Vzácny objav v Taliansku: Pod vinohradom objavili rímsku mozaikovú dlažbu

2020-05-28 17:00:00 |   |    | 

Po desaťročiach pátrania našli na severe Talianska pod vinohradom rímsku mozaikovú dlažbu. Zverejnené fotografie z miesta nálezu v obci Negrar di Valpolicella severne od Verony zachytávajú neporušenú mozaiku pod asi metrovou vrstvou hliny, ako aj základy rímskej vily.



 

Mozaika v jasných odtieňoch červenej, ružovej, oranžovej, fialovej a žltej farby sa javí ako "veľmi dobre zakonzervovaná", konštatoval Gianni de Zuccato, do ktorého kompetencie spadá v regióne archeologický výskum.

Podľa miestnych predstaviteľov našli učenci dôkazy o existencii miestnej rímskej vily už pred vyše storočím. Odborníci teraz miesto opatrne skúmajú, aby zistili skutočný rozsah starovekej stavby.

Obec na svojej webovej stránke uviedla, že vilu sa podarilo objaviť po "desaťročiach neúspešných pokusov". Úrady chcú v spolupráci s vlastníkmi pozemkov a obcou teraz nájsť najvhodnejšie spôsoby, "ako tento archeologický poklad ukrytý pod našimi nohami sprístupniť".

Na dokončenie prác budú potrebné "značné zdroje", avšak miestne úrady prisľúbili poskytnúť všetku potrebnú pomoc, aby bolo možné vo vykopávkach pokračovať.

Taliansko po opatreniach súvisiacich s koronakrízou začalo opätovne sprístupňovať svoje pamiatky. Pompeje, rímske mesto pochované po erupcii sopky Vezuv, oficiálne otvorili v utorok.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa