Chorvátsko aj Bulharsko otvára hranice pre turistov zo Slovenska: Jednu vec však musíte vedieť

2020-05-29 15:00:00 |   |    | 

Viaceré prímorské krajiny chcú turistov privítať čo najskôr. Dobrou správou je predovšetkým to, že Chorvátsko otvára hranice pre desať krajín EÚ vrátane Slovenska a spúšťa web EnterCroatia pre rýchlejší vstup turistov do krajiny. Karanténu zruší od 1. júna aj Bulharsko a o dva týždne neskôr Grécko.




Chorvátsko

Vláda Chorvátskej republiky prijala 28. mája rozhodnutie o úplnom otvorení hraníc desiatim konkrétnym členským štátom EÚ vrátane Slovenska. Ich štátni príslušníci budú môcť vstúpiť do Chorvátska za rovnakých podmienok ako pred vypuknutím pandémie COVID-19. Musia však počítať s tým, že na štátnej hranici bude zaznamenaný ich príchod spolu s ďalšími údajmi (miesto pobytu v Chorvátsku, číslo mobilného telefónu a e-mailová adresa) z dôvodu možnej potreby kontaktu v prípade epidemiologických dôvodov.

Aby sa zamedzilo dopravným zápcham a skrátila sa čakacia doba na prechode, Chorvátsko odporúča zahraničným občanom zaslať potrebné údaje prostredníctvom webovej stránky entercroatia.mup.hr vopred. Zároveň všetci, ktorí vyplnia svoje údaje prostredníctvom internetu, dostanú do svojej e-mailovej schránky pokyny obsahujúce epidemiologické údaje a opatrenia platné v Chorvátskej republike pre ich bezpečný pobyt.
 
V súčasnej dobe má web k dispozícii formulár v chorvátčine a angličtine. Počas niekoľkých najbližších dní pribudne aj v mnohých ďalších jazykových mutáciách a cestujúci dostanú pokyny vo svojich vlastných jazykoch (napr. v slovenčine, češtine, nemčine atď.). Ak zašlú údaje týmto spôsobom, nebudú potrebovať ďalšie zdržiavanie sa na hraničnom priechode, aby poskytli potrebné údaje, pretože hraničná polícia bude mať ich dáta v systéme.

Cestujúci, ktorí nepredložia svoje dáta vopred prostredníctvom uvedenej žiadosti, budú tak môcť urobiť aj na hraničnom prechode pri vstupe do Chorvátskej republiky, budú však potrebovať dlhšiu čakaciu dobu v samostatnom pruhu.

 

Bulharsko

Bulharsko od 1. júna zruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z väčšiny štátov EÚ, Srbska a Severného Macedónska. Nebude to však platiť pre krajiny s vysokým počtom nakazených novým koronavírusom (Švédsko, Belgicko, Írsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Veľká Británia a Malta).   

Bulharsko uvoľnilo už väčšinu reštriktívnych opatrení, ktoré zaviedlo v marci v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Znovu sa otvorili vonkajšie bary a reštaurácie, kaviarne, múzeá, knižnice, divadlá, kiná, nákupné centrá aj fitness štúdiá. Obnovená bola aj medzimestská doprava v rámci krajiny.

 

Grécko

Grécko v piatok oznámilo, že od 15. júna sa otvára pre návštevníkov z 29 krajín. Krajiny, z ktorých budú môcť pricestovať návštevníci od spomínaného dátumu, sú: Nemecko, Rakúsko, Dánsko, Nórsko, Cyprus, Izrael, Švajčiarsko, Japonsko, Malta, Bulharsko, Čína, Chorvátsko, Austrália, Nový Zéland, Severné Macedónsko, Albánsko, Estónsko, Lotyšsko, Libanon, Litva, Maďarsko, Južná Kórea, Srbsko, Čierna hora, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Česko a Fínsko.

Návštevníci budú náhodne testovaní, uviedlo grécke ministerstvo cestovného ruchu. Vláda bude monitorovať a vyhodnocovať vývoj epidémie nového koronavírusu. Zoznam krajín bude aktualizovaný do 1. júla, dodalo ministerstvo.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: TASR, HTZ

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa