by mohli zaplatiť aj v obľúbenom Bulharsku. Aspoň z pohľadu kurzového vývoja," doplnila analytička banky Jana Glasová. Pripomenula, že keď euro voči zahraničnej mene posilňuje, tovary a služby v cudzej mene sa pre Slovákov stávajú lacnejšie, a naopak.

Z hľadiska vývoja mien je tak podľa analytičky situácia pre slovenských turistov podstatne priaznivejšia v krajinách ako Turecko, Tunisko a Egypt. "Spoločná európska mena bola v máji v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška voči tureckej líre silnejšia až o takmer tretinu. Z hľadiska kurzového vývoja je tak Turecko ideálnou dovolenkovou destináciou," opísala Glasová.

V prípade tuniského dinára je euro podľa nej medziročne silnejšie o takmer desatinu a pri egyptskej libre o viac než 5 %. "Za rovnaký objem peňazí by si tak v týchto krajinách mohli v súčasnosti dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb. Rovnako aj ceny za ubytovanie v hotelových rezortoch by tak hlavne v prípade Turecka mohli byť pre turistov atraktívnejšie," vysvetlila analytička.

Z hľadiska kurzového vývoja je podľa nej jednoznačne výhodné si za cieľovú destináciu vybrať aj Rusko. Euro je totiž voči ruskému rubľu v porovnaní s vlaňajškom silnejšie o 17 %. Dovolenka v Rusku by tak mohla vyjsť lacnejšie ako vlani.

Zároveň vývoj mien praje aj návšteve Veľkej Británie. "Zrejme aj rozhodnutie Britov o vystúpení z EÚ sa podpísalo pod to, že naša mena je voči britskej libre silnejšia o 2,6 %. Toto zhodnotenie ale nie je markantné, hlavne v porovnaní s mnohými inými obľúbenými dovolenkovými krajinami," dodala Glasová.

Euru sa darí aj voči menám regiónu s výnimkou českej koruny. Je totiž medziročne silnejšie voči maďarskému forintu aj voči poľskému zlotému o zhruba 2 %. "Nákupy v Poľsku a Maďarsku či dovolenka v týchto krajinách tak Slovákov môžu vyjsť lacnejšie ako pred rokom. Jedine voči českej korune je euro slabšie ako pred rokom, a to o 3,6 %, v dôsledku zrušenia kurzového záväzku Českej národnej banky," doplnila analytička.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
2.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa