Na Slovensko sa valí najhoršia vlna horúčav: TOP miesta, kde sa môžete schladiť

2019-06-26 00:00:01 |   |    | 

V najbližších dňoch nás čaká peklo. Meteorológovia predpovedajú, že Európu zasiahne jedna z najhorších vĺn horúčav. Extrémne teploty budú na Slovensku atakovať štyridsiatky a dá sa očakávať, že padnú nové rekordy. Ak nemáte doma klimatizáciu, zrejme sa budete variť vo vlastnej šťave. Lepšou alternatívou bude výlet na nejaké miesto s nižšou teplotou vzduchu. Inšpirujte sa našimi tipmi, budete sa cítiť lepšie a ešte niečo zaujímavé uvidíte.



 

Jazerá, kúpaliská a akvaparky

Prvou voľbou väčšiny ľudí bude zrejme najbližšie kúpalisko, jazero či dokonca akvapark. Veď nič človeka v horúci deň neosvieži viac než voda. Na Slovensku si, našťastie, máme z čoho vyberať. Je len na vás, kam presne sa za kúpaním, plávaním a opaľovaním vyberiete. Pri rozhodovaní vám môže pomôcť aj náš veľký prehľad kúpalísk a akvaparkov na západnom, strednom východnom Slovensku či články o jazerách.

 

Jaskyne

Na Slovensku je známych vyše 7100 jaskýň. Trinásť najvýznamnejších patrí medzi národné prírodné pamiatky a o ich chod sa stará Správa slovenských jaskýň. Teplota v týchto jaskyniach sa konštantne pohybuje len približne 10 stupňov nad nulou, preto si aj v horúcom počasí pribaľte teplejšie oblečenie. Dobrou alternatívou je tiež jedna z tridsiatich jaskýň, ktoré sú verejnosti voľne prístupné. Väčšinou sa jedná o prírodné vyhĺbeniny v skalách na povrchu, preto tam teplota neklesá až tak nízko. V porovnaní s okolím je však rozhodne príjemná.

 

Hrady

Skvelou alternatívou sú v horúcich dňoch aj naše hrady, ktorých je na Slovensku vyše sto. Ruiny samozrejme veľa úľavy pred horúčavou neposkytnú, ak sa vám ale podarí do nejakej stredovekej stavby vojsť, zistíte, že hrubé kamenné múry udržujú teplotu, a tak vám v nich bude nakoniec možno až chladno. Množstvo informácií o hradoch a zámkoch vo vašom okolí nájdete na našej webovej stránke.

 

Podzemia, väznice a hladomorne

Samostatnou kapitolou, ktorá mohla, ale nemusela byť súčasťou hradou či zámkov, boli aj podzemné priestory. Niektoré bývali určené na uskladnenie potravín či vína, iné sa využívali ako väznice alebo dokonca hladomorne. Bez ohľadu na ich minulý význam dnes návštevníkom poskytujú vytúžené ochladenie. Do podzemia môžete vstúpiť napríklad pod Nitrianskym hradom, v Čachticiach alebo v bratislavskej radnici.

 

Bane

Úplne iný typ zostupu pod zem ponúkajú banské expozície, kde môžete sfárať v stopách baníkov. Kým však tí kedysi v štôlňach často pracovali v extrémne vysokých teplotách, dnes sú chodby pod zemou oveľa chladnejšie. Baňa Cigeľ, Medvedia štôlňa v Žiarskej doline, Slovenské opálové bane na východe Slovenska, Banské múzeum v Kremnici či to najznámejšie v Banskej Štiavnici sú teda tiež skvelou alternatívou na výlet v horúcom letnom počasí.

 

Múzeá a galérie

Na Slovensku sa nachádza takmer 100 múzeí a 26 galérií, ktoré okrem umeleckých diel vystavujú aj archeologické nálezy, hudobné nástroje, mince, nábytok, kroje, zbrane a veľa iných zaujímavostí. Mnohé z artefaktov si kvôli zachovaniu vyžadujú špecifické podmienky, týkajúce sa vlhkosti vzduchu aj teploty. A tak sa návštevy galérie či múzea nemusíte báť ani v tieto horúce dni.

 

Hory

Tak ako je prvou voľbou väčšiny ľudí kúpanie, druhou je zrejme výlet do hôr. Vo vyšších nadmorských výškach teplota klesá, a tak je turistika skvelou alternatívou pre aktívne využitie horúcich dní. Kým v mestách dnes teplota môže vystúpiť až na 37 stupňov, napríklad na Štrbskom plese to bude 26 a na Lomnickom štíte len 15 stupňov. Množstvo tipov na výlety v horách nájdete na našej stránke.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa