VÝLET Ružbašské krátery

2010-07-03 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Turistickou atrakciou Spišskej Magury a najmä kúpeľov Vyšné Ružbachy sú viaceré krátery.



Ružbašské krátery nemajú nič spoločné so sopkami a sopečnými erupciami. Vznikli prepadnutím travertínových kôp vyzrážaných okolo minerálnych prameňov bohatých na vápnik.

Vo Vyšných Ružbachoch sa nachádzajú štyri veľké a niekoľko malých travertínových kráterov. Najznámejší z nich je Kráter. S priemerom 20 metrov a hĺbkou dva až tri metre je najväčším travertínovým jazerom na Slovensku.

Ostatné ružbašské travertínové krátery sú suché. Z nich za pozornosť stojí Kaplnkový kráter nazvaný podľa kaplnky stojacej na jeho okraji. Rozmermi 51 krát 32 metrov a hĺbkou 4,5 metra je najväčším útvarom tohto druhu na Slovensku.

Z krátera Smerdžonka dodnes uniká oxid uhličitý, preto ho volajú aj Jama smrti.


 

  • Ako sa tam dostanete  Do Vyšných Ružbách vedie odbočka z Nižných Ružbách, ktoré ležia medzi Starou Ľubovňou a Podolíncom. Po železnici sú východiskom takisto Nižné Ružbachy, resp. zastávka na trati Stará Ľubovňa - Poprad. Samotný Kráter leží v západnej časti obce, na začiatku kúpeľného areálu.
  • Zaujímavosti vo Vyšných Ružbachoch: prostredie kúpeľov, jazda na koňoch, sochárske artefakty v kameňolome, smrtná jama, Kráter s termálnou vodou, bazén Izabela, masáže a procedúry v budove Balneoterapia, prameň lásky, prameň ščensny, barokový kostol, reštaurácia v penzióne Kamenný dvor, bazén v penzióne San André, hotel Strand;


Spišské Kúpele Vyšné Ružbachy ležiace na východnom Slovensku, na rozhraní dvoch národných parkov TANAP - Tatranský národný park a PIENAP - Pieninský národný park, sa preslávili najmä minerálnymi vodami. Kúpele s nadmorskou výškou 623 metrov n. m. sú súčasťou kúpeľnej obce Vyšné Ružbachy. Už v stredoveku ľudia poznali liečivé účinky ružbašských zemitých uhličitých minerálnych prameňov a založili pri nich prvé kúpele. Najstaršiu písomnú správu o ich existencii podal hradný kapitán šarišského hradu Juraj Wernher v roku 1549. Ružbašské kúpele s obľubou navštevovala poľská a uhorská šľachta. V roku 1882 ich kúpil a zmodernizoval gróf Zamoyski. Základom liečby a preventívnych účinkov sú prírodné liečivé, slabo mineralizované, hydrogen-uhličitanové, vápenato-horečnaté, hypotonické vody s teplotou do 26 °C. Najvýdatnejší je prameň Izabela, ktorý napĺňa letné kúpalisko.

 

Obecný úrad
Vyšné Ružbachy 243
065 02 Vyšné Ružbachy
Tel.: 052 / 439 81 10
Fax: 052 / 439 81 10 

Turistické informačné centrum Stará Ľubovňa
Nám. sv. Mikuláša 21
064 01 Stará Ľubovňa
Tel.: +421 (0) 52/432 17 13
Fax: +421 (0) 52/432 17 13
E-mail:
ic@staralubovna.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, drom

VIDEO Vyšné Ružbachy a okolie

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa