Boeing podporil uzemnenie strojov 737 MAX

2019-03-14 08:00:00 |   |    | 

V súvislosti s nedeľným pádom lietadla Ethiopian Airlians zakázala tento týždeň lety so strojmi Boeing 737 MAX Európska únia, Austrália, Spojené arabské emiráty, Čína, Indonézia, Malajzia, Omán alebo Singapur. Včera sa k nim pridala aj Kanada a Spojené štáty americké, ktoré predtým deklarovali, že považujú tieto stroje za bezpečné. Rozhodnutie uzemniť svoje lietadlá 737 MAX podporil aj samotný Boeing.



Spoločnosť Boeing v oficiálnom vyhlásení tvrdí, že naďalej verí v bezpečnosť strojov 737 MAX. Po rozhovore so svojimi zákazníkmi a zástupcami Federálneho úradu pre letectvo (FAA) a Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) sa ale predstavitelia najväčšieho výrobcu leteckej techniky rozhodli, že odporučia dočasné uzemnenie všetkých lietadiel daného typu. „Podporujeme tento krok z dôvodu maximálnej opatrnosti. Bezpečnosť je pre Boeing odjakživa kľúčovou hodnotou; a vždy aj bude. Pre našu spoločnosť a tento priemysel neexistuje väčšia priorita. Robíme všetko pre to, aby sme pochopili príčinu nehôd a aby sme zabezpečili, že sa to už nikdy nebude opakovať,“ vyhlásil prezident spoločnosti Boeing Dennis Muilenburg.

Americký prezident Donald Trump vydal v stredu prezidentský výnos, ktorým oficiálne uzemnil všetky lietadlá Boeing 737 MAX. To predstavuje obrat v postoji USA, ktoré doteraz deklarovali, že považujú Boeingy 737 MAX za bezpečné. Trump uviedol, že hovoril so šéfom Boeingu Dennisom Muilenburgom, ministerkou dopravy Elaine Chaoovou aj šéfom Federálneho úradu pre letectvo (FAA) Danielom Elwellom. "Všetci s tým súhlasia. Všetky lietadlá, ktoré sa nachádzajú aktuálne vo vzduchu, poletia do svojho cieľa, a potom zostanú na zemi až do ďalšieho oznámenia," uviedol Trump.

Dočasný zákaz prevádzky lietadiel Boeing 737 MAX 8 vydala v stredu po nedeľňajšom nešťastí v Etiópii aj Kanada. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kanadského ministra dopravy Marca Garneaua. Minister na tlačovej konferencii povedal, že sa tak rozhodol na základe nových údajov o nehode v Etiópii, ktoré dostal v stredu ráno, ako aj odporúčaní odborníkov. V Kanade majú Boeing 737 MAX 8 vo svojej flotile spoločnosti Air Canada a Westjet.

Vyšetrovatelia sa stále snažia zistiť, čo bolo dôvodom pádu lietadla patriaceho spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré sa zrútilo v nedeľu (10. 3.) ráno. Táto katastrofa vyvolala obavy o bezpečnosť lietadiel série 737 MAX, keďže koncom vlaňajšieho októbra sa zrútilo konštrukčne rovnaké lietadlo v Indonézii.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Boeing
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa