Slovenské Plitvické jazero zmení svoju podobu: V Beňatine pripravujú poriadnu bombu

2020-02-22 00:00:01 |   |    | 

Na Slovensku máme viacero jazier, ktoré domáci prirovnávajú k chorvátskym skvostom. Jedným z nich je aj bývalý kameňolom pri obci Beňatina, kde už v snahe zvýšiť turistickú atraktívnosť vznikli na jeho vrchole vysunutá vyhliadka, chodníky premosťujúce nedostupné úseky i základná turistická infraštruktúra. Onedlho by k nim ale mala pribudnúť skutočná bomba.



 

Pri obci Beňatina v okrese Sobrance sa nachádza kameňolom, v ktorom po zaplavení spodnou vodou vzniklo jazero. Vďaka farbe vody a prostrediu pripomína návštevníkom malé Chorvátsko. Beňatinský travertín bol v roku 1989 vyhlásený za prírodnú pamiatku na ochranu geologického odkryvu, ktorý predstavuje profil najvýchodnejšie položeného travertínu na Slovensku. Odkryv bol objavený pri stavbe lesnej cesty, ktorá popri ňom vedie a tvorba travertínu pokračuje aj v súčasnosti. Jazero je aj napriek zákazu kúpania v teplých letných dňoch lákadlom pre ľudí.

V septembri vznikla v kameňolome vysunutá vyhliadka aj chodníky premosťujúce nedostupné úseky a už čoskoro sa domáci aj návštevníci môžu tešiť na lanovú dráhu. Košický samosprávny kraj (KSK) cez organizáciu cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) tento projekt podporí sumou 178.200 eur.

"Pôjde v podstate o druhú lanovú dráhu na Slovensku a prvú na východe Slovenska, ktorá povedie nad vodnou hladinou," priblížila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Travertínové jazero označil predseda KSK Rastislav Trnka za prírodné bohatstvo kraja. "Vlani tu vďaka finančnej podpore kraja pribudla vysunutá vyhliadka, chodníky, zábradlie a fotopoint. Aj vďaka postupnému skultúrňovaniu tohto prostredia je Beňatinský lom stále navštevovanejší," povedal Trnka.

Okrem toho kraj sumou 200.000 eur podporí aj lanovú dráhu, tzv. zipline, pri Gombaseckej jaskyni, kde sa každoročne koná najväčší multižánrový festival maďarskej mládeže na Slovensku. Dráha má prepojiť dve atrakcie - jaskyňu a ruiny pavlínskeho kláštora.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Roman Hanc
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa