Iniciatíva Aj my sme Tatry odmieta nový návrh návštevného poriadku TANAP-u

2019-02-21 08:30:00 |   |    | 

Členovia viacerých združení vyjadrujú nespokojnosť s návrhom nového návštevného poriadku zo strany Tatranského národného parku (TANAP). Jeho odmietnutie v podobe verejnej výzvy Aj my sme Tatry prezentovali iniciátori z radov horolezcov, turistov a skialpinistov na stredajšej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle Klubu slovenských turistov (KST).



 

"Je to horúca téma a vyšli sme s touto verejnou iniciatívou, za deň ju podporilo vyše 3000 ľudí. Dávame hromadnú pripomienku voči návrhu, ktorý bol prezentovaný Správou TANAP-u na verejnom prerokovaní 6.2. v Liptovskom Mikuláši a 7.2. v Starom Smokovci. Odmietame ho ako celok, pretože chceme, aby bol dodržiavateľný a neobsahoval nezmysly na papieri. Téma návrhu nového verejného poriadku existuje 20 rokov. Správa TANAP-u prišla s tým teraz, pretože v rámci prijatého zákona o ochrane prírody vraj doterajší návštevný poriadok stratil platnosť. My s tým nie sme stotožnení a podobne ako mnohí návštevníci Tatier nevidíme v tom žiaden problém dodržiavať starý poriadok," konštatoval predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Igor Koller. Podľa neho ich členovia sú tiež ochrancovia prírody, majú to aj v stanovách spolku. Horolezecké aktivity robia v podobe tzv. mäkkého turizmu, ktorý neškodí prírode. Nový návrh veľmi obmedzuje horolezectvo, ktoré je dlhodobo normálnou súčasťou Tatier.

To potvrdil aj Jaroslav Švorc z Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby. Tiež pripomenul, že návrh nového návštevného poriadku má byť pripravený v širokej diskusii najmä s dotknutými inštitúciami. "Pravidlá prírody treba chrániť nielen pred človekom, ale aj pre človeka, ktorý je súčasťou prírody aj v národnom parku. Návrh obsahuje potrebu ísť na túru po východe slnka a návrat pred zotmením. V prípade zimného horolezectva sa to nedá dodržiavať. Za horolezectvo považuje lezenie od tretieho stupňa obtiažnosti vyššie. Čiže Peter Hámor, ktorý má výstup na všetkých 14 osemtisícoviek sveta, tam môže ísť, ale na ľahšiu túru trebárs na Gerlach, Vysokú alebo Ľadový štít musí ísť s horským vodcom. Takýchto nezmyslov je tam viac," uviedol Jaroslav Švorc.

Rôzne pripomienky mali aj predseda KST Peter Dragúň, horolezec Zoltán Demján, predseda Slovenskej skialpinistickej asociácie Igor Žiak a ďalší. Poukázali aj na stavebné aktivity developerov a organizáciu rôznych hlučných podujatí. "Nový návrh obmedzuje horolezcov aj skialpinistov. Vymedzuje im len určité časti územia, čo je diskriminačné podľa medzinárodných štandardov," povedal prezident Slovenského vysokohorského turistického spolku Michal Káčerik.

Vyjadrenia iniciatívy Aj my sme Tatry ale považuje riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko za zvláštne a nátlakové. „To už je asi na Slovensku zvykom sa takto cez médiá niečoho domáhať. Celý minulý rok sme sa so zástupcami niektorých týchto športových organizácií stretávali pri príprave návštevného poriadku, žiaľ, nedokázali nám ani zadefinovať niektoré veci, ako napríklad pojem horolezec, čo ma dosť mrzí,“ uviedol pre TASR Majko v reakcii na iniciatívu, ktorá svoje požiadavky prezentovala na tlačovej konferencii v stredu v Bratislave.

Písanie takýchto výziev bez základného poznania prírodných zákonitostí národného parku, na základe emócií a s cieľom uspokojenia vlastných potrieb nie je podľa Majka najšťastnejšou cestou. „Naším poslaním a spoločenskou objednávkou je chrániť to, čo v tom národnom parku je, a to sú predovšetkým endemity, ktoré nikde inde na svete nežijú, ako je kamzík a svišť,“ zdôraznil s tým, že miera poznania ochranárov a ich skúseností má na tomto území viac ako 26 rokov. Ohradil sa tiež voči akémukoľvek bagatelizovaniu odbornosti pracovníkov Správy TANAP-u. „Príde mi to prinajmenšom zvláštne, aby sme boli konfrontovaní rôznymi športovými a záujmovými organizáciami, ktorých cieľ je jasný. Ak nebude návštevný poriadok, tak nebudú žiadne pravidlá ani usmernenia, obmedzenia a každý si bude robiť, čo chce,“ konštatoval.

Upozornil na to, že Správa TANAP-u musí citlivo reagovať na stúpajúcu návštevnosť v najväčšom slovenskom národnom parku. „Nemôžeme si zakrývať oči pred tým, keď nám po pádoch uhynie 11 kamzíkov alebo psy zadrhnú svišťa. Ak niekto ide na toto územie za rekreáciou a športom, predpokladám, že bude rešpektovať tie obmedzenia kvôli kamzičej ruji alebo vyhrabávaniu svišťov či hniezdeniu vzácnych dravcov a bude to brať s patričnou pokorou. Národný park bol vyhlásený preto, že tu žijú vzácne zvieratá,“ dodal Majko.

Zároveň zdôraznil, že všetci majú možnosť vyjadriť sa k návrhu návštevného poriadku písomne na Okresnom úrade v Prešove a ešte nič nie je uzavreté. Tiež pripomenul, že pri jeho tvorbe musia vychádzať aj z požiadaviek vlastníkov, užívateľov a správcov pozemkov v národnom parku, ktorí sú v tomto procese kľúčoví. „Tiež sa to tvorilo v spolupráci s Horskou záchrannou službou v súvislosti s bezpečnosťou a lavínovou prevenciou. Je to spoločenská objednávka a zodpovednosť máme voči všetkým občanom tohto štátu. Hájime záujmy nemých tvárí, ako sú zvieratá a rastliny,“ uzavrel riaditeľ Správy TANAP-u.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa