Obrovská strata na východe: Zničujúci požiar zachvátil kaštieľ Levočskej bielej panej

2019-10-04 11:30:00 |   |    | 

Obrovská strata pre Slovensko. Vo štvrtok podvečer zachvátil požiar vzácny kaštieľ v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota. Národná kultúrna pamiatka, ktorá je ozdobou tohto regiónu, prišla o strechu.



 

Na mieste súčasného kaštieľa v Ožďanoch stál predtým stredoveký hrad, o ktorom však pre absenciu archeologického výskumu nie sú známe bližšie údaje. Tento hrad alebo pevnosť však bola zrejme postavená na začiatku 14. storočia, rozhodne už stála okolo roku 1454, pretože v prameňoch sa spomína, že ju mali v rukách bratríci.

Zvyšky gotického hradu boli neskôr včlenené do nového renesančného kaštieľa, ktorý postavili po vypálení hradu cisárskym vojskom v roku 1604. Kaštieľ má pôdorys nepravidelného štvoruholníka so vstupom v ľavej časti predného krídla. Kaštieľ prešiel v polovici 18. storočia rozsiahlou prestavbou, ktorá zasiahla fasádu, interiér aj štyri nárožné veže. Menšie opravy na kaštieli už veľa nezmenili a do druhej svetovej vojny bol obývaný.

Kaštieľ patril počas svojich dejín viacerým zemepánom a šľachticom, jedným z nich bol Žigmund Géczy, otec Julianny Korponayovej, ktorú ako Levočskú bielu pani preslávil vo svojom románe Mór Jókai. Poslednými urodzenými vlastníkmi objektu bola rodina Luzsénszkych, po roku 1926 kaštieľ v Ožďanoch definitívne znárodnil Československý štát. Medzi vojnami bol v kaštieli kláštor uršulínok a škôlka.

Zlomovou sa pre kaštieľ stala druhá svetová vojna a prechod frontu. V kaštieli boli Nemci a na neďalekých kopcoch Rusi, ktorí pamiatku ostreľovali. Najstrašnejšia streľba bola na Vianoce 1944. Po vojne prebehla čiastočná rekonštrukcia strechy a niektorých múrov (1951-1953).

Napriek tomu bol objekt celé desaťročia prázdny a nevyužitý, hoci koncom 80. rokov sa uvažovalo o prestavaní na reštauračné a hotelové zariadenie s expozíciou o jeho histórii. Po zmene režimu vystriedal niekoľko vlastníkov, ktorí s ním mali rôzne zámery. Ani jeden však nebol realizovaný a objekt chátral.

Dnes sa javí budúcnosť vzácnej pamiatky v mimoriadne pochmúrnych farbách. Vo štvrtok totiž jeho strechu zasiahol požiar. Na mieste zasahovalo zhruba 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov  z Rimavskej Soboty, Lučenca a Poltára, ako aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z Oždian, Poltára a Kružna.

Podľa slov Mariána Brádňana z HaZZ Rimavská Sobota prebiehalo hasenie strechy po celom obvode. „Kaštieľ má rozmery zhruba 40 krát 40 metrov. Strecha horela v celom rozsahu, kaštieľ je už fakticky bez strechy,“ uviedol Brádňan.

Podľa informácií od miestnych obyvateľov vznikol požiar okolo 17.00 h a veľmi rýchlo sa rozšíril. Šindľová krytina podľa nich zhorela približne za polhodinu. Príčiny požiaru teraz vyšetrujú a škody sa odhadujú na minimálne 300 tisíc eur.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa