Začínajú sa Bratislavské korunovačné dni

2018-06-22 16:00:00 |   |    | 

Pri príležitosti 301. výročia narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie hlavné mesto SR Bratislava aj tento rok organizuje Bratislavské korunovačné dni. Kultúrne podujatie bude celý týždeň od piatka 22. júna do piatka 29. júna na rôznych miestach v meste.



Súčasťou programu budú aj historické prechádzky mestom s programom, o ktorý sa postará Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel. Záujemcovia si môžu vypočuť aj Korunovačný koncert v Dóme svätého Martina v podaní Speváckeho zboru mesta Bratislavy. O programe Bratislavských korunovačných dní na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom Primaciálnom paláci informovali primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a námestníčka primátora Iveta Plšeková. „Tento rok sa prenesieme do čias Maximiliána II. a objasníme aj spojenie Bratislavy so slávnou Florenciou. Zažijeme operu pod holým nebom, Mozarta ako slobodomurára a pripomenieme si prešporského rodáka Jána Nepomuka Hummela, klavírneho virtuóza, ktorého učil Mozart,“ uviedla.

Bratislavské korunovačné dni 2018 odštartuje v piatok o 15:00 koncert na Hlavnom námestí. O 16:30 sa začne detský korunovačný sprievod, ktorý je tohtoročnou novinkou. Deti sa budú môcť zapojiť do sprievodu vo vlastnom kostýme a zapojiť sa do súťaže o najlepší kostým. Ani tento rok nebude chýbať Festival Frankovky. Na Primaciálnom námestí bude v piatok od 17:00 ochutnávka vín vrátane frankovky modrej, ktorú mala Mária Terézia rada. Festival frankovky bude aj cez víkend od 10:00 do 20:00. Počas soboty bude možnosť nahliadnuť do Archívu mesta Bratislavy, kde bude Deň otvorených dverí. Od pondelka 25. júna do piatka 29. júna v meste pripravujú sériu podujatí, súčasťou bude módna prehliadka z obdobia renesancie s tanečným vystúpením či konferencia na tému Bratislavské korunovácie v kontexte Európy. Informácie o celom programe nájdu záujemcovia na internetových stránkach www.bratislava.sk a www.visitbratislava.com, kde ho zverejňujú v angličtine.

V Bratislave sú koncom júna aj Bratislavské korunovačné slávnosti 2018. Tie trvajú do štvrtka 28. júna. Hlavný program bude v sobotu 23. júna. Šestnásty ročník pripomenie korunováciu Leopolda II. z roku 1790, mladšieho syna Márie Terézie. Organizátor Milan Vetrík agentúru SITA informoval, že počas víkendu bude na Hviezdoslavovom námestí aj korunovačný jarmok, pripraviť chcú korunovačný guláš podľa receptúry z čias Márie Terézie. Slávnosti organizuje Občianske združenie Korunovačná Bratislava na čele s Milanom Vetríkom, ktorému sa vlani nepáčilo, že mesto organizovalo korunovačné aktivity týždeň pred jeho podujatím.

Občianske združenie Korunovačná Bratislava vlani uvádzalo, že mesto Bratislava si má korunovačné aktivity riešiť cez svoje Kultúrne leto. „My sme vytvorili úplne nový koncept Bratislavských korunovačných dní. Vytvorili sme sériu podujatí, väčšinu podujatí budeme aj opakovať, aby ich ľudia stihli,“ spomenula vlani pred novinármi námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková. „Predstavte si, že roky niečo organizujete, vybudujete úspešný projekt, ktorý sa stal známy aj v zahraničí a po rokoch vám zvolená politička alebo politik povie, ďakujeme, ale projekt si urobíme sami a bez vás. Toto sme zažili s našimi Korunovačnými slávnosťami,“ uvádza Vetrík svoje súčasné stanovisko na oficiálnej webovej stránke Bratislavských korunovačných slávností. „Keďže sa vedeniu mesta nepodarilo ukradnúť nám názov podujatia, zmenilo názov na Bratislavské korunovačné dni. Tentokrát ich idú organizovať v našom termíne, posledný celý júnový víkend a nasledujúci týždeň,“ doplnil Vetrík. Plšeková dnes na to na tlačovej konferencii povedala, že mesto chce dať priestor všetkým, ktorým je téma korunovácií blízka. „Aby sme spolu vytvorili koncept korunovačných dní. Chceme, aby podujatie trvalo dlhšie, pretože všetkým sa nedá prísť len v sobotu,“ dodala s tým, že mesto nebralo nič, čo robil Vetrík pred nimi.

Mária Terézia bola (od roku 1740) rakúska arcivojvodkyňa, uhorská a česká kráľovná z rodu Habsburgovcov. Narodila sa 13. mája 1717 vo Viedni, kde aj 29. novembra 1780 zomrela. Bola to jediná žena, ktorá vládla na českom tróne. Korunovali ju v roku 1741 v Bratislave a v roku 1743 v Prahe. Bola manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala šestnásť detí. Mária Terézia sa pričinila o ekonomické a školské reformy, podporovala obchod a rozvoj poľnohospodárstva a zreorganizovala armádu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa