Maďarskému jazeru Balaton na západe hrozí premnoženie rias a siníc

2020-08-05 15:00:00 |   |    | 

Západnej časti maďarského jazera Balaton hrozí premnoženie rias a siníc. Ak sa situácia ďalej zhorší, môžu príslušné orgány zakázať kúpanie na niektorých miestach najobľúbenejšej letnej destinácie Maďarov, upozornil v stredu spravodajský server infostart.hu.



Najväčšie zdravotné problémy spôsobujú sinice - cyanobaktérie, ktoré môžu u ľudí vo vode vyvolať zápal očí alebo kože, v prípade prehltnutia takto infikovaná voda môže spôsobiť zvracanie či hnačku.

Riasam a siniciam vyhovuje teplé počasie a je možné, že na niektorých miestach čoskoro obmedzia možnosť kúpania v jazere, píše infostart.hu. Kritická situácia nastala už niekoľkokrát pri Balatongyöröku.

Pred desaťročiami boli riasy a sinice v Balatone živené odpadovou vodou, čo sa však začiatkom nového tisícročia podarilo vyriešiť. Vlani v auguste sa na jazere ale opäť začali množiť riasy a sinice do takej miery, že v oblasti Szigligetu bola prekročená hranica zdravotného rizika stanovená Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Na severnom brehu západného Balatonu, kde rieka Zala dodáva polovicu zásob vody jazera, bude potrebné pokračovať v prehlbovaní dna. S bagrovaním tam začali v júli, podotkol server.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa