Arktída sa topí

2007-09-17 10:01:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Arktická ľadovcová pokrývka sa tento týždeň stenčila na rekordne najnižšiu hodnotu. Roztopením ľadovej vrstvy by sa otvorila vstupná brána spájajúca Atlantický a Tichý oceán - tzv. Severozápadný priechod, čím by sa skrátila cesta lodí medzi obidvoma oceánmi o tisíce kilometrov.



 

 

Satelitné snímky dokazujú, že hrúbka arktického ľadu klesla na doposiaľ najnižšiu nameranú hodnotu od roku 1978, keď sa tento údaj začal zaznamenávať, uvádza sa vo vyhlásení Európskej vesmírnej agentúry (ESA) sídliacej v Paríži. Odborníci vidia za roztápaním ľadovcov v Arktíde globálne otepľovanie. Lode cestujúce z Európy do Ázie by si mohli preplavením sa cez Severozápadný priechod skrátiť cestu o tisíce kilometrov v porovnaní s využívaním súčasného Panamského prieplavu.

     
Ľadová pokrývka dosahuje v súčasnosti plochu okolo tri milióny kilometrov štvorcových, čo v porovnaní s rokom 2005 predstavuje pokles o jeden milión kilometrov štvorcových. V priebehu posledných desiatich rokov sa vrstva ľadu zredukovala približne o 100 tisíc kilometrov štvorcových za rok. Pokles o milión kilometrov štvorcových v priebehu len jedného roka považujú vedci za extrém.
     
Ekológovia sa obávajú, že prílišné využívanie tejto "oceánskej skratky" by mohlo poškodiť prírodné zdroje, narušiť život rastlín a živočíchov v tejto oblasti, ako aj viesť k znečisteniu tamojších vôd. Spojené štáty a Kanada začali už v súvislosti s otvorením Severozápadného priechodu špekulovať nad možným vyberaním poplatkov za tranzit a nad využívaním prírodných zdrojov v tejto oblasti.

Zdroj/autor: esa,tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Envisat ASAR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa