Symbol Jadranu, ako ho nepoznáte: Zlatý roh ohol vietor

2018-11-10 00:00:01 |   |    | 

Zlatý roh (Zlatni rat) býva zaraďovaný k najkrajším plážam sveta a jednoznačne dominuje tým chorvátskym. Za svoje pomenovanie vďačí neobvyklému tvaru, ktorý sa však v tomto období výrazne zmenil.



 

„Zlatý roh“ je symbolom Jadranu, ktorý často zdobí prospekty o Chorvátsku. Najvyhľadávanejšia pláž v krajine sa nachádza asi  2 kilometre od mestečka Bol na južnom pobreží ostrova Brač. V hlavnej sezóne ho denne navštívi aj 5000 návštevníkov.

Tí sem neprichádzajú len kvôli azúrovej vode a širokej kamienkovej pláži, akých nájdeme po celom Chorvátsku množstvo. Zlati bol je unikátom vďaka svojmu tvaru. Nie je pritom ničím výnimočným, že sa pod vplyvom vetra, vĺn a morských prúdov priebežne mierne mení. Tentoraz však jeho výrazná zmena prekvapila celý svet.

Za všetko môžu silné južné vetry, vanúce nárazovo rýchlosťou vyše 120 km/h, ktoré Dalmátske pobrežie v ostatných dňoch poriadne potrápili. Búrky spôsobili, že v Dubrovníku zaznamenali rekordné, až 9-metrové vlny a pohrali sa aj s najslávnejšou plážou Chorvátska.

Silný vietor ohol vrchol Zlatého rohu do strany tak výrazne, že tvorí takmer pravý uhol. Tento fenomén sa podarilo zvečniť chorvátskemu fotografovi Ronimi Marinkovicovi skôr, ako sa prírodný úkaz vráti do pôvodného tvaru, a tak vďaka výnimočným záberom dalo o sebe Chorvátsko vedieť aj v jesennom období.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa