Múzeum v Svätom Antone čaká rozsiahla rekonštrukcia za 3,2 milióna eur

2018-11-21 08:00:00 |   |    | 

Klenot medzi slovenskými poľovníckymi kaštieľmi čaká v najbližších mesiacoch rekonštrukcia. Obnovu kaštieľa, v ktorom sídli Múzeum vo Svätom Antone, na brífingu priamo v objekte oznámila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV SR) Gabriela Matečná.



 

Ministerstvo reaguje na požiadavky verejnosti a presúva 3,2 milióna eur na úpravu vnútorných a vonkajších priestorov. Pribudne kaviareň, mobilné javisko, osvetlenie či sociálne zariadenia. „Projektová dokumentácia je hotová a preto predpokladáme začatie aj ukončenie rekonštrukcie v budúcom roku,“ uviedla ministerka. Cieľom rekonštrukcie je zároveň vytvoriť vhodné reprezentatívne priestory, ktoré poskytnú rôzne možnosti využitia. Vznikne tak možnosť realizovať v múzeu aj odborné konferencie či výchovno-vzdelávaciu činnosť.

Múzeum vo Svätom Antone je vďaka svojej jedinečnosti právom pamiatkou národného významu. Štát má povinnosť urobiť všetko pre to, aby si svoje jedinečné kultúrne dedičstvo zachovával a zveľaďoval,“ uviedla Matečná s tým, že plánovaná investícia do kaštieľa je najväčšou od jeho výstavby v roku 1750. „Múzeum sa síce každoročne teší mimoriadnemu záujmu verejnosti, no rekonštrukcia vybraných priestorov je žiaduca a finančne nákladná. Rekonštruovať budeme preto vnútorné i vonkajšie priestory. Poľovnícky kaštieľ patrí medzi skutočné skvosty svojho druhu v strednej Európe,“ dodala ministerka s tým, že vlani múzeum navštívilo rekordných takmer 48-tisíc turistov.

Každoročne tisíce návštevníkov zo Slovenska aj zo zahraničia obdivujú jedinečné umelecko-historické zbierky pôvodného kaštieľskeho mobiliáru a tiež celoslovenskú poľovnícku expozíciu prepojenú so svetom cez dynastiu Koháry-Coburg. „Aby múzeum mohlo rozvíjať aj naďalej svoje aktivity a darilo sa mu prilákať viac našich i zahraničných turistov, je veľmi potrebná investícia na rozšírenie kvalitných služieb. Verím, že plánovanou rekonštrukciou ešte viac prispejeme k spokojnosti našich návštevníkov, ako aj šíreniu nášho dobrého mena,“ povedal riaditeľ Múzea vo Svätom Antone Marián Číž s tým, že obnovou sa upraví nádvorie kaštieľa, využijú sa atraktívne pivničné priestory a vybuduje sa potrebná čistička. Nemenej dôležitou bude podľa neho aj nová štýlová kaviarnička pre návštevníkov. Pripravovaná rekonštrukcia zasiahne v budúcom roku aj do prevádzky múzea, niektoré podujatia budú musieť obmedziť, prípadne zrušiť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa