Krach najstaršej cestovnej agentúry: Turistov držia v hoteloch ako rukojemníkov

2019-09-23 12:03:57 |   |    | 

Britská cestovná kancelária Thomas Cook končí. Posledné snahy o získanie peňazí na záchranu spoločnosti boli neúspešné. V zahraničí uviazlo 600.000 ľudí, ktorých na niektorých miestach držia ako rukojemníkov.



 

Britská cestovná kancelária Thomas Cook bola najstaršou na svete a patrila tiež k najväčším. Jej názov odkazuje na anglického obchodníka Thomasa Cooka (1808 – 1892), ktorý agentúru založil v roku 1841. Spočiatku organizoval poznávacie zájazdy z Leicesteru do okolia či blízkych miest, o päť rokov neskôr zobral 350 ľudí na zájazd do Škótska. V roku 1851 navštívilo prostredníctvom Cookovej kancelárie 150.000 ľudí Svetovú výstavu v Londýne. O štyri neskôr nasledoval prvý zájazd do zahraničia (okruh Belgickom, Nemeckom a Francúzskom s ukončením na Svetovej výstave v Paríži) a postupne pribudli ponuky do celého sveta.

V ostatnom období sa ale firma dostala finančných ťažkostí. Do polnoci z nedelu na pondelok mala svojim veriteľom uhradiť 200 miliónov libier, no nestalo sa tak. Snahy o záchranu koncernu Thomas Cook stroskotali. Už bol aj o podaný návrh na konkurzné konanie, uviedol koncern v pondelok ráno na svojej stránke. Činnosť spoločnosti v Británii bola zastavená s okamžitou platnosťou. Šéf Peter Fankhauser označil pondelok za "smutný deň" pre koncern a vyjadril poľutovanie nad stroskotaním rokovaní. Najstaršia cestovná kancelária na svete, ktorej patrí napríklad značka Neckermann-Reisen alebo aerolínie Condor, pritom ešte do nedele večera rokovala s investormi o dodatočnom financovaní na dokončenie plánu reštrukturalizácie a záchranu spoločnosti.

Britská cestovná kancelária v dôsledku úpadku zrušila státisíce rezervácií dovoleniek. Zrušené budú tiež všetky lety jej štyroch aerolínií. Ten posledný sa uskutočnil z amerického Orlanda do britského Manchesteru, kde dnes v skorých ranných hodinách lietadlo pristálo.

Prostredníctvom CK Thomas Cook dovolenkovalo v týchto dňoch viac ako 600.000 ľudí z celého sveta. Z nich asi 150.000 pochádza z Británie. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab im už v nedeľu prisľúbil pomoc, vláda je pripravená doviezť ich v rámci operácie Matterhorn naspäť. "Najväčšia operácia navrátenia v dejinách Veľkej Británie v časoch mieru sa spustila. Každého dopravíme domov. Je to veľká úloha, určite budú aj nejaké meškania, ale nepretržite pracujeme, aby sme urobili všetko, čo môžeme," uviedol v noci na pondelok britský minister dopravy Grant Shapps na Twitteri. Ako sa však do svojich domov dostanú ďalšie státisíce turistov z iných krajín, to zatiaľ jasné nie je.

Obrovské problémy sú však nielen s dopravou, ale aj s ubytovacími zariadeniami. V rezorte Les Oranges v tuniskom Hammamete napríklad od turistov požadovali uhradenie ubytovania na mieste vo výške takmer 3000 libier. Keď to odmietli s odôvodnením, že za dovolenku už zaplatili CK Thomas Cook, hotelová ochranka zamkla vstupy a nedovolila nikomu vyjsť ani vojsť. „Nemôžeme opustiť z hotela. Stali sa z nás rukojemníci,“ citujú britské denníky jedného z dovolenkárov. Ďalší situáciu označil za „nočnú moru“.

Srdervúcich príbehov príbúda aj v iných destináciách. Denník The Sun napríklad píše o viacerých dvojiciach, ktoré sa mali o pár dní sobášiť na Cypre či na Kube. Svoj „najšťastnejší deň v živote“ plánovali spolu so svadobnou koordinátorkou z Thomas Cook celé roky a zaplatili tisíce libier zálohu, spolu s desiatkami svadobných hostí im však teraz zostali len oči pre plač. Viac šťastia mala 58-ročná Jackie Ward, ktorej  neznámy dobrodinec Colin zaplatil novú letenku domov, lebo jej let so skrachovanou cestovnou agentúrou bol zrušený a hrozilo, že zostane na Malorke bez liekov, ktoré berie na ochorenie srdca.

Krach britskej cestovej kancelárie Thomas Cook šokoval aj grécky turistický sektor. "To je zemetrasenie so silou 7 a cunami ešte len príde," povedal v pondelok šéf krétskeho turistického zväzu Michalis Vlatakis pre grécke médiá. Na Kréte malo približne 70 % všetkých firiem podnikajúcich v oblasti cestovného ruchu kontrakty s koncernom Thomas Cook. Len v tomto roku dopravila spoločnosť Thomas Cook na Krétu 400.000 návštevníkov. "V súčasnosti je ich tu ešte asi 20.000," uviedol Vlatakis. Teraz je podľa neho potrebné sa o nich čo najlepšie postarať, aby aj v budúcnosti zostali verní Kréte. Dodal, že krach koncernu bude mať trvalý vplyv na cestovný ruch v Grécku.

Podľa Juraja Tomagu z Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rezort situáciu sleduje: "Sme v kontakte tak s britskými úradmi ako aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárii (SACKA).  V tejto súvislosti sa na nás zatiaľ neobrátili žiadni občania SR, či už doma, alebo v Spojenom kráľovstve. Máme však informáciu, že medzi klientami britskej cestovnej kancelárie sú aj naši občania, ktorým v tejto chvíli odporúčame sledovať webovské sídlo https://thomascook.caa.co.uk/ prípadne kontaktovať najbližší zastupiteľský úrad SR." Hovorca MZV a EZ tiež dopĺňa, že cestovná kancelária pripravuje rozsiahly plán repatriácie turistov, na ktorých sa vzťahuje ochrana prostredníctvom európskej smernice nazývanej ATOL (Air Travel Trust Fund) platnej aj pre Spojené kráľovstvo a ďalšie členské krajiny EÚ.

Koncern Thomas Cook sa v posledných rokoch dostal viackrát do problémov. Už v roku 2012 ho zachraňovalo niekoľko bánk po veľkých odpisoch týkajúcich sa britských operácií a IT systémov. Aj preto má firma miliardové dlhy. Teraz situáciu ešte zhoršila cenová vojna v oblasti zájazdov a leteniek, nízkonákladové aerolinky, lacné ubytovanie prostredníctvom Airbnb, rovnako ako neistota týkajúca sa brexitu. O prácu príde 21.000 zamestnancov v 16 krajinách sveta vrátane 9000 v Británii.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa