Cestovateľská výstava fotiek speváka Whiskyho mieri do Piešťan

2019-04-26 08:00:00 |   |    | 

Výstava Tretia planéta prináša veľkoformátové fotografie, ktoré vznikli počas ciest ich autora Mila „Whiskyho“ Lábera po Gruzínsku, Iráne, Kolumbii, Severnej Kórei, USA, Číne, Kamerune, Arménsku, Srí Lanke, či Náhornom Karabachu. Prostredníctvom výstavy bližšie spoznáte aj nepoznané miesta, ktoré objektívom priamo k vám preniesol cestovateľ a frontman kapely Slobodná Európa Miloslav „Whisky“ Láber.



 

Výstava Tretia planéta bola minulý rok v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola, kde bola dvakrát predĺžená. Za sedem mesiacov ju videlo vyše 13 tisíc ľudí. Galéria Slovenského rozhlasu poskytuje fotografiám dostatočne veľkorysý priestor na to, aby vynikli a rovnako aj priestor toto kritérium spĺňa aj Elektrárňa Piešťany, do ktorej sa putovná výstava Tretia planéta od 1. mája 2019 presúva a návštevníci si ju môžu pozrieť počas celého mája.

Cez objektív svojho fotoaparátu „Whisky“ prezentuje svoj pohľad na svet a jeho zábery sú doplnené aj o myšlienky a príbehy, ktoré sa viažu na vznik jednotlivých fotografií. Práve tým, že za každou fotografiou je silný príbeh, si výstava získala priazeň tisícov návštevníkov. Veľkoformátové fotografia pôsobí emotívne a umocňuje silu zobrazeného.

Autor fotografií Miloslav „Whisky“ Láber hovorí, že cestovanie a fotografovanie autentických miest ho ovplyvňuje aj v jeho osobnom živote:Cestovanie, okrem spoznávania nádherných prírodných scenérií, zaujímavých miest či pamiatok, iných kultúr a náboženstiev, poskytuje vnímavému človeku aj niečo omnoho dôležitejšie. Poznanie, všeobecný rozhľad, nové uhly pohľadu a nadhľad. Podobne ako môj život ovplyvnili texty Lou Reeda alebo Iggyho Popa, dobré knihy a silné filmy, aj moje cesty po svete mi v mnohom otvorili oči. Čím viac som toho precestoval, tým viac si napríklad vážim to, kde mi bolo dopriate narodiť sa. Ľudia okolo mňa sa často sťažujú na svoju životnú úroveň, ale faktom je, že osemdesiat percent svetovej populácie má nižšie príjmy ako priemerný Slovák a vyše šesťdesiat percent obyvateľov tejto planéty žije pod hranicou, ktorú u nás považujeme za životné minimum. To, že máme doma sprchu s teplou vodou, že naše deti môžu chodiť do školy a netrpia hladom, samozrejmosť, akou je pre nás auto, vysávač či automatická práčka, sú prepychom, o ktorom sa môže väčšine ľudstva iba snívať. Toto sú fakty, ktoré si prečítate niekde v novinách, príde vám to ľúto, ale o päť minút vám to vyfučí z hlavy v rýchlom tempe moderného života.“

Whisky dodáva, že keď dnes okolo seba počuje fňukanie nad tým, ako sa u nás máme zle, nevie, či sa má smiať, plakať alebo hanbiť: „Až keď sa prechádzate napríklad bombajskými či medellínskymi slumami, keď sa ocitnete na chudobnom vidieku v Laose, Kamerune, Bolívii, Iráne či Indonézii, keď osobne spoznáte človeka, ktorý žije v chatrči, má šesť detí a je závislý od toho, či bude pršať, lebo ak sa nič neurodí, celá dedina pomrie od hladu, pochopíte to naozaj. Najviac ma však zasiahlo, keď som videl, ako napriek svojmu neľahkému údelu dokážu byť títo „chudáci“ veľakrát šťastnejší než mnohí majetní ľudia v tých najbohatších krajinách sveta. Chudoba ich totiž naučila pokore. Zbližuje ich. Inak by ju možno nedokázali prežiť. V očiach vysmiatych detí z tých najbiednejších indických dedín, ktoré si palicou kotúľajú po prašnej ceste starú pneumatiku, často vyslovene žiaria výrazné iskry šťastia. Narozdiel od mnohých našich detí, čo znudene hrajú najnovšiu verziu nejakej hry na svojom tablete, ktorý stojí dvakrát viac než „dom“ osemčlennej rodiny niekde v Radžastane. Chudobní ľudia síce nemôžu kúpiť svojim deťom značkové oblečenie, laptop či mobil, vedia im však dožičiť niečo oveľa dôležitejšie. To, čo sa u nás stáva čoraz väčším luxusom – čas, silnú zomknutú rodinu a lásku“. Vďaka svojim cestám pochopil, ako minimálne spolu súvisí životná úroveň a naozajstné šťastie.

Výstavu si verejnosť môže pozrieť zadarmo od 1. do 31. mája 2019 v priestoroch Elektrárne Piešťany (utorok až štvrtok: 9.00 – 12.00, 15.00 – 18.00 a piatok a sobota: 9.00 – 12.00). Verejnosť môže prísť aj na vernisáž 1. mája 2019 o 19.00, ktorej súčasťou bude koncert Jany Andevskej. Viac informácií na www.tretiaplaneta.sk.

 

Okrem výstavy Tretia planéta môžete Whiskyho stretnúť aj na SLOBODNÁ EURÓPA – 30 ROKOV TOUR 2019. Viac informácií nájdete na www.slobodnaeuropa.sk a www.facebook.com/slobodnaeuropa.

Lístky na koncert sú k dispozícii na PREDPREDAJ.SK.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Whisky
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa