Z Číny sa šíri smrteľný vírus: Bezpečnostné pravidlá výrazne ovplyvňujú cestovanie

2020-01-22 12:30:00 |   |    | 

Svet čelí novej smrteľnej epidémii, ktorá sa rýchlo šíri z Číny. Od začiatku roka zaznamenali už takmer 450 nakazených a chorobe podľahlo deväť ľudí. Prvé prípady nákazy sa vyskytli už aj za oceánom. Krajiny sprístupňujú kontroly na letiskách a Severná Kórea uzavrela hranice pre zahraničných návštevníkov.



 

Život deviatich ľudí si doteraz vyžiadalo ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa šíri zo stredočínskej metropolitnej oblasti Wu-Chan, kde žije takmer 11 miliónov ľudí. Nový záhadný druh vírusového zápalu pľúc sprevádzajú horúčky, kašeľ aj ťažkosti s dýchaním. Za centrum nákazy sa považuje miestne trhovisko s morskými plodmi, ktoré už úrady zatvorili.

Čínski vedci predpokladajú, že záhadné ochorenie dýchacích ciest je zrejme nový typ koronavírusu. Koronavírusy (Coronaviridae) sa bežne vyskytujú u ľudí a niektoré z nich sú príčinou obyčajného prechladnutia, iné zase môžu viesť k vážnym dýchacím chorobám, akými sú napríklad ťažký akútny respiračný syndróm SARS, ktorému v roku 2002-2003 podľahlo 700 ľudí či blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS), ktorý v roku 2012 vypukol v Jordánsku a Saudskej Arábii a rozšíril sa do približne dvoch desiatok krajín. Zomrelo naň viac než 800 ľudí.

Koronavírusy sa šíria kašľom, kýchaním alebo dotknutím sa infikovanej osoby. Epidemiológovia odporúčajú, aby sa každý, kto cestuje do Číny, dal predtým zaočkovať proti chrípke. Počas pobytu v krajine by sa mal vyhýbať miestnym trhom s predajom rýb a živých zvierat a tiež priamemu kontaktu s ďalšími zvieratami. Treba dodržiavať prísnu hygienu potravín a počas návštevy i po návrate sledovať svoj zdravotný stav. Pri príznakoch ako horúčka, bolesť na hrudníku alebo ťažkosti s dýchaním treba nosiť rúško a urýchlene vyhľadať lekára.

Vírus sa rýchlo šíri. Ešte 19. januára hlásili 62 nakazených, o deň neskôr to už bolo vyše 200 a aktuálne sa hovorí o 440 pacientoch. Vedci z univerzity Imperial College London dokonca predpokladajú, že rozšírenie nového vírusu je omnoho väčšie, ako je známe a počet pacientov odhadujú na viac ako 1700. Prvé prípady už hlásia aj z Thajska, Japonska, Taiwanu, Južnej Kórey, Hongkongu a USA.

Dá sa predpokladať, že situácia sa ešte zhorší, už túto sobotu (25. januára) budú totiž Číňania oslavovať lunárny Nový rok. Tradičný celonárodný sviatok sa spája s najväčšou migráciou ľudí na svete. Ľudia počas neho podniknú približne tri miliardy ciest, odhadlo čínske ministerstvo dopravy. Novoročné slávnosti sú časom, keď sa znovu stretnú rodiny a robia si bohaté oslavy a pre robotníkov, ktorí pracujú vo veľkomestách ďaleko od domova, to býva jediné obdobie v roku, keď môžu vidieť svojich príbuzných.

Masívne cestovanie Číňanov je o to desivejšie, že pulmológ Čung Nan-šan potvrdil, že vírus sa prenáša z človeka na človeka, hoci sa pôvodne predpokladalo, že sa šíri len zo zvierat na ľudí. Nan-šan je uznávaný vedec z čínskej národnej zdravotníckej komisie a v roku 2003 pomohol zistiť rozsah epidémie SARS (ťažkého akútneho respiračného syndrómu). Hoci sa teda za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora vo Wu-chane, pacienti sa podľa najnovších zistení mohli koronavírusom nakaziť aj bez toho, aby stredočínske mesto navštívili. V juhočínskej provincii Kuang-tung sa dvaja pacienti infikovali od členov rodiny, ktorí Wu-chan navštívili, vysvetlil expert pre CCTV.

Úrady už v súvislosti s epidémiou nového vírusového zápalu pľúc zaviedli dodatočné bezpečnostné opatrenia. Wu-chan v snahe zastaviť šírenie tejto nákazy zakázal turistickým skupinám opustiť mesto. Dopravná polícia bude vykonávať náhodné kontroly osobných vozidiel s cieľom zistiť, či neprevážajú živé vtáky alebo zvieratá. Mesto takisto umiestnilo infračervené teplomery na letiskách i železničných a autobusových staniciach s cieľom odhaliť nové prípady nákazy a nariadilo dezinfekciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy na dennej báze.

Rovnako ďalšie mestá, ktoré sú dopravnými uzlami, sprísnili dezinfekciu a ventiláciu na letiskách, vlakových staniciach a v nákupných centrách, ako aj dezinfekciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy na dennej báze. V kľúčových oblastiach a na preplnených miestach zaviedli aj zdravotné kontroly ľudí, zamerané najmä na meranie teploty.

Pridávajú sa aj ďalšie štáty. Koncom minulého týždňa začali americké zdravotnícke úrady so skríningom pasažierov prichádzajúcich zo strednej Číny na americké letiská. Severná Kórea od stredy dočasne uzavrela svoje hranice pre všetkých turistov zo zahraničia. Britské úrady vyhradia na najväčšom londýnskom letisku Heathrow priestor pre cestujúcich prichádzajúcich z oblastí postihnutých novým koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na stredu zvolala mimoriadne zasadnutie. Na ňom chce určiť, či nový vírus podobný SARS predstavuje medzinárodnú hrozbu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa