Horský park je jednou z najhodnotnejších prírodných lokalít v Bratislave, funguje po novom

2019-09-25 08:00:00 |   |    | 

Horský park v Bratislave, jedna z najhodnotnejších prírodných lokalít takmer v centre mesta so štvrtým stupňom ochrany, funguje po novom. Program starostlivosti o chránený areál rozdelil park na bezzásahový, prechodný a edukačno-rekreačný priestor, ktorého súčasťou sú les, lúky a mokrade. Po novom je na viac ako polovici územia parku prioritou najmä ochrana prírody s čo najmenej zásahmi. V pondelok o tom na tlačovej konferencii informovali zástupcovia hlavného mesta a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.




Zámerom zonácie chráneného areálu Horský park bolo zosúladiť stále väčšiu túžbu obyvateľov po prírode, športovaní a rekreácii s ochranou i zachovaním parku. Pre zvýšenie ochrany tejto lokality vypracovali preto štátni ochranári v spolupráci s mestom Bratislava program starostlivosti o toto územie.

"Som rád, že sa podarilo nájsť a presadiť spôsob, ako skĺbiť požiadavky a potreby návštevníkov so starostlivosťou o chránené územie a zachovať tak Horský park čo najdlhšie aj pre budúce generácie," povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. Generálny riaditeľ ŠOP SR Martin Lakanda priblížil, že program starostlivosti o chránený areál rozdeľuje Horský park na jednotlivé zóny a nastavuje pravidlá. "Prioritou je zachovanie tohto vzácneho územia s čo najmenšími zásahmi do prírody," podotkol.

Aktuálne sú už v parku vyznačené jeho jednotlivé zóny. O samotnej zonácii sa môžu návštevníci informovať aj na vstupoch do Horského parku. Jednou zo zón je "les v prírodnom priestore", kde je prioritou ochrana prírody a zachovanie starého lesného porastu s pôvodnými druhmi biotopov. Nebudú sa tam realizovať žiadne zásahy a úpravy prostredia človekom ani výruby či orezy. Mesto a ochranári preto upozorňujú, že návštevníci musia byť v tomto priestore opatrní.

Ďalšou časťou parku je "les v prechodnom priestore", čo je nárazníková zóna medzi bezzásahovým a rekreačným priestorom. V tejto lokalite sa bude realizovať čo najmenej zásahov. Vo výnimočných prípadoch sa však budú vykonávať výruby a orezy stromov, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť ľudí.

Časť "les v edukačno-rekreačnom priestore" (ide o takmer polovicu rozlohy Horského parku) bude okrem zachovania starého lesného porastu využitá najmä na vzdelávanie a rekreáciu. Môžu sa tam rúbať nebezpečné stromy, ktoré ohrozujú bezpečnosť, ale aj realizovať orezy konárov, dosádzať dreviny, byliny či umiestňovať lavičky, odpadové nádoby či cvičebné prvky.

V zóne "lúka v edukačno-rekreačnom prostredí" bude hlavnou úlohou zabezpečenie dlhodobej starostlivosti o lúčne spoločenstvá. Lúka sa bude pravidelne kosiť a bude tam možné dosadiť vhodné byliny a umiestniť aj prvky drobnej architektúry. V lokalite "mokraď v edukačno-rekreačnom priestore" vznikne opäť prírodné jazierko s cieľom zachovania a zlepšenia stavu mokrade. Budú tam môcť byť nevyhnutné výruby, orezy, dosádzanie zelene i umiestnenie drobnej architektúry.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Jaroslav Novák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa