V Bratislave zavládla Biela noc: TOP momenty z najväčšieho festivalu umenia

2019-09-30 00:00:01 |   |    | 

V Bratislave sa cez víkend konal najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc. Hlavné mesto prežiaril priestorovými a svetelnými dielami zahraničných i domácich vizuálnych umelcov. Spolu so sprievodným programom mohli návštevníci obdivovať takmer 50 rôznych inštalácií od tvorcov z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie.



 

Festival ponúkol umelecké zastávky na dvoch hlavných trasách - historickej a vodnej. Návštevníci si tak okrem centra mesta mohli vychutnať nevšednú prechádzku od River Parku po štvrť Eurovea City.

Po prvý raz v bratislavskej histórii uviedla Biela noc aj dielo, ktoré nezhasne spolu s koncom festivalu, ale pretrvá vo verejnom priestore (pred Zuckermandlom) dlhodobo. Ide o autoportrét Circle Head z dielne slovenského výtvarníka Viktora Freša, ktorého estetika odkazuje na tradíciu japonských kokeshi bábik.

Medzi najvýraznejšie diela 5. ročníka Bielej noci patrila aj Gaia, 7-metrová svietiaca zemeguľa, ktorú vytvoril Luke Jerram, obria chobotnica, ktorá obsadila Sklad č. 7 alebo priestorová inštalácia Numen/For Use / String v Zuckermandeli.

Už od prvého ročníka Bielej noci v roku 2010 je jej súčasťou BN Label, zoskupenie umelcov, svetelných dizajnérov, grafikov a programátorov, ktorí sa spoznali práve vďaka tomuto podujatiu a zistili, že vzájomnou spoluprácou dokážu tvoriť výnimočné veci. Jednou z nich je už tradične svetelný maják zo 111 metrov vysokej budovy Národnej banky Slovenska.

Na ekologické témy upozornila priestranná bublina na Hlavnom námestí, s ktorou sa v Bratislave predstavili nemeckí umelci Plastique Fantastique. Bublinou sa mohli návštevníci prejsť a vyslovene sa predierať plastovou krajinou a zažiť pocit, keď naše telo je obkolesené plastom.

Na súčasné problémy upozornil aj projekt The Right Pill, "pilulka proti extrémizmu", vystavená v Kunsthalle Bratislava.

V Sade Janka Kráľa mohli návštevníci obdivovať objekt Axiom, najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu. Z Austrálie ho prišiel predstaviť multimediálny umelec Kit Webster, ktorý návštevníkov Bielej noci vtiahol do vizuálneho matrixu vytvoreného zo 700.000 svetelných bodov, poskladaných do troch symetrických objektov pripomínajúcich scénu zo science fiction filmu.

Festival mal program aj pre deti. V River Parku ich čakal zážitok v podobe rakety z vesmírnych komiksov, ktorá "zaparkovala" na streche.

Najmenších potešila aj projekcia vodného sveta na pilieri Starého mosta a interaktívna tieňohra na nádvorí Primaciálneho paláca.

Biela noc 2019 dala priestor aj talentovaným slovenským umelcom:

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Dano Veselský, SITA/Jana Birošová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa