Prichádza Biela noc: Všetko, čo potrebujete vedieť o najväčšom podujatí v Bratislave

2019-09-26 00:00:00 |   |    | 

Raketa z vesmírnych komiksov, futuristická preliezka, 8 chápadiel a 8 monumentálnych bublín, 700 000 diód, 2 zvedavé oči na strome, jedno rozprávajúce slnko, monumentálna rotujúca zemeguľa, niekoľko interaktívnych inštalácií a imerzívnych prostredí, či dokonca stále dielo vo verejnom priestore. Piaty ročník festivalu súčasného umenia Biela noc prináša tento víkend do bratislavských ulíc pestrý výber toho najzaujímavejšieho, čo na domácej aj svetovej umeleckej scéne vzniká.



 

Viac času na umenie

Biela noc každý rok priťahuje stále väčšie množstvo návštevníkov. Pre ešte príjemnejšie zážitky preto spúšťa novinku – predĺženie trvania z jedného večera na 3 dni bohatého programu. Niektoré diela budú zážitkom po celý deň, iné sa objavia až po zotmení a časť programu sa odohrá len v presne určených časoch.

Každý rok sa snažíme zlepšiť naše služby a zapracovať pripomienky od návštevníkov. Je pravdou, že pri bohatom programe je náročné vychutnať si všetky diela v jeden večer. Veríme, že predĺženie formátu divákom festival spríjemní, a že sa k obľúbeným dielam vrátia aj opakovane,” vysvetľuje umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Návštevníkom tiež odporúča preštudovať si program dopredu a zvážiť, ktoré časy sú pre nich ideálnejšie. “Rodinám s deťmi určite padne vhod bohatý denný program, ktorý začína každý deň už od 12.00 h. Bratislavčanom tiež odporúčam nesústrediť sa len na sobotný večer, ale vychutnať si rôzne umelecké zastávky v meste aj v piatok či v nedeľu,” dodáva.

S orientáciou v programe opäť pomôže dvojjazyčná mobilná aplikácia s popismi diel, interaktívnou mapou a notifikáciami, na ktorej vývoji sa podieľala VÚB banka.

 

Za umením po vodnej trase Bielej noci

Festival aj tentokrát rozprestrie svoje umelecké zastávky na dvoch hlavných trasách, historickej a vodnej. Návštevníci si tak okrem centra mesta môžu vychutnať nevšednú prechádzku od River Parku až po štvrť Eurovea City, na ktorej ich čaká množstvo komiksových prekvapení a futuristických zážitkov.

Budú sa môcť vnoriť do “vesmírnej” preliezky String (Povrázok) od rakúskych Numen/For Use pred Zuckermandlom, vychutnať si môžu aj imerzívne svetelné inštalácie taliansko-kanadskej umelkyne Cinzie Campolese v Sklade č. 7, či hravé animované slnko na Tower 115 v Panorama Parku od slovenského animátora tvoriaceho pod značkou Matje! Pôsobivý estetický zážitok sa divákom dostane aj priamo v nákupnom centre Eurovea vďaka interaktívnemu dielu Kalia slovenskej dizajnérky Kataríny Komarovej. Promenáda poskytne výhľad na rozžiarené Lido, ktoré ožije farbami a pohybom vďaka mágii svetelného dizajnu z dielne BN Label.


Socha pre bratislavské nábrežie

Po prvýkrát v bratislavskej histórii uvedie Biela noc dielo, ktoré nezhasne s odbitím nedeľnej polnoci, ale vďaka spolupráci s JTRE pretrvá vo verejnom priestore dlhodobo. Autoportrét Circle Head z dielne významného slovenského výtvarníka Viktora Freša, ktorého estetika odkazuje na tradíciu japonských kokeshi bábik, má priniesť šťastie bratislavskému nábrežiu a rozjasňovať priestor pred Zuckermandlom. Odhalený bude počas slávnostného otvorenia festivalu v piatok 27. septembra o 20.00 h.

 

Pixelová smršť, hravé objekty aj monumentálna bublina

Na Slovensko sa po dvoch rokoch vráti britský vizuálny umelec Luke Jerram, vďaka ktorému sa nám naskytne dychberúci pohľad na vlastnú planétu. Prídu tiež brazílski VJ Suave – v sobotu uvedú workshop Tagtool animácie a každý večer po zotmení (o 20.00 h) nasadnú na svoje špeciálne upravené bicykle s projektorom a spustia hodinovú mobilnú performance, ktorá nadchla divákov po celom svete. Bratislavu na svoju unikátnu audiovizuálnu prechádzku mestom pozvú po prvýkrát, určite však potešia nápadom, vtipom a priehršťou farieb veselých autorských ilustrácií. Vizuálna pixelová smršť návštevníkov čaká v Sade Janka Kráľa, kam Austrálčan Kit Webster umiestni svoj monumentalny objekt AXIOM. Tvorí ho až 700 000 svetelných bodov, a je tak najrozsiahlejším dielom v histórii Bielej noci na Slovensku.

Britské kreatívne duo Filthy Luker a Pedro Estrellas vezme útokom mestskú architektúru a oživí ju originálnym street-artom vo forme monumentálnych 3D objektov. Vďaka nim na strechu River Parku “zaparkuje” vesmírna raketa ako vystrihnutá z komiksových príbehov, Sklad č. 7 obsadia obrovské chápadlá mýtickej chobotnice a stromu na nábreží pri Eurovea vyrastú dve zvedavé oči. Najmladšie generácie poteší interaktívna tieňohra Tales from the Other Side (Príbehy z druhej strany) od britskej umelkyne Liz von Graevenitz. Vďaka maskám a hre svetla a tieňa sa v nej deti aj dospelí môžu premeniť na magické lesné bytosti priamo na nádvorí Primaciálneho paláca!

 

Svetová premiéra na Hlavnom námestí

Prestížna umelecká skupina Plastique Fantastique na Bielej noci symbolicky oslávi 20. výročie založenia uvedením monumentálneho diela The Big Mass (Veľká hmota). Kolektív už dve desaťročia vytvára dočasné architektonické štruktúry, ktorými cielene aktivizuje verejné miesta, upozorňuje na zásadné spoločenské témy a pozýva ľudí k ich zdieľaniu.

The Big Mass je kolážou z ôsmich minulých inštalácií Plastique Fantastique, ktorá okrem fyzického zážitku zo samotného diela poskytne aj priestor pre bohatý sprievodný program, hlavne počas nedele. Predstavia sa napríklad performeri Dorota Sadovská a Silvia Sviteková a kolektív, hudobníci Leto s Monikou a isobutane, ako aj samotný autor diela Marco Canevacci. Plastique Fantastique sa zároveň predstaví v Kunsthalle Bratislava s projektom The Right Pill počas mesačnej výstavy s témou diskriminácie a extrémizmu.

 

Z výšky bratislavských budov

Umelecké zoskupenie BN Label pripravuje ďalší divácky zážitok z kombinácie svetelného dizajnu a ikonickej bratislavskej architektúry. Počas Bielej noci sa zo stojedenásť metrov vysokej budovy Národnej banky Slovenska stane minimalistický a pôvabný svetelný maják, ktorého svetlo bude k ľuďom prenikať v rôznych kútoch mesta cez 24 svetelných bodov zároveň. Každý tak uvidí svoj vlastný kúsok inštalácie – v trochu inom prostredí a trochu inom uhle.

 

Vyrobené na Slovensku

Festival každoročne prispieva aj k rozvoju domácej umeleckej scény. V posledný septembrový víkend sa tak môžeme tešiť na premiéru sochy Filipa Šička, site-speficic inštaláciu Lucie Luptákovej či Pavla Trubena, performance tanečno-akrobatického súboru La Lyra, 3D mapping Ľubomíra Slovinského, objekt Niny Šoškovej, projekcie Borisa Vitázka a Veroniky Kocourkovej, performance Petry Fornayovej, Zuzany Husárovej, či zoskupenia Marína Abramovič Po Sebe Neupratuje a mnohých ďalších!

 

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

Biela noc Bratislava: 27. 9. – 29. 9. 2019, každý deň od 12.00 do 24.00 h.

BN Pass - trojdňová permanentka na interiérové a kapacitne obmedzené diela: 15 eur. Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP so sprievodom majú vstup bezplatný. Vstupenky na platenú časť festivalu je možné zakúpiť online, priamo na oficiálnych stránkach Bielej noci, a to do 26. 9. Počas bielonočného víkendu predaj pokračuje priamo v uliciach mesta v určených BN stánkoch každý deň od 12.00 h na nasledovných adresách:
      - Primaciálny palác, Primaciálne námestie
      - pri Zuckermandli, Dvořákovo nábrežie
      - Promenáda pri Eurovea, Pribinova

Okrem Bratislavy sa tento rok Biela noc uskutoční jubilejný desiatykrát aj v Košiciach, a to už 4. až 6. októbra 2019!

 

POSILNENÁ VEREJNÁ DOPRAVA

V noci piatok/sobota (27/28. septembra) a sobota/nedeľa (28./29. septembra) bude predĺžená premávka denných električkových liniek 1, 3 a 9 až do polnoci.

Posledné odchody z centra mesta na jednotlivých linkách budú nasledovné:

- linka 1 z Hlavnej stanice po svojej riadnej trase do Petržalky pôjde v časoch: 23:06, 23:14, 23:21, 23:29, 23:44, 23:59

- linka 3 z Nám. SNP po svojej riadnej trase až do Rače pôjde v časoch: 23:05, 23:12, 23:20, 23:35, 23:50, 0:05

- linka 9 z Nám. SNP po svojej riadnej trase do Ružinova pôjde v časoch: 23:00. 23:07, 23:15, 23:22, 23:37, 23:52, 0:07

 

Na nočných linkách N21, N31, N33, N34, N80, N93 a N95 budú pridané spoje – odchody z Hlavnej stanice na týchto linkách budú v obe noci v časoch: 23:30, 23:45, 0:00, 0:15, 0:30, 1:00, 1:30, 2:30, 3:30

Na nočnej linke N72 budú pridané spoje, pričom odchody z Hodžovho námestia budú obe noci v časoch: 23:25, 23:35, 23:50, 0:05, 00:20, 0:35, 1:35, 2:35, 3:35

 

Mimoriadne nočné spoje budú zaradené na regionálnych linkách 215/245, 525, 540, 630, 737 a 740. Všetky budú začínať na Náhradnej autobusovej stanici Nivy (na Bottovej ul.), a budú mať spoločný odchod v čase o 0:20. Tento odchod bude vykonaný aj v noci piatok/sobota, aj v noci sobota/nedeľa.

Linka 215 (s pokračovaním na 245)

Autobusová Stanica

0:20

Račianske Mýto

0:24

Hroboňova

0:28

Patrónka

0:32

ŽST Lamač

0:36

a ďalej smer BA - Lamač, Záhorská Bystrica, Marianka, Stupava, Lozorno, Plavecký Štvrtok, rázc. a Malacky s ukončením na železničnej stanici.

 

Linka 525

Autobusová Stanica  

0:20

Prievozská

0:25

Bajkalská

0:31

Odborárska

0:35

Jurajov Dvor

0:37

a ďalej smer BA - Zlaté piesky, Vajnory (MiÚ), Čierna Voda, Malý Raj, Chorvátsky Grob, Slovenský Grob s ukončením na zastávke OcÚ.

 

Linka 540

Autobusová Stanica

0:20

Prievozská

0:24

Bajkalská

0:29

Mladá Garda

0:33

ŽST Vinohrady

0:34

Pekná cesta

0:37

a ďalej smer BA - Rača, Svätý Jur, Pezinok, Vinosady a Modra s ukončením na Štúrovej.

 

Linka 630

Autobusová Stanica  

0:20

Prievozská

0:24

Bajkalská

0:29

Odborárska

0:32

Jurajov Dvor

0:34

a ďalej smer BA - Zlaté piesky, Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo, Veľký Biel, rázc. a Senec s ukončením na železničnej stanici.

 

Linka 737

Autobusová Stanica

0:20

Pažítkova

0:24

Gagarinova

0:26

Cinotrín Vrakuňa (x)

0:28

a ďalej smer BA - Podunajské Biskupice (nemocnica), Rovinka, Dunajská Lužná (Nová Lipnica, Jánošíková), Kalinkovo, Hamuliakovo, Šamorín s ukončením na autobusovej stanici.

 

Linka 740

Autobusová Stanica (nástup. 30)

0:20

Pažítkova

0:24

Gagarinova

0:26

Cinotrín Vrakuňa (x)

0:28

a ďalej smer BA - Vrakuňa, Most pri Bratislave, Malinovo (Tri vody), Tomášov s ukončením na zastávke Tomášov, mlyn.

 

Poznámky:

Všetky nasledujúce zastávky po trase, sú určené iba na výstup cestujúcich. Spoj zastaví iba na tých zastávkach, kam si ľudia zakúpia cestovné lístky. Na všetkých linkách platí cenník IDS BK.

 

KOMPLETNÝ HLAVNÝ PROGRAM

Luke Jerram / GAIA / UK

Objekt, Atrium Univerzity Komenského, Gondova

Brit Luke Jerram prináša na Bielu noc svoje monumentálne dielo Gaia, ktoré sa bude medzi návštevníkmi vznášať počas celého festivalového víkendu. Jerramova impozantná napodobenina Zeme dosahuje v priemere 7 metrov, pri čom každý centimeter predstavuje približne 18 km zemského povrchu tak, ako ho svojimi prístrojmi zachytila NASA. Ide teda o vernú, trojdimenzionálnu napodobeninu našej planéty, ktorej cieľom je poskytnúť divákom podobný pocit, aký zažívajú astronauti počas kozmických ciest. Jedná sa o tzv. overview effect, ktorý prvýkrát opísal Frank White v r. 1987. K jeho prejavom patrí strach o planétu, uvedomenie si jej krehkosti a výnimočnosti, obnovenie pocitu zodpovednosti za životné prostredie a hlboké presvedčenie o prepojení všetkého živého. Inštalácia je sprevádzaná autorskou hudobnou kompozíciou od oceňovaného skladateľa Dana Jonesa.

 

VJ Suave / SUAVECICLOS PERFORMANCE / BR

Mobilná audiovizuálna performance, Staré mesto, začiatok na ulici Kúpeľná

Suaveciclos konečne na Slovensku! Pridajte sa na čarovnú audiovizuálnu prechádzku ulicami Starého mesta a staňte sa divákmi pohyblivého predstavenia z dielne svetoznámych digitálnych umelcov VJ Suave. Kreatívne duo z Brazílie sa nám predstaví na špeciálne upravených nákladných bicykloch vybavených počítačom, projektorom a reproduktormi. Počas túlania sa bratislavskými zákutiami si vďaka nim vyrobia plátno zo samotného mesta a svoje hravé animované charaktery premietnu na okolité fasády, garáže, chodníky či stromy. Ručne kreslené ilustrácie spracované do 2D animácií sú plné nápadov a farieb a prepájajú animovaný príbeh s divákmi a živým svetom vôkol. Prechádzka začne na ulici Kúpeľná a skončí pod Starým mostom.

 

VJ Suave / TAGTOOL WORKSHOP / BR

Workshop/performance, OD Tesco, Kamenné námestie

Aplikácia Tagtool je digitálny nástroj určený pre systém iOS, ktorý užívateľom umožňuje maľovať, animovať a premietať zároveň. Vďaka týmto funkciám môžu vznikať individuálne aj kolaboratívne vizuálne diela premietané v reálnom čase na takmer akomkoľvek mieste. Tagtool tak prepája intuitívne kreslenie prstami a svetlom s najnovšími technológiami a architektúrou, pričom otvára široké pole možností pre kreatívnu improvizáciu a interakciu medzi umelcami, ako aj medzi umelcom a publikom. Workshop vedený dvojicou VJ Suave umožní viac ako zoznámenie sa so softvérom - vznikajúce kresby a animácie budú premietané na fasádu OD Tesco na Kamennom námestí, vďaka čomu sa z nich stane súčasť sobotnej expozície Bielej noci.

 

Kit Webster / AXIOM / AUS

Multimediálna inštalácia, Sad Janka Kráľa, pri soche Janka Kráľa

Najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu k nám tento rok zavíta až z Austrálie. Kit Webster návštevníkov vtiahne do vizuálneho matrixu zo 700 000 svetelných bodov, poskladaných do troch symetrických objektov s odkazom na mestskú architektúru. Pixelová smršť AXIOM ohúri vaše zmysly a prinesie nový pohľad na mapping mestského objektu. Efemérna industriálna štruktúra pokrytá ledkami vás vtiahne priamo do vizuálneho deja a vy budete mať pocit, že ste súčasťou science fiction filmu či neopísateľnej scény z budúcnosti. Ide o monumentálnu svetelnú stavbu, slúžiacu ako digitálne plátno a priestor pre audiovizuálne experimenty. Webster ju označuje za konceptuálnu bránu, ktorou sa snaží vytvoriť spojenie medzi každodennou realitou a vyšším princípom, obývajúcim nepoznané miesta. Inštalácia predstaví sériu animácií, ktoré pracujú s jej tvarmi, povrchom a obrysmi, pričom vytvárajú efekt hĺbky a virtuálny objem. Audiovizuálne podnety postupne menia tvar, rytmus, farbu aj melódiu, vznikajú, rozvíjajú sa a zanikajú. Zámerom je prinútiť pozorovateľa prehodnotiť, čo je skutočné a čo len zdaním. Dôverujete svojim zmyslom?

Dielo nie je vhodné pre ľudí trpiacich epilepsiou.

 

Cinzia Campolese / BROKEN PANORAMA / CAN

Multimediálna inštalácia, Sklad č. 7

Broken Panorama je jednou z audiovizuálnych inštalácií autorkinho projektu The Specular series, a teda série svetelných sôch vytvorených na princípe hry medzi svetelnými projekciami a svetlo odrážajúcimi plochami rozmiestnenými v priestore. Každá zo “sôch” svetlo odráža iným spôsobom, čím pre diváka vytvára odlišné zážitky. Všetky tiež dokážu s prostredím splynúť, ale aj ovplyvniť to, ako svoje bezprostredné okolie vnímame - vrátane tvaru miestnosti, v ktorej stojíme.

V inštalácii Broken panorama (Zlomená panoráma) autorka pracuje s reflexným povrchom objektu spojeným s podlahou, na ktorý smeruje svetelné projekcie. Tie sa v odraze spoja so zemou a diváci vnímajú svetlo v troch úrovniach - na povrchu objektu s reflexívnou plochou, ako odraz na zemi a ako spätný odraz na pôvodný objekt. Rovnako ako ostatné inštalácie zo série, aj Broken Panorama pracuje s algoritmom generujúcim prepojené audiovizuálne elementy. Cyklus sa opakuje, ale s nekonečnom variácií, a prezentuje nepretržité hľadanie dokonalosti.

 

Cinzia Campolese / LOST INTERSECTIONS / CAN

Multimediálna inštalácia, Sklad č. 7

V audiovizuálnej inštalácii Lost Intersections (Stratené križovatky) kanadsko-talianska vizuálna umelkyňa Cinzia Campolese pracuje s malými konvexnými povrchmi, koncentrovanými v strede miestnosti. Každý od seba odráža svetelné lúče, ktoré sa následne v priestore opäť nachádzajú a krížia. Rovnako ako ostatné inštalácie z autorkinej série The Specular, aj Lost Intersections vytvárajú imerzívne prostredie a pracujú s algoritmom generujúcim prepojené audiovizuálne elementy. Cyklus sa opakuje, ale s nekonečnom variácií, manipuluje naším vnímaním priestoru a prezentuje nepretržité hľadanie dokonalosti.

 

Numen For Use / STRING / AT

Priestorová inštalácia, Zuckermandel

Ponorte sa do diela! Kolektív Numen/For Use vám to počas Bielej noci umožní. Dielo nazvané String (Povrázok) je samonosná a obývateľná spoločenská socha, ktorá sa zahráva s vašim zmyslom pre orientáciu a priestorové vnemy. Keď sa dostatočne naplní vzduchom, laná priviazané na jej protiľahlých stranách (dostatočne silné, aby uniesli človeka) sa napnú, čím poskytnú návštevníkom jedinečnú príležitosť zostať súčasťou vzniknutej trojdimenzionálnej mriežky. Telá na bielom pozadí, pridŕžajúce sa lán a uväznené v nezvyklých polohách, pripomínajú dadaistické koláže a evokujú estetiku sci-fi filmov. Nemožnosť vnímať mierku a smer známymi spôsobmi v účastníkoch vyvoláva protichodné dojmy, zažívajú plíživý pocit absencie priestoru aj zdanie jeho nesmiernosti. Príďte si po zážitok ako z vesmírnej preliezky - kedykoľvek od piatka až do nedele v Zuckermandeli!

 

Plastique Fantastique / THE BIG MASS / DE

Objekt, Hlavné námestie

Prestížna umelecká skupina Plastique Fantastique prichádza na Bielu noc so svetovou premiérou diela The Big Mass (Veľká hmota). Vo verejnom priestore rozprestrie monumentálnu priesvitnú bublinu, ktorá v sebe ukrýva sedem samostatných objektov vytvorených z minulých projektov ako symbol recyklácie. Plastová architektonická štruktúra z recyklovaného plastu tak vytvorí nový fluidný celok, do ktorého návštevník vstupuje, prediera sa ním a vlastným pohybom mení jeho rozloženie. Stáva sa súčasťou diela a jeho hlavným aktérom, čím mu dodáva vždy nový význam a inú dynamiku. Fyzický zážitok z krajiny plastov, ktorá nás môže pohltiť, poukazuje na budúcu hrozbu zahltenia plastami. Pocit stiesneného priestoru pri tom stojí v kontraste s elegantnou, hravou a priezračnou krajinou.

Kolektív Plastique Fantastique pre náš festival teda pripravil  dielo, do ktorého stláčajú inštalácie minulé, aby im dali nový význam. Oslavujú ním 20 rokov svojej existencie - dve desaťročia tvorenia unikátnych štruktúr, počas ktorých sa vzťah spoločnosti k plastom neustále vyvíjal a menil. Ako sa budete cítiť, keď vojdete dnu? Príďte si po fyzický zážitok a jedinečnú príležitosť vidieť upcyklované umenie!

 

Plastique Fantastique / The RIGHT PILL / DE

Objekt/performance, Kunsthalle LAB, Námestie SNP

„Ako tvorcovia umenia a kultúry v Nemecku nestojíme mimo spoločenské dianie. Naopak, máme nohy pevne na zemi - a to presne na tej, na ktorej bol spáchaný jeden z najhorších zločinov štátu proti ľudskosti.”

Prestížna umelecká skupina Plastique Fantastique svojimi monumentálnymi inštaláciami vo verejnom priestore už dve desaťročia vyzýva ľudí k zdieľaniu spoločensky závažných tém. Dielom The RIGHT PILL sa otvorene hlásia k demokratickým hodnotám a len s nevôľou reflektujú vlnu populizmu a narastajúceho extrémizmu v spoločnosti. Extrémizmu, ktorý sa snaží oklieštiť slobodu aj v umeleckom vyjadrení. Farby objektu nie sú zvolené náhodne, odkazujú na materiál, ktorým sa v nepriaznivých teplotách chránia utečenci na svojej ceste – izotermickú fóliu. Ako sami vravia, európske dejiny zažili mnoho období, v ktorých boli Európania vojnou alebo ťaživou biedou nútení opustiť svoju rodnú krajinu. Dnes migrujú ľudia z iných kútov planéty, často sa však na svojej púti zaseknú v medzipriestore. Ako prvú pomoc však aspoň na zmiernenie fyzickej bolesti dostanú práve izotermickú fóliu. Pred pár rokmi ich preto začali ľudia v Berlíne nosiť na demonštrácie ako prejav protestu proti fašizmu. Zlatá a strieborná sa tak stali farbami novej vlajky solidarity v boji proti medziľudskej neznášanlivosti. Plastique Fantastique vytvorili The RIGHT PILL ako metaforu na silný liek, ktorý má ľudí zachrániť od vážneho ochorenia fašizmom. “Prehltnúť celé naraz a prestať si myslieť nezmysly.”

 

Filthy Luker & Pedro Estrellas / CHOBOTNICA / UK

Objekt, Sklad č. 7

Čo sa stane, keď komiks ožije v priestore? Predstavte si, že vaše mesto osídli obrovská chobotnica.  A nebuďte prekvapení, keď počas prechádzky bratislavským nábrežím narazíte scénu ako z filmu. Zvedavé chápadlá vyrážajú z okien, balkónov aj strechy legendami opradeného Skladu č. 7 pri Dunaji.  Nie, neútočí na nás mýtická bytosť, ktorá by práve vyliezla z hĺbok rieky. Útočí umenie! Neprehliadnuteľné, monumentálne, napriek tomu však farebné a hravé. Útočí vizuálne na všetky vaše zmysly. Nafukovačky “väčšie ako život” z dielne Filthy Lukera a Pedra Estrellas ozvláštnili už mnohé svetové metropoly, boli súčasťou umeleckých festivalov, ale aj vystúpení Cirque du Soleil či otváracieho ceremoniálu Paralympijských hier v Londýne. Bratislavu tento rok poctia hneď dvomi dielami - okrem gigantickej chobotnice na Bielu noc prinesú aj vesmírnu raketu!

 

Filthy Luker & Pedro Estrellas / ART ATTACK / UK

Objekt), River Park

Spadla z oblakov. Len pred pár sekundami. Neprehliadnuteľná a farebná. Taká je obrovská vesmírna raketa, ktorá počas víkendu zaparkuje na streche River Parku v Bratislave. Jej autormi sú britskí dizajnéri Filthy Luker a Pedro Estrellas, pre ktorých tvorbu je surreálne narušenie každodennosti vo verejnom priestore a veselý podtón diel typický. Nafukovačky “väčšie ako život” z dielne ich spoločnej značky Designs in Air spestrili už mnohé svetové metropoly, boli súčasťou umeleckých festivalov, ale aj vystúpení Cirque du Soleil či otváracieho ceremoniálu Paralympijských hier v Londýne. Bratislavu tento rok poctia hneď dvomi dielami - okrem rakety na Bielu noc prinesú aj obrovskú chobotnicu!

 

Filthy Luker & Pedro Estrellas / OČI / UK

Objekt, Promenáda Eurovea, pri Starom moste, Pribinova 8

Britské duo v zložení Filthy Luker a Pedro Estrellas pretavuje vtipné kreslené scény do skutočných 3D objektov, ktoré potom vkladá ich do rôznych prostredí. Spoločne tak vytvárajú osobitý trojdimenzionálny street art napustený vtipom a humorom. Inak tomu nie je ani pri sérii Eye Balls, ktorou oživujú stromy po celom svete jednoduchým gestom – nakreslia im oči. Kuk.

 

Liz Von Graevenitz / TALES FROM THE OTHER SIDE / UK

Interaktívne divadlo, Nádvorie Primaciálneho paláca

Interaktívne divadlo, v ktorom sa publikum stáva hercami. Zastavte sa na nádvorí Primaciálneho paláca a prebuďte v sebe hravosť dieťaťa v tieňohre vizuálnej umelkyne Liz Von Graevenitz! Príbehy z druhej strany (Tales from the Other Side) sú inšpirované prírodou a magickými bytosťami, ktoré prebývajú v jej tieňoch. Autorka v nás chce prebudiť to, čo často v dospelosti zomletí vírom povinností strácame - slobodu a ľahkosť bytia, takú samozrejmú pre deti. Preto pozýva všetky generácie návštevníkov, aby nechali voľný priebeh svojej fantázii a kreativite a stali sa vďaka hre svetla a tmy magickými bytosťami “z druhej strany” pre ostatných.

 

Marco Canevacci (Plastique Fantastique) / Autorský výklad k výstave / DE

Autorský výklad k výstave, Kunsthalle LAB, Námestie SNP 12

Výstavou Správna pilulka v Kunsthalle LAB prevedie jeden z členov umeleckej skupiny Plastique Fantastique – Marco Canevacci. Odkryje odkaz diela The Right Pill, ktoré je metaforou na silný liek, čo má ľudí zachrániť od vážneho ochorenia fašizmom. “Prehltnúť celé naraz a prestať si myslieť nezmysly.”

Výklad k výstave bude v anglickom jazyku. 27.9. - piatok 20:00

 

Katarína Komarová / KALIA / SK

Interaktívny objekt, Eurovea

Terapeutická pomôcka, zážitková hračka, ale aj pôsobivý estetický zážitok. Interaktívny objekt Kalia dizajnérky Kataríny Komarovej vychádza z princípu kaleidoskopu, ktorý je prepracovaný na rotačný objekt - kaleidoskopické obrazce vznikajú v priezore objektu pohybom celého telesa. Nezostávajú však uzamknuté vo vnútri, pomocou vnútornej kamery a vonkajšieho projektoru sa premietajú aj na objekt samotný. Užívatelia sú tak obklopení projekciou farebných ornamentov, ktoré prácou s telesom osobne vytvárajú. Divák nie je pasívny, ale stáva sa súčasťou vizuálnej kompozície a diela samotného. Obrazce, ktoré prácou s objektom vznikajú, pôsobia harmonicky a majú upokojujúci účinok. Koncept diela je inšpirovaný relaxačným a terapeutickým prístupom “snoezelen.” Ten sa okrem iného využíva v práci s ľuďmi s ťažkým zdravotným postihnutím, vyvoláva pocity bezpečia a pohody a zároveň podnecuje k skúmaniu a aktivite.

 

Matje! / OŽIVLO VI. / SK

Projekcia, Tower 115, Panorama Park

Biela Noc je na Slovensku už desiaty rok - a Slnko na ňu ani raz nepozvali! Tentokrát však veľký žltý kotúč príde a svoje lúče sebavedome rozprestrie na výškovej budove Tower 115 v Panorama parku. Náramne si užije najmä komentovanie diania v okolí. A ak by ste náhodou zabudli na skvelé možnosti vo večernom programe, rado vám to pripomenie. A že nebolo pozvané? Na to sa posťažuje len raz! Možno dvakrát... Tri? Veľkoplošná 2D animácia hravej autorskej kresby s komentárom nahovoreným Michalom Čamajom vás zaručene pobaví. Ideálna zastávka pre rodiny s deťmi, ale aj pre tých, ktorí si radi užijú odľahčenú pauzu vo víre všedných dní. Nezabudnite, zvuková stopa sa spúšťa vždy po zotmení a trvá do polnoci!

 

Pavol Truben / POLARIZÁCIA / SK

Svetelná inštalácia, GAMČA, Gymnázium, Grösslingová 18

Polarizácia je site-specific inštalácia, ktorá prezentuje dialóg medzi dvomi stranami hľadajúcimi pravdu. Zobrazuje náladu v spoločnosti, kde sú názorové odlišnosti spôsobené rozdielnym prístupom k informáciám čoraz vypuklejšie a prerastajú až do výrazných celospoločenských konfliktov. Divákovi sa predstaví choreografia zdanlivo náhodne preblikávajúcich neónových trubíc uchytených medzi 24 pármi stolných lámp. Nie náhodou je však inštalácia umiestnená na školských laviciach. Vzdelanosť vytvára predpoklady k tomu, aby sme dokázali správne pristupovať k informáciám a hľadať kvalitné zdroje. Dôležité je naučiť sa neuspokojovať sa s jednoduchými riešeniami zložitých problémov.

Autor technického riešenia projektu a programovanie: Rastislav Rehák

 

VŠMU / LABYRINTÁRIUM / SK

Interaktívna inštalácia, Štúdio Kaplnka, Ventúrska ulica

Tím študentov VŠMU, Katedra scénografie, Katedra bábkarskej tvorby: “Vytvorili sme priestorový objekt so špecifickým dizajnom určeným k odhaľovaniu nevideného a nepoznaného, objavovaniu svojich vlastných emócií v spojitosti so svetlom, situáciou či priestorom apelujúcim na senzorické systémy tela.” Pre nás, študentov, je LABYNRINTÁRIUM LABORATÓRIOM svetla, priestoru, ľudských emócií, reakcií a vnemov. Pre návštevníkov je LABYNRINTÁRIUM LABYRINTOM multisenzorických zážitkov, objavov a prekvapení.

 

Katarína Brestovanská a Martin Kosorín / DUAL / SK

Tanečná performance/fyzické divadlo, Pistoriho palác, Štefánikova 25

Predstavenie D U A L je výsledkom spolupráce choreografky a tanečníčky Kataríny Brestovanskej a hudobníka Martina Kosorína. Predstavenie vychádza z výskumu, počas ktorého sa vytvárali a ladili hudobné nástroje – drevené kontajnery, s pripevnenými piezo-elektrickými snímačmi. Tie snímajú vibrácie materiálu, spôsobené najmä pohybmi tanečníka v kontajneri. Práve pohyb a telo tanečníka kontajnery rozozvučí a tým nás uvedie do imaginárneho zvukovo-svetelného sveta. Jeho téma? Ľudia žijúci vedľa seba a každý vo svojom vlastnom svete. Vzťah zameraný na prežívanie svojho ja, vlastných myšlienok a virtuálnych vnútorných procesov. Parametre, ktoré odpútavajú pozornosť mimo prežívanie vzťahu, hľadajúc prieniky. Môžeme ponúknuť vzťahu hodnotu? Chceme, dokážeme, zvládneme..? Predstavenie DUAL je o vzťahu a zvuku, vzťahu zvukov, o vzťahovaní si vzťahu. Je živým koncertom zvukov a tiel.

V predstavení je použitá báseň z knihy Lucent autorky Zuzany Husárovej.

Piatok o 20:00 a 22:00 (trvanie 45 minút)

 

Veronika Kocourková / TRESKY PLESKY / SK

Projekcia, Tyršovo nábrežie, pod Starým mostom

Zavlňte sa v rytme hudby a morských vĺn priamo na brehu sladkovodného Dunaja! Na dobrodružnú cestu vás v sobotu po zotmení pozve Veronika Kocourková spolu s postavičkami z jej autorského animovaného seriálu, Tresky Plesky. V ňom reportérka Kata Strofová v trinástich častiach prináša divákom najnovšie správy z tých najnebezpečnejších oblastí: z epicentra lavíny, zosuvov pôdy či hrozivej cunami. Deti aj ich zvedaví rodičia sa tak bez námahy učia o prírodných javoch, vždy zábavným a zrozumiteľným spôsobom. Na Tyršovom nábreží v Bratislave sa vám predostrie farebné dobrodružstvo, inšpirované výtvarnosťou seriálu a podvodnými nástrahami. Projekciu sprevádza skladba od Jany Kirschner, ktorá odznie aj v samotnom seriáli.

Sobota od 19:00 do 24:00

 

Matej Krén - Knihy & Juraj Krén - Obrazy

Výstava, Galéria Mesta Bratislavy, Pálffyho palác, Panská 19

Matej Krén pripravil na výstavu v Pálffyho paláci tri nové diela. Sú vzájomne kontrastné, ale zároveň úzko prepojené s objektom knihy. V jednom prípade dokonca s celým dielom – Pasážou, ktorú autor vytvoril z kníh pre galériu GMB pred 15 rokmi. Kniha v nových Krénových dielach nikdy nevystupuje len ako klasické textové médium, ale aj ako zdroj metaforického uchopenia radikálnych zmien, ktorými súčasná spoločnosť v dobe digitálnej revolúcie prechádza. Prácu s knihou rozvíja Krén už niekoľko desaťročí a pomocou nej vyjadruje vždy znovu, ale vždy inak širokú škálu tém komplikovaného vzťahu medzi svetom a jeho reprezentáciou či interpretáciou. Medzi našou angažovanou účasťou na jeho vysvetľovaní a súčasne naším zdesením z márnosti tento svet raz a navždy definitívne pochopiť... Súčasťou výstavného projektu je tiež výber z diela Juraja Kréna. Táto paralelná výstava je zvláštnym stretnutím otca a syna – dvoch výrazných umeleckých osobností, ktorých spločným životným údelom bolo viesť dialóg úplne bez slov.

Trvanie výstavy: 25.09.2019  - 01.03.2020

 

Katedra intermédií VŠVU / ČO BY SA STALO, KEBY SME POHLTILI VŠETKO SVETLO? / SK

Performance, Nádvorie VŠVU, Hviezdoslavovo námestie 18

Študenti Katedry intermédií vo svojej naratívnej performance pracujú s tmou ako hlavným výrazovým prostriedkom. Pod starou lipou na nádvorí VŠVU rozvíjajú pohybom, ale aj vizuálnymi a zvukovými zložkami, myšlienky o starostlivosti, striedmosti a postavenia sa strachu zo smrti. Všetko v kontexte sveta, ktorý nadmerne konzumuje vlastné a pre ďalší život nevyhnutné zdroje. Čo by sa stalo, ak by sme pohltili všetko svetlo?

 

Fest Anča / NAJLEPŠIE ANIMOVANÉ FILMY PRE DETI 2019

Pásmo krátkych animovaných filmov, Kino Film Europe, Pistoriho palác, Štefánikova 25

Organizátori Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča vás počas Bielej noci pozývajú do kina! Na podujatie prinesú kolekciu najlepších krátkych filmov od súčasných autorov, ktoré inde neuvidíte. Zbierka snímok z celého sveta je reprezentatívnym výberom plným zábavy, poučenia, jedinečných autorských prístupov, nápaditých výtvarných štylizácií a originálnych techník, aké dokáže deťom ponúknuť jedine autorský animovaný film. Nezabudnuteľné vizuálne aj príbehové zážitky vás čakajú v Kine Film Europe v piatok, sobotu a v nedeľu od 15:00 do 18:00!

 

Lucia Luptáková / KEĎ SVIETIM, TAK SOM / SK

Site-specific inštalácia, Verejné toalety, Šafárikovo námestie

Svetelná inštalácia Lucie Luptákovej čarovným a napínavým spôsobom zviditeľnuje architektúru jednej z prehliadaných a možno cielene ignorovaných budov v meste - verejných záchodov na Šafárikovom námestí. Autorka zvýrazňuje ich funkcionalistickú štruktúru, geometrické tvary aj vynaliezavý pôdorys. Zároveň však za pomoci svetla a efektných vizuálnych a zvukových prvkov vyvoláva v okoloidúcich záujem o dianie za nedostupnými dverami. Prečo sa vo vnútri svieti, keď je mreža nad schodiskom zamknutá? Svetlá prebliknú, z podzemia uniká dym a pod kožu nám preniká nízky, monotónny zvuk. Možno bežné zvuky stroja? Alebo...? Inštalácia je výzvou pre fantáziu publika a čo sa naozaj v útrobách budovy deje, zostáva nevysvetlené. Trúfate si vyriešiť záhadu?

 

Dorota Sadovská / ZRANENÉ PLÁTNA / SK

Svetelná inštalácia, OD MY, Kamenné námestie

“Venované ľuďom bez domova a všetkým nechceným.” Zranené plátna sú projektom, ktorý slovenská výtvarníčka Dorota Sadovská pripravila špeciálne pre Bielu noc. Venovaný je však ľuďom bez domova a tým, ktorí aj napriek streche nad hlavou patria k nechceným a neakceptovaným, pretože nespĺňajú spoločenské požiadavky, normy či ideály. Autorka objekt vyskladala z rozrezaných maliarskych podkladov. Nabielené plátna, pôvodne pripravené na maľbu, sú zranené zobrazeným ľudským telom. Cez otvory v plátne preniká svetlo.

 

Dorota Sadovská / DOBA PLASTOVÁ / SK

Interaktívna performance, The BIG MASS, Hlavné námestie

“Plasty nás obklopujú, plasty sú to, s čím prídeme denne do kontaktu. K zodpovednému a profesionálnemu prístupu patria pomôcky z najrozmanitejších ropných variant. Gumové rukavice najrozličnejšej hrúbky naťahujú upratovačky aj chirurg. Prvý dotyk narodenému patrí cez gumové rukavice. A po smrti sa nájde primerane veľké igelitové vrece. Milujeme, preto (sa) chránime: pred potvorskými baktériami, parazitmi, neviditeľnými mikróbmi aj spermiami. Z útrob zeme sme vytiahli niečo, čo nám všadeprítomne zasiahlo do života, aj v tých najintímnejších chvíľach. V mýtickom svete bol svet pekla, bezmocnosti a potenciálnej hrozby pre ľudí umiestňovaný pod zem. A nám sa zrodila doba plastová.” Slovenská umelkyňa Dorota Sadovská predstaví svoje metaforické uvažovanie o “dobe plastovej” okolo nás v podobe pohyblivej zbierky plastových artefaktov. Návštevník bude môcť do deja zasahovať, keď prostredníctvom mobilnej aplikácie ovládne správanie niektorého z piatich prítomných robotov. Performance komentuje každodenný život v baletno-trashovej estetike a zameriava sa na predmety, ktoré nás obklopujú.

V nedeľu o 19:00
 

 

Nina Šošková / BRÁNA PRE MÁRIU BARTUSZOVÚ / SK

Objekt, Laurinská 19

“Fyzická krehkosť. Jemnosť. Zraniteľnosť. Hra svetla a tieňa. Ľahkosť. Čistota. Nadpozemskosť. Tajomstvo života a smrti. Oblý tvar a biela farba. Kontrasty malých a veľkých objemov, vnútorných a vonkajších priestorov. Kontrasty, ktoré sú charakteristickými pre tvorbu výnimočnej slovenskej sochárky, M. Bartuzsovej (1936–1996).”

 

Boris Vitázek / PROBLÉM MIMO KONTEXT / SK

Projekcia, kostol Klarisiek, Klariská 3

“Problém mimo kontext” skúma limity ľudskej skúsenosti v konfrontácii medzi tradičnou kultúrou a vznikajúcim svetom umelého života. Masky, obleky a folklórne rituály z celého sveta splývajú do nových hybridov pod dohľadom neznámych digitálnych entít, ktoré sa pohybujú v pozadí ako leviatani z inej dimenzie, vytvárajúc nové kulty, formy a neočakávané situácie.Názvom diela Vitázek odkazuje na novelu “Excession” od Iana M. Banksa, v ktorej sa definícia tzv. problému mimo kontext objavuje. Takýto problém do nášho sveta vchádza ako nepredstaviteľný a neuchopiteľný fenomén, zoči voči ktorému sú naše vedomosti a mentálne modely bezmocné. Jeho príkladom sú lode na horizonte pre domorodé kmene na odľahlých ostrovoch. Domorodci nerozumejú, čo tento výjav pre ich životy môže znamenať, prirodzene netušia, že ich kultúra sa od základu zmení, počnúc nátlakom na zmenu náboženstva, cez usporiadanie spoločnosti až po koncept platenia daní. Pre našu spoločnosť je podobným problémom umelá inteligencia a algoritmy sprevádzajúce pohyb človeka na internete. Nepredvídateľnými spôsobmi ovplyvňujú sociálnu štruktúru a je pre nás záhadou, kam spoločnosť pod ich vplyvom smeruje.

 

Viktor Frešo / CIRCLE HEAD /SK

(objekt) (Zuckermandel)

Circle head je monumentálny objekt; veľká, žiariaca guľa so základnou kresbou očí a úst; umelcov autoportrét, ktorého estetika jednoduchých ťahov a okrúhlych pier odkazuje na tradičné kokeshi bábiky, ktoré sú aj dnes populárnou súčasťou  japonskej kultúry, s množstvom fanúšikov a zberateľov po celom svete. Ich história siaha do polovice éry Edo, kedy sa stali obľúbenými darmi pre deti v severnej oblasti Japonska (Tōhoku). Vyrábané z dreva a ťahané rukou, symbolizovali mladosť, dievčenskú krásu a nevinnosť detstva. Svojim majiteľom mali priniesť šťastie a božskú ochranu. Autoportrét Viktora Freša vo forme obrovského žiariaceho kokeshi má priniesť šťastie bratislavskému nábrežiu a rozjasniť priestor pred Zuckermandelom. Prvýkrát v histórii Bielej noci v Bratislave dielo nezhasne spolu s koncom festivalu, ale zostane vo verejnom priestore dlhodobo.

 

Filip Šicko / The Essence of Knowledge /SK

Objekt, Námestie SNP, pred Starou Tržnicou

Socha vyjadruje základnú motiváciu ľudského poznania – nevyriešený problém. Metaforicky opisuje túžbu človeka nájsť odpoveď na nepoznané cez postupné hľadanie súvislostí až k finálnej odpovedi. Inštalácia so svetelnou hrou vytvára meniace sa vizuálne štruktúry. Ambientné pulzovanie svetiel dodáva dielu dynamiku a akcentuje rôzne časti inštalácie v rôznom čase. Pred očami divákov tak statická inštalácia ožíva v pomalých svetelných metamorfózach.

Svetelná inštalácia na objekte: Ján Šicko

Piatok, sobota a nedeľa, od 12:00 do 24:00

 

Ariadna Vendelová a kolektív LA LYRA / BIRDS / SK

Tanečná performancec, Hviezdoslavovo námestie pri fontáne

Príďte sa nechať unášať na vlnách atmosferického predstavenia tanečno-akrobatického súboru LA LYRA. Performance s názvom Birds (Vtáky) skúma pocity tela, ktorého bytie je vymedzené na limitovaný priestor a čas. Človek, súčasť prírodného sveta, kedysi žil obklopený divokou a neskrotnou prírodou. Dnes však ríša rastlín a živočíchov prežíva len na posledných ostrovčekoch v preplnenom priestore. Kam sme to ako ľudia dohnali? Chýba nám perspektíva vtákov? Nestačí nám o tom vedieť, potrebujú ľudia na vlastnom tele zažiť pocity skľúčenosti a strádania, ktoré prežívajú stromy uväznené v betóne veľkomiest a zvieratá obývajúce zmenšujúce sa lesné plochy? Zvládne príroda prežiť náš manierizmus? Asi áno, lebo je mocná. Ako sa však cíti? Ako sa cítia zvieratá a rastliny, s ktorými sa denne míňame v zajatí mesta? A ako sa tu, v podmienkach, ktoré sme si vytvorili, vlastne cítime my? Tieto otázky si performerky vložia do tela a reprezentujúc ľudský druh, ocitnú sa v zajatí stromu ako ostrovu prírody, skúmajúc pohybové reakcie na pocity prostej animálnosti, cykličnosti času, skľúčenosti, kolektívnej pamäte, nádeje, strádania, spomienok, dychu života a smútku pred koncom.

19:00 / 20:00 / 21:00 / 22:00 / 23:00, trvanie 20 min.

 

BN Label / MAGIC LIDO / SK

Svetelná inštalácia, LIDO

Lido ožíva! Kedysi obľúbené a frekventované prírodné kúpalisko medzi dvoma mostami sa počas Bielej noci prebudí zo svojho dlhoročného spánku. Ožije pohybom, farbami a mágiou. Miesto s históriou a potenciálom spájať dva brehy Dunaja zostáva Bratislavčanmi väčšinu dní nepovšimnuté. Počas Bielej noci však môžeme hľadieť zo Starého mesta na petržalský breh so zatajeným dychom - opustené stromy zaleje farebná krajina, ktorá dýcha, mení sa, žiari, žije. Čaro svetelného dizajnu, kúzla alebo dielo bytostí, ktoré v lese vyrástli, kým sme sa dívali inam? Atmosféra magického lesa plného tajomstiev a záhad na vás čaká každý večer po zotmení od piatka až do nedele.

 

BN Label / Play of light / SK

Svetelná inštalácia, Národná Banka Slovenska, Imricha Karvaša 1

Umelecké zoskupenie BN Label ponúka ďalší divácky zážitok z kombinácie svetelného dizajnu a ikonickej bratislavskej architektúry. Stojedenásť metrov vysoká budova Národnej banky Slovenska bola dlhé roky tou najvyššou nielen v hlavnom meste, ale v celej krajine. Počas Bielej noci sa z jej strechy stane minimalistický a pôvabný svetelný maják, ktorého svetlo bude k ľuďom prenikať v rôznych kútoch mesta cez 24 svetelných bodov zároveň. Každý tak uvidí svoj vlastný kúsok inštalácie – v trochu inom prostredí a trochu inom uhle. Či sa budete prechádzať nočným nábrežím alebo objavovať umenie v uličkách Starého mesta, maják Bielej noci vám prežiari cestu!

Piatok, sobota a nedeľa, od 19.00 do 24.00 hod.

 

Zuzana Husárová / Energia / SK

Zvuková performance, Kunsthalle LAB, Námestie SNP 12

Táto zvuková performancia skúma rôzne formy výmeny energie: v prostredí, medzi ľuďmi, situáciami, štádiami zážitkov, zvukovými prvkami a poetickými štruktúrami. Formálne pracuje s extenzívnymi pozíciami vokálnych techník, kombinuje naživo tvorené zvuky s fyzickou manipuláciou nahraných slabík, slov, fráz a mixuje poéziu s tonalitou na pozadí fonosféry niekoľkých hlasov.

27.9. (nedeľa), 20.00 (trvanie 20 minút)

 

Marína Abramovič Po Sebe Neupratuje / Foggy Day / SK

Performance, The BIG MASS, Hlavné námestie

Marína Abramovič Po Sebe Neupratuje je otvorené kolaboratívne zoskupenie mladých umelkýň a umelcov, prevažne ešte študujúcich, alebo čerstvých absolventiek a absolventov VŠVU, ktoré pôsobí od roku 2015. Projekty skupiny sa pohybujú na hranici performance a divadla, zväčša sú doprevádzané výraznou zvukovo-hudobnou zložkou.

28. 9. (sobota), 21:00 a 23:00

 

Ľubomír Slovinský / EX-PANZIA / SK

3D mapping, Dom kultúry Lúky, Vigľašská 1

“Niektoré sa dočkali realizácie, iné ostali na papieri – megalomanské plány súdruhov, nielen v Petržalke.” Budovateľské nadšenie dôb minulých nám cielene pripomenie videomapping mladého vizuálneho umelca Ľubomíra Slovinského, ktorý počas Bielej noci zhmotní vízie minulosti na budovu DK Lúky v Petržalke. Podujatie sa koná aj pri príležitosti festivalu Konsepase naterase, venovaného témam verejných priestorov na sídliskách.

27. 9. (piatok), medzi 19:50 – 22:00

28. 9. (sobota), medzi 19:50 – 22:00

 

Petra Fornayová a Silvia Sviteková / Špeciálna liečba / SK

Performance, Kunsthalle LAB, Námestie SNP 12

Existujú rôzne metódy liečby, majú rôzny priebeh a rôzny efekt. Na rozdiel od inštalácie The Right Pill, zámerom mnohých liečebných metód bola primárne snaha o manipuláciu či dosiahnutie adaptability liečenej osoby na ten jediný „správny obraz“.

28. 9 (sobota), 21:00

 

Leto s Monikou / SK

Koncert, The BIG MASS, Hlavné námestie

Leto s Monikou je sólo one woman show slovenskej songwriterky a filmovej skladateľky Moniky Midriakovej. Po rozpade úspešného projektu Monikino Kino, začala Monika skladať piesne pre debutový album Leto s Monikou. Ten bol vydaný v slovenskom Slnko Records v septembri 2018 a získal ocenenie Debut roka na cenách RadioHead Awards 2018. Leto s Monikou spieva s nadhľadom o súčasnom svete – o vyrovnávaní sa s dospeláckym životom, o osamelosti a stratách. Silné texty dopĺňajú elektronické beaty a subtílne vtipy na pódiu.

29. 9 (nedeľa), 17:30

 

isobutane/arχ/mlsblk / SK

DJ set, Hlavné námestie

Elektronika, ktorá presahuje hranice klasických tancovačiek, či ambientného snenia, tak by sa dala charakterizovať hudba zastrešená pod pseudonymom Isobutane. Za projektom stojí Martin Krajčír, ktorý si na lokálnej elektronickej scéne svojho času vybudoval stabilné miesto, ktoré neskôr vymenil za post gitaristu v kapele The Ills. Pri návrate ku elektronike ho sprevádza aj čerstvé meno s ešte čerstvejším prístupom ku nevšedným zvukom. Isobutane si spolu s Archiem strihnú live set plný elektroniky, ktorá sa nebojí nostalgicky spomínať, ako aj nazrieť za nové horizonty. Obom elektronickým cestovateľom príde tentokrát na pomoc aj mlsblk z kapely Space Cats, ktorý zvuky živej basgitary rozhodne nenecháva plávať v bežných sonických vodách.

29. 9 (nedeľa), 21:00

 

Silvia Sviteková a kol. / Performatívna rezerva / SK

Pohybová performance, The BIG MASS, Hlavné námestie

“Podstatou nafukovacích objektov je vzduch, nie plast.” Naplniť, zabrať a vymedziť priestor pre ojedinelú udalosť. Stret kolektívu s verejnosťou. Skrz i osobne. Podstatou všetkej akcie je prítomnosť a bytie. Sami sebou s okolím bez okolkov vytvárajúc niečo, čo vyprchá, spľasne no niekde navždy zostáva. Sebaprezentácia vždy podlieha istej premene v niečo, niekoho. Premena je podstatou bytia.

29.9. (nedeľa), 16:00

 

 

OFF program (sprievodný program)

 

MAĽBA 2019: Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov

(výstava) (Galéria Nedbalka, Nedbalova ulica 17)

Výstava diel 20 mladých slovenských maliarov, ktorí sa dostali do finále aktuálneho ročníka súťaže Maľba. Medzinárodná porota ich vybrala spomedzi 96 prihlásených umelcov. Príďte si pozrieť zblízka diela, ktoré vám predstavia talenty a nádeje moderného slovenského maliarstva.

Výstavu si budete môcť pozrieť v Galérii Nedbalka až do 27.10.2019.

 

Róbert Makar / LÍNIA / SK

(svetelný objekt) (Galéria Umelka, Dostojevského rad 2)

Monumentálny svetelný objekt Róberta Makara znázorňuje voľný asociatívny tok filozofických myšlienok inšpirovaný gnostickým učením.

 

Zuzana Mitošinková a Jana Kobolková / ZELENÁ ZEM / SK

(workshop pre deti) (Átrium Filozofickej fakulty UK, Gondova 2)

Biela noc pozýva všetky zvedavé deti na workshop vedený Janou Kobolkovou a Zuzanou Mitošinkovou z vydavateľstva Egreš. Počas dvoch hodín spoločne vytvoríme multisenzorickú inštaláciu lesa, vďaka ktorej pochopíme nie len to, ako les funguje, ale aj prečo je pre ľudí dôležitý. Deti si budú môcť k lesu privoňať, vypočuť jeho typické zvuky a zoznámiť sa s lesnými obyvateľmi, a to priamo v blízkosti monumentálnej inštalácie Luke Jerrama, Gaia.

Workshop nesie podtitul “Vzácne zvieratá na Slovensku” a koná sa v nedeľu 29. septembra v nasledovných časoch: 13:00 – 15:00, 17:00 – 19:00

Kapacita: max. 10 detí

 

BN Label / DIGITÁLNA VYHLIADKA Z 23. POSCHODIA VÚB BANKY / SK

(vyhliadka) (VÚB Banka, Mlynské nivy 1)

Aj tento rok dostanú návštevníci Bielej noci jedinečnú príležitosť pozrieť si hlavné mesto ozvláštnené umením z výšky 23. poschodia ikonickej budovy VÚB Banky, ktorá sídli na Mlynských nivách v Bratislave. Piaty ročník však prináša novinku: okrem živého výhľadu na mesto a festivalové dianie budete môcť nahliadnuť aj do ďalších kútov v krajine! Zoskupenie umelcov BN Label v spolupráci so slovenskými Overhead 4D pre Bielu noc vytvára 3D scany rôznych slovenských miest, ktoré budú premietané priamo na mieste. Počas vyhliadky tak budete mať ako na dlani nielen Bratislavu, ale celé Slovensko!

Preneste sa s nami do slovenských miest v nasledovných časoch: 27. 9. (piatok) medzi 17:00 – 22:00, 28. 9. (sobota) medzi 12:00 – 00:00, 29. 9. (nedeľa) medzi 12:00 – 22:00

Vstup je potrebné rezervovať vopred na adrese bielanoc.vubzazitky.sk. Registácia sa spustí 21. 9. o 9:00.

 

Anna Štefanovičová / ŠIKULA REVIVAL / SK

(výstava) (Galéria Temporary Parapet, Vlastenecké námestie 7)

 

Výstava diplomových prác Akadémie výtvarných umení v Prahe

(výstava) (Galéria Photoport, Rovniankova 4)

Inšpirujte sa umením vyrastajúcej generácie tvorcov! Príďte si pozrieť výstavu diplomových prác Akadémie výtvarných umení v Prahe v kurátorskej koncepcii Ivety Schovancovej a Filipa Vanča.

 

Ján Šipöcz / LIGHTBOX / SK

(svetelná inštalácia) (výklad galérie Photoport, Rovniankova 4)

 

Diskusia Noizz.sk / Raňajky s Bielou nocou / SK

(Diskusia o umení) (LAB.cafe, Námestie SNP 25)

Príďte na nedeľné raňajky spolu s organizátormi a umelcami Bielej noci. Diskusia v spolupráci portálom Noizz.sk, vám prostredníctvom pozvaných hostí predstaví rôzne pohľady na súčasné umenie a zákulisie festivalu Biela noc.

29.9  (nedeľa) 10:00

 

STELLA PROJECT / The neurophysiology of an artist in a performance

(prednáška) (Poľský inštitút)

STELLA je novým projektom maďarského zoskupenia Ziggurat, ktorý vzniká v spolupráci s Creative Industry Košice, poľským Art and Research Foundation om – Organisms and Machines in Culture a českým spolkom Orbita. Jeho dlhodobým cieľom je posilnenie spolupráce medzi technologickým sektorom a oblasťou múzických umení v krajinách vyšehradského regiónu. Na Bielej noci predstavia svoj výskum z oblasti neurofyziológie umelca počas predstavenia.

Prednášajú Viola Kuś a Magdalena Zamorska.

 

ECO - LOGICAL / SK

(výstava) (Galéria Kontajner, Farského, 851 01 Petržalka)

Galéria Kontajner uvádza v spolupráci s VŠVU a GMB výstavu ECO - LOGICAL. Víziou galérie je poukázať na použité materiály, ktoré už mnohí z nás považujú za odpad, ale cez diela umelcov sa budeme môcť pozrieť na našu planétu a okolie inak a zistiť, že vždy možno nepotrebujeme všetko vymieňať za nové. Zámerom je nielen priblížiť umenie ľuďom, ktorí do galérie bežne neprichádzajú, ale aj podporiť myšlienku využívania vecí viackrát.

 

Jarmila Sabová Džuppová / DĹŽKA ŠÍRAVY, ŠIRAVA U DLUŽ / SK

(výstava) (DOT. Contemporary Art Gallery, Lazaretská 2399/13)

 

Ecocapsule® /SK

(objekt) (Zuckermandel, )

Ecocapsule® je dizajnový, energeticky sebestačný, mobilný mikrodom, vybavený solárnymi panelmi a veternou turbínou. Je schopný zbierať dažďovú vodu, ako aj filtrovať vodu z prírodných zdrojov, čo ho robí nezávislým na inžinierskych sieťach. Ľuďom tak umožňuje prežiť mimo civilizácie takmer kdekoľvek na svete. Ecocapsule® je možné použiť ako dom, karavan, hausbót, hotel, výskumnú stanicu a.i. Mikrodom získal niekoľko medzinárodných ocenení a patrí medzi najznámejšie slovenské produkty v zahraničí. V roku 2019 spoločnosť Ecocapsule® spustila projekt prenajímateľných mikrodomov, pričom prvý umiestnila v bratislavskej štvrti Zuckermandel.

27. 9. (piatok) 18:00 – 22:00 a 28. 9. (sobota) 18:00 – 22:00

 

Lavish / SPUTNIK A PAMPELIŠKA V SLÁVICI / SK

Názov diela: Sputnik a Pampeliška v slávici

Autor: lavish  Laurinská 19, slávica

Vintage poklady, aj tak by sa dali nazvať ikonické lustre Sputnik a  Pampeliška. Príďte oceniť ich krásu a rozsvietiť si oči pri pohľade na ne. Jedinečné, lokálne a dizajnové, práve preto budú svietiť počas Bielej noci v slávici.

piatok, sobota a nedeľa od 12:00 - 24:00

 

Christian Potiron a Marco Canevacci (Plastique Fantastique) / Umenie vo verejnom priestore / SK/DE

(Rozhovor) (The BIG MASS, Hlavné námestie)

Rozhovor Christiana Potirona s polovičkou dua Plastique Fantastique, Marcom Canevaccim o umení vo verejnom priestore.

Rozhovor bude prebiehať v anglickom jazyku.

29.9. (Nedeľa) 14.30

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Biela noc

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa