V dovolenkových destináciách sa šíri smrteľný vírus: Prenášajú ho komáre a očkovanie neexistuje

2019-06-20 00:00:01 |   |    | 

Len minulý týždeň dovolenkárov zaskočila informácia, že v chorvátskych vodách neďaleko pobrežia zaregistrovali nebezpečného žraloka. Azda ešte vážnejšie varovanie prichádza tento týždeň – v Grécku sa šíri smrteľný vírus, ktorý prenášajú komáre!



Dovolenkári v Grécku by mali spozornieť, podľa britského portálu Guardian tamojšie úrady vydali varovanie pred komármi, ktoré prenášajú západonílsku horúčku. V minulom roku sa týmto ochorením v krajine nakazilo rekordných 316 ľudí, 50 Grékov na následky ochorenia zomrelo. Vírus bol najčastejšie zaznamenaný v okolí Solúna (Thessaloniki) a hlavného mesta Atén.

Pôvodcom západonílskej horúčky sú divo žijúce vtáky a prenášačom komáre druhu Culex. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR až 80 percent infekcií týmto vírusom prebieha asymptomaticky, teda s nijakými, prípadne len miernymi príznakmi. U zvyšku infikovaných sa vírus prejavuje podobne ako chrípka - horúčkou v trvaní 3 až 5 dní, únavou a opuchom lymfatických uzlín. Ďalšími príznakmi sú bolesti hlavy, hrdla, pohybového aparátu, vyrážky na trupe a končatinách, nechutenstvo a bolesti brucha. V prípade výskytu týchto príznakov je potrebné vyhľadať lekára.

Danai Pervanidou z Helénskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení turistom odporúča, aby venovali zvýšenú pozornosť svojej ochrane, predovšetkým nosili dlhé rukávy, vyhýbali sa miestam so stojatou vodou, zatvárali okná a dvere a používali sieťky a repelenty proti komárom. Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia nad 50 rokov, deti a diabetici. Účinné očkovanie neexistuje.

Pozorní by však mali byť nielen dovolenkári v Grécku, ale aj v ďalších obľúbených destináciách. Minulé leto sa od júna do augusta západonílskou horúčkou nakazilo vyše 200 ľudí aj v Srbsku (21 z nich neprežilo) a 255 v Taliansku (10 neprežilo). Výskyt vírusu hlásili aj z Maďarska, Kosova, Rumunska, Bosny a Hercegoviny, Izraelu či Chorvátska. Obľúbená dovolenková destinácia pri Jadrane tento rok zápasí s epidémiou komárov, v obrovských množstvách útočia najmä vo vnútrozemskej oblasti Slavónia (viď video). Noviny Dnevnik citovali muža, ktorého v priebehu štvrť hodiny uštipli 117 krát.

Bez ohľadu na to, kam presne sa tento rok vydáte za oddychom, nezabudnite si pribaliť účinný repelent. Aby vám celú dovolenku napokon nepokazil jediný malý tvor...

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa