Na vrchol sveta ako na klavír: Nepálsky šerpa dobyl Mount Everest druhýkrát v týždni

2019-05-22 16:00:00 |   |    | 

Nepálsky šerpa opätovne prekonal svoj vlastný rekord v počte výstupov na Mount Everest. Kami Rita vystúpil na 8 850 metrov vysoký najvyšší vrch sveta v utorok už 24. raz, druhý raz v priebehu jedného týždňa. Po zdolaní hory 15. mája sa vrátil do základného tábora a tento týždeň si výkon zopakoval. Na vrchol vystúpil spolu s ďalšími horolezcami, pričom využili výhodu dobrého počasia.



Povolenie liezť na Mount Everest má počas tejto jarnej lezeckej sezóny 41 tímov s 378 horolezcami. Dostať sa na vrchol im pomáha rovnaký počet nepálskych sprievodcov. Utorkový výstup znamená pre 49-ročného Ritu priblíženie sa k jeho cieľu vystúpiť na strechu sveta 25 ráz. Potom chce zanechať lezenie o odobrať sa na zaslúžený odpočinok.

Ritovmu výkonu sa najviac priblížili jeho dvaja rovesníci, ktorí zdolali Mount Everest každý 21 ráz. Obaja sú však už v horolezeckom dôchodku. Rita prvý raz vystúpil na Everest v roku 1994 a odvtedy si to zopakoval takmer každý rok. Okrem Mount Everestu vystúpil aj na ďalšie osemtisícovky, napríklad K2, Čho Oju, Lhoce alebo Manaslu. Jeho otec bol pritom medzi prvými šerpami, ktorí pomáhali horolezcom.

Šerpovia sú etnikum, ktoré sa väčšinou venovalo paseniu jakov a obchodu. Kým Nepál v päťdesiatych rokoch 20. storočia neotvoril svoje hranice, žili hlboko v Himalájach. Vďaka ich výdrži a znalosti hôr sa rýchlo stali vyhľadávanými ako sprievodcovia a nosiči.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa